Ce spune Iohannis, dupa ce Bulgaria s-a razgandit si nu mai sprijina flota comuna la Marea Neagra

Joi, 16 Iunie 2016, ora 19:07
13020 citiri
Ce spune Iohannis, dupa ce Bulgaria s-a razgandit si nu mai sprijina flota comuna la Marea Neagra
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a reactionat joi seara, dupa ce Sofia a transmis ca nu mai considera oportuna crearea unei flote integrate la Marea Neagra, pe motiv ca acest pas ar putea starni o reactie negativa din partea Rusiei.

Iohannis a declarat, la Ruse, ca propunerea facuta autoritatilor bulgare referitoare la colaborarea dintre fortele navale ale Romaniei, Bulgariei si Turciei viza doar exercitii comune ale celor trei flote si training comun al militarilor. Iohannis a subliniat ca nu s-a pus problema unei flote a NATO, relateaza News.ro.

"Aceasta initiativa pe care am prezentat-o, si am prezentat-o atat presedintelui, cat si prim-ministrului (Bulgariei - n.red.), este o initiativa care tinteste o colaborare, practic, in zona exercitiilor comune si a training-ului a fortelor navale romanesti, bulgare si turcesti. Aceasta este asa-numita initiativa navala, deci se refera la fortele navale, se refera la exercitiu si training comun. Noi credem ca aceasta initiativa, in final, trebuie sa se gaseasca sub umbrela NATO, fiindca toate trei tarile riverane, Romania, Bulgaria si Turcia sunt aliati in NATO", a explicat Iohannis.

El a negat ca exercitiile militare comune si trainingul comun ar insemna constituirea unei flote comune a celor trei state.

"Unde a aparut, probabil, o intelegere gresita, este conceptul de flota NATO. Nu creeaza nimeni o flota NATO, asta este o prostie. NATO nu poate si nu doreste sa intretina o flota proprie in Marea Neagra. Este evident ca detaliile tehnice, felul in care se realizeaza aceasta initiativa si cum va arata ea, mai trebuie bine negociata, trebuie clarificat cine cu ce forte, cu ce logistica participa si acum este foarte devreme sa spunem cum va arata la sfarsit", spus seful statului.

Klaus Iohannis a aratat ca discutiile intre cele trei state au inceput mai demult. "Este vorba de aproape un an de zile de cand se discuta despre aceasta initiativa. Sigur, fiecare are opinia lui, si are dreptul sa aiba opinia lui si abordarea proprie, dar eu cred ca este o initiativa foarte buna care are, in etapa principala, ca obiectiv principal compatibilizarea fortelor navale a trei aliati din NATO", a mai spus Iohannis.

Bulgaria pare sa fi cedat in fata amenintarilor Rusiei, anuntand ca se opune initiativei Romaniei de creare a unei flote militare NATO in Marea Neagra.

Asta desi, in urma cu cateva saptamani, Guvernul de la Sofia semnala ca sustine propunerea.

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat joi ca atat el, cat si presedintele Rosen Plevneliev se opun initiativei Romaniei de creare a unei flote militare NATO in Marea Neagra.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Iohannis recatie Bulgaria NATO, #Bulgaria razgandit flota NATO , #presedinte