Ce il erodeaza pe Klaus Iohannis? Focul care mocneste Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 24 Iulie 2015, ora 07:14
11903 citiri
Ce il erodeaza pe Klaus Iohannis? Focul care mocneste Interviu
Foto: Arhiva personala Ionela Sufaru

Klaus Iohannis nu va pierde din incredere din cauza nepromulgarii Codului Fiscal, dar este erodat pentru ca nu comunica eficient si nu actioneaza conform asteptarilor, afirma sociologul Ionela Sufaru de la Novel Research.

"A avut intalniri cu societatea civila, a incercat sa o mobilizeze? Poti sa pui presiune pe politicieni luand de partea ta societatea civila. Cred ca aceasta a fost o asteptare esentiala de la presedinte, nu sa intre intr-un joc politicianist", spune Ionela Sufaru intr-un interviu acordat Ziare.com.

In opinia Ionelei Sufaru, societatea civila este apatica pentru ca nu vede alternativa: "PNL are un premier desemnat, pe dl Predoiu, dar in spate nu exista nimic. Populatia e nemultumita de situatie, dar nu vede alternativa. Oamenii au nevoie de o perspectiva clara. Pleaca acestia, vin acestia, la economie, la munca, la finante, cu programul acesta".

Sociologul Ionela Sufaru a comentat si riscul aparitiei unui puseu nationalist si al unui Tsipras roman: "E in gena noastra nationalismul de pamant, legamantul fata de glie."

Un recent sondaj INSCOP arata ca presedintele pierde procente. Ce il erodeaza pe Klaus Iohannis?

Presedintele a beneficiat de bonusul de dupa alegeri, dar la mai bine de 6 luni de la inceputul mandatului nu a prea actionat in sensul macar al stabilizarii, daca nu al cresterii acestui capital.

Este invizibil. Din cercetarile pe care le facem vedem ce asteapta electoratul: un politician ajuns in functie sa faca periodic un raport. Oamenii sunt satui de promisiuni si, chiar daca le crediteaza, au asteptarea ca alesul sa vina la 3-4-6 luni si sa explice: ce a avut pe agenda, ce a incercat, ce a reusit, ce nu si de ce, ce strategie are in continuare. Asta nu se vede la dl Iohannis.

A cerut anumite decizii clasei politice. A chemat partidele la consultari, deci a avut o agenda.

Dar a avut intalniri cu societatea civila, a incercat sa o mobilizeze? Politicienii actioneaza mimetic, din frica de rezultatul electoral, sunt actiuni nefundamentate. Poti sa pui presiune pe politicieni luand de partea ta societatea civila si mobilizand-o.

Cred ca aceasta a fost o asteptare esentiala de la presedinte, nu sa intre intr-un joc politicianist.

O problema de comunicare?

Si de actiune. Nu are bariere sa invite ONG-urile la Cotroceni. Ar trebui sa faca periodic consultari cu societatea civila, sa analizeze concluziile si sa actioneze in consecinta.

Il costa pe dl Iohannis nepromulgarea Codului Fiscal (CF)?

Ce s-a intamplat cu CF nu cred ca va schimba foarte mult perceptia la nivelul electoratului dlui Iohannis si al celor doua partide, PSD si PNL. Ambele isi vor intari electoratele.

Respingerea CF de catre dl Iohannis i-a adus un punct bun pentru ca a adus codul cu adevarat in dezbaterea publica. De-abia acum toate aspectele CF ajung in atentia marelui public, cu parti bune si rele, cu avantaje si dezavanataje. Dupa aceasta dezbatere necesara, CF poate sa treaca sau nu.

Dl Ponta are totusi un plus, avand in vedere ca a elaborat CF cu consultarea mediului de afaceri si parte din el se pozitioneaza de partea premierului, pentru ca una dintre principalele probleme ale oamenilor de afaceri tine de fiscalitate, de nivelul si predictibilitatea ei.

Si asta nu e o pierdere pentru dl Iohannis si PNL?

Deocamdata avem o reactie la cald, emotionala. Dar in ceva timp lucrurile se vor sedimenta si probabil ca mediul de afaceri va tine mai mult cont de chestiunea sustenabilitatii masurilor si a predictibilitatii. Si acesta a fost probabil principalul motiv al respingerii CF, desi, din pacate, Administratia Prezidentiala nu a subliniat suficient acest aspect, pentru ca opinia publica sa inteleaga.

Daca masurile nu vor fi sustenabile, vom veni cu nu stiu cate alte legi sa schimbam, sa ajustam, sa taiem venituri, sa adaugam taxe si de aici impredictibilitea pe care nu o vrea mediul de afaceri.

Comunicarea presedintelui in privinta CF a fost deci deficitara?

Da. Presedintele nu poate avea competente pe toate domeniile, dar are nevoie de consilieri care dincolo de capacitatile tehnice sa fie si buni comunicatori sau macar de un purtator de cuvant care sa stie sa comunice pe intelesul publicului care nu intelege teorii.

La nivelul populatiei raman mesajele foarte clare, de tipul: nu a dorit reducerea TVA la 19%, deci nu doreste sa dea mai multi bani poporului. Si ele pot provoca pierderi importante.

A pierdut presedintele din faptul ca i-a cerut repetat demisia lui Victor Ponta si intrand deci in logica de conflict?

Mesajul lui Klaus Iohannis a fost: eu, presedinte ales de un numar foarte mare de romani, refuz sa colaborez cu un premier intai suspect, apoi inculpat si voi sprijini Justitia in toate demersurile ei. Cred ca dl Iohannis stia ca nu are parghii sa obtina demisia prin aceasta solicitare, dar a dorit sa trimita acest mesaj.

Ar fi bine primita de societate instalarea unui guvern dominat de PNL?

PNL creste in sondaje, e drept si pe baza popularitatii presedintelui. A fost o gafa faptul ca dl Iohannis a spus la un moment dat ca si-ar dori un guvern al lui, dar publicul acorda incredere PNL, potrivit sondajelor. Problema este alta. E PNL in stare sa dea un guvern?

Actualul guvern lanseaza multe proiecte populiste pe care un guvern PNL va trebui sa le gestioneze intr-un an electoral. PSD a creat asteptare si va spune: noi am vrut, ei nu implementeaza. Iar publicul cu asta ramane.

Se va aduce din nou in discutie ca PDL a taiat salariile in 2010, deci liberalii sunt cei care doresc austeritate ca sa se imbogateasca ei. De aici un risc mare de erodare pentru PNL.

Liberalii trebuie sa-si caute oameni foarte buni pentru a veni in fata publicului cu un guvern. PNL are un premier desemnat, pe dl Predoiu, dar in spate nu exista nimic. N-au o persoana care sa comunice foarte bine pe economie, una care sa comunice foarte bine pe probleme sociale. Publicul te asteapta la guvernare, iti da incredere, dar cu cine vii ca sa nu-i dezamagesti in doua luni de zile?

Cum se explica starea de apatie a societatii dupa evenimente grave. Avem un premier inculpat, dar lumea nu e in strada. Nu e deranjata de aceasta situatie?

Au iesit cateva mii si ei conteaza pentru ca reprezinta un exercitiu care trebuie incurajat. Populatia e nemultumita de situatie, dar nu vede alternativa, dupa cum spuneam. Daca pleaca Guvernul PSD, cine vine? Oamenii au nevoie de o perspectiva clara. Pleaca acestia, vin acestia, la Economie, la Munca, la Finante, cu programul acesta.

PNL are program.

Cat de mult a diseminat PNL programul de guvernare? Eu, care de bine de rau sunt o persoana atenta si informata, nu am auzit mare lucru despre acest program. Ce sa mai vorbim de populatia de la tara?

Omul are multe pe cap in viata de zi cu zi, nu are motivatie sa piarda din timpul lui si asa putin pentru a protesta fata de un premier inculpat cat timp alternativa nu e clara.

Ce l-a costat cel mai mult pe Victor Ponta in ochii electoratului, problemele penale ca atare sau strategia de dupa, cu plecarea intempestiva in Turcia si concediul medical prelungit?

Comportamentul imprevizibil, in spatele cortinei, l-a costat cel mai mult. A disparut deodata si am aflat de pe Facebook ca a plecat sa se opereze. Daca ramanea in tara si isi sustinea nevinovatia era mai bine.

Dar vorbim de reactii emotionale, la cald. Cand lucrurile se vor sedimenta, probabil ca Victor Ponta nu va pierde foarte mult in randul electoratului sau. Il va ierta daca va veni cu masuri asteptate de acest electorat. Este de asteptat sa apese pedala populismului ca sa acopere prejudiciul de imagine.

Pe fondul dezamagirii de care vorbeati, al alternativei incerte, exista riscul aparitiei unui Tsipras roman, adica al unui lider nationalist, populist care sa remobilizeze societatea cu acest tip de mesaj? Deja unele semne cred ca ar exista. Dl Ponta vorbeste de straini care vor sa ne metina colonie, dl Basescu leaga moscheea de pericolul terorist.

Un risc exista, dar nu cred ca e foarte mare. Societatea romaneasca a mai trecut prin asa ceva. In mai toate tarile UE exista extremisti si actiunile oamenilor politici de la cel mai inalt nivel creeaza mediul propice pentru un asemenea lider si al unei asemenea miscari.

L-am avut pe Vadim Tudor, cu varful din 2000, dar nu a reusit sa impuna politica tarii. Si acum, chiar daca un astfel de lider va aparea, nu va creste atat de mult incat sa influenteze in mod real decizia la cel mai inalt nivel.

Daca riscul exista, inseamna ca la nivelul mentalului colectiv avem un foc nationalist mocnit?

Sigur ca da. E in gena noastra nationalismul de pamant, legamantul fata de glie. Pentru pamant s-au rupt familii, uneori cu violenta. Studiile despre felul in care ne raportam la altii arata ca romanii nu sunt foarte toleranti fata de minoritati. Iar astfel de mesaje de la cel mai inalt nivel cultiva intoleranta.

In Grecia, publicul lui Tsipras a fost alcatuit preponderent din tineri. La noi, focul mocneste tot la nivelul tinerilor?

La noi e invers. Pericolul exista in randul populatiei de varsta medie si peste. Tinerii sunt deschisi, prin intermediul Internetului cel putin, catre lumea intreaga si ei promoveaza valori care ar trebui sa fie specifice acestui secol: toleranta, deschidere, multiculturalitate.

Cat despre Tsipras e important de vazut ce se va intampla in continuare, pentru ca el nu a facut decat sa dezamageasca. Nu a adus niciun beneficiu poporului, dimpotriva, grecii au ajuns la masuri de austeritate mai aspre, care vor fi resimtite mai ales de tineri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Klaus Iohannis Cod Fiscal, #Victor Ponta inculpat, #Ponta Iohannis sondaje , #presedinte