Cele 12 puncte ale programului presedintelui Klaus Iohannis, "Impreuna pentru Romania Normala"

Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 19:58
5066 citiri
Cele 12 puncte ale programului presedintelui Klaus Iohannis, "Impreuna pentru Romania Normala"
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

Programul prezidentiabilului Klaus Iohannis, stabileste liniile directoare ale parteneriatului presedinte-guvernare PNL, in domenii precum justitia, educatia, economia, sistemul sanitar si relatiile diplomatice ale Romaniei. Seful statului face apel la un Acord Politic pentru Romania Normala.

"Programul Prezidential este un document strategic care ofera raspunsuri la intrebari esentiale, precum ce ne defineste ca natiune, cu ce ne identificam in lume si in Europa, care sunt obiectivele nationale prioritare si ce avem de facut pentru a le atinge. Principiile acestui Program dau liniile directoare ale guvernarii PNL. Parteneriatul Presedinte - Partidul National Liberal este nucleul care va cataliza toate energiile, astfel incat Romania sa devina un stat functional, cu institutii eficiente, in slujba cetateanului!", se arata in mesajul tematic privind programul "Impreuna pentru Romania Normala", potrivit unui comunicat de presa al PNL.

Principalele directii ale programului prezidential

1. Statul in slujba cetateanului

"Prin tot ceea ce face, prin institutiile sale, statul trebuie sa fie in slujba cetateanului, nu invers. Aceasta este Romania normala! Romanii nu isi mai doresc un stat rigid, inchistat in propriile mecanisme de functionare greoaie. Romanii vor eliminarea birocratiei excesive. Coordonatele pe care vrem sa cladim Romania normala sunt demnitatea, libertatea individuala, egalitatea in fata legii, cinstea, increderea, toleranta. Un amplu proces de audit al institutiilor din sfera administratiei publice este indispensabil pentru reconstructia credibilitatii si modernizarea institutiilor publice", precizeaza documentul emis de Klaus Iohannis.

Documentul specifica nevoia de infiintare a unui corp de audit, o structura interdisciplinara autonoma va coordona intreg procesul de audit, cat si evaluarea politicilor publice. Masurile concrete, care vor rezulta in urma procesului de audit vor duce la cresterea calitatii serviciilor publice, cat si la imbunatatirea eficientei aparatului administrativ.

Cetateanul trebuie sa fie beneficiarul politicilor statului. Reasezarea administratiei publice pe fundamente corecte trebuie sa plece de la o viziune coerenta si concreta. Instituirea unui sistem bazat pe merite si performanta constituie conditia esentiala pentru ca administratia sa performeze.

Functia publica are nevoie sa isi recapete demnitatea. Administratia publica trebuie reasezata pe o serie de valori fundamentale - transparenta, integritate, echitate, profesionalism, eficienta si, cel mai important, prevalenta interesului public. Este necesara reconectarea administratiei publice cu cetatenii, prin promovarea unui dialog deschis si onest.

2. Justitie - Fara compromisuri privind independenta justitiei si domnia legii

"Lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue. Sustinem independenta justitiei, promovam profesionalismul, corectitudinea si integritatea functiei publice. Revizuirea legilor din domeniul justitiei este obligatorie pentru a se elimina interventiile nocive din ultimii trei ani. Simplificarea legislatiei. Legi mai simple si mai clare reprezinta esenta unui stat de drept puternic. Modificarile frecvente, mai ales in domenii cheie precum cele ale justitiei, fiscalitatii, educatiei sau administratiei centrale si locale, nu fac decat sa creeze un permanent climat de instabilitate", potrivit sursei citate.

Mesajul mai sublinieaza nevoia unui cadru legislativ, revizuit, predictibil pentru cetateni si "supla".

"Actuala legislatie a Romaniei trebuie supusa unui amplu proces de revizuire sub aspectul calitatii sale, in vederea simplificarii si crearii unui cadru legislativ predictibil pentru cetateni, mediul privat, institutii, inclusiv pentru decidentii politici. Legislatia in Romania trebuie sa fie supla, usor de inteles si corect aplicata", mai arata sursa mentionata.

3. Educatie - Romania educata este proiectul unei noi generatii de cetateni implicati

Romania normala inseamna Romania educata, cu un sistem de invatamant echitabil si de calitate, centrat pe cateva principii: Accesul fiecarui copil la o educatie de calitate, care sa ii ofere premisele unei cariere de succes; diminuarea decalajelor dintre urban si rural, reducerea abandonului scolar; Toate spatiile educationale trebuie sa reprezinte medii sigure pentru elevi si profesori.

Pentru aceasta, este necesara alocarea de fonduri pentru atingerea standardelor igienico-sanitare si de siguranta la incendiu. Extinderea accesului la educatia timpurie, inclusiv in comunitatile dezavantajate, precum construirea de crese si gradinite suficiente, cu spatii sigure si dotari adecvate. Alocarea de resurse suficiente pentru educatie, atat pentru scoli, cat si pentru salariile cadrelor didactice.

4. Sanatate - pacientul in centrul sistemului de sanatate

In aceasta privinta, programul prezidential propune consolidarea sistemului sanitar, masuri de stopare a exodului medicilor, precum si introducerea asigurarilor private de sanatate, arata comunicatul de presa.

Concret, se impun:

-consolidarea medicinei primare si ambulatorii;

-asigurarea sustenabilitatii sistemului de medicina de urgenta;

-adaptarea serviciilor medicale si a pregatirii profesionistilor in conformitate cu trendul demografic si epidemiologic, prin prioritizarea medicinei persoanelor varstnice si a noilor provocari in materie de sanatate publica.

-oprirea exodului medicilor;

-preventia si educatia pentru sanatate.

-cresterea finantarii si controlul cheltuirii banului public

-asigurarile private de sanatate reprezinta o sursa de finantare care trebuie valorificata.

5. Solidaritate sociala

"Dupa ani de guvernare social-democrata, Romania e prima la saracie si ultima la ocrotirea persoanelor vulnerabile. Solutii pentru a stopa aceasta situatie de netolerat: Dezvoltare economica pe baze corecte care sa duca la o viata mai buna pentru oameni; Stimularea natalitatii; Sistem de pensii viabil pe termen lung; Integrarea socio-economica a persoanelor din comunitati sarace", precizeaza textul programului.

6. Mediu

De asemenea, programul presedintelui Iohannis stabileste prioritatile in privinta strategiei de mediu, printre care reducerea poluarii si stoparea defrisarilor.

Prioritati:

-Strategii clare, legislatie coerenta, administrarea responsabila a resurselor naturale;

-Stoparea defrisarilor ilegale;

-Implementarea legislatiei de mediu a Uniunii Europene;

-Reducerea emisiilor de carbon.

7. Sport

"Sustinem sportul si incurajam viata activa prin promovarea activitatilor sportive, combaterea efectelor sedentarismului, reducerea abandonului scolar, cresterea numarului de tineri care opteaza pentru sportul de performanta. Sportul romanesc are mare nevoie de politici publice mai bine tintite, de resurse si infrastructura moderna si accesibila si mai ales de implicare la toate nivelurile de organizare administrativa si sociala", mai specifica textul programului.

8. Economie

Programul prezidential promoveaza sustenabilitatea finantelor publice, eficientizarea ANAF, cresterea veniturilor fiscale, precum si recuperarea prejudiciilor din evaziune fiscala si coruptie.

Prioritati:

- Asigurarea stabilitatii si sustenabilitatii finantelor publice, proiecte de buget fezabile, nu bazate pe cifre false cum le-a facut PSD, eficientizarea ANAF in colectarea veniturilor, consolidarea finantelor publice necesita cresterea veniturilor fiscale catre 30-31% pondere in PIB si recuperarea prejudiciilor din diferite forme de evaziune fiscala sau coruptie.

De asemenea, potrivit acestui punct, este necesara reluarea cu consecventa a reformelor structurale, indispensabile pentru cresterea potentialului economiei noastre: revenirea la criterii de eficienta in guvernanta corporativa, regandirea sistemelor administrative din perspectiva utilitatii sociale, dezvoltarea infrastructurilor fizice ale industriilor de retea, eficienta si securitatea energetica si diversificarea finantarii economiei prin piata de capital.

Totodata, consolidarea sectorului privat, constituie un alt aspect important in programul presedintelui Iohannis, mediul privat fiind considerat "coloana vertebrala a oricarei economii de piata"

"Romania normala este Romania competitiva prin remedierea decalajelor prin strategii si politici inteligente. Sustinem domeniile in care Romania are avantaje majore fata de alte state: Industria auto este varful de lance al al competitivitatii industriale; trebuie sprijinita prin masuri ferme de dezvoltare a infrastructurii rutiere si feroviare, precum si prin interconectarea invatamantului superior, a cercetarii-dezvoltarii cu sectorul auto si IT&C", mai arata in program.

Digitalizarea este o alta prioritate in domeniul economiei, dorindu-se stimularea initiativelor antreprenoriale si a startup-urilor in domeniul IT&C, dezvoltarea serviciilor de e-government; cresterea gradului de accesibilitate la internet. In sectorul energetic se promoveaza cresterea relevantei pe piata energetica regionala; incurajarea companiilor romanesti sa isi optimizeze portofoliului la nivel de regiune, nu doar pe plan local; reglementatori independenti pentru asigurarea transparentei si a sustenabilitatii.

Agricultura are nevoie de o abordare strategica, mica exploatatie agricola sa devina eficienta; acces la fonduri europene; tehnologizare, sprijinirea marilor fermieri pentru a ramane conectati la pietele nationale si regionale.

Turismul trebuie transformat in vector veritabil de dezvoltare economica si bunastare sociala. Romania viitorului se construieste prin tehnologie, conectivitate si mobilitate.

Prioritati:

- Infrastructura de transport rutier este principala provocare, dar trebuie dezvoltata si infrastructura feroviara, maritima sau aeriana.

- Integrarea efectiva a Romaniei in Spatiul Unic de Transport European.

- Investitiile in inovare sunt esentiale pentru modernizarea Romaniei.

- Modernizarea relatiei stat - cetatean prin digitalizare si eliminarea birocratiei excesive.

- Finalizarea si valorificarea Proiectului BRUA.

- Deschiderea unui nou coridor de transport al gazului din regiunea caspica, in special din Azerbaidjan, ca punct de intrare pentru gazul importat pe piata UE si ruta de aprovizionare suplimentara pentru interconexiunea BRUA.

9. Romania europeana - sporim beneficiile integrarii europene!

In ceea ce priveste relatia cu Uniunea Europeana, presedintele puncteaza prioritatile Romaniei, printre care aderarea la Euro si la Spatiul Schengen, cresterea rolului Romaniei in procesul decizional la nivel euroepan, precum si absorbtia fondurilor europene.

- Aderarea la Zona Euro, cat mai curand posibil, este un obiectiv national fundamental si un pas esential, atat pentru consolidarea economica a tarii, cat si pentru intarirea rolului Romaniei la nivelul european.

- Aderarea rapida a Romaniei la Spatiul Schengen este un alt obiectiv esential. care va contribui la consolidarea securitatii pentru intregul spatiu de libera circulatie din Uniune.

- Cresterea importantei si a rolului Romaniei in procesul decizional la nivel european inseamna aprofundarea integrarii europene in beneficiul cetatenilor.

- Cresterea ratei de absorbtie si utilizarea eficienta a fondurile UE astfel incat Romania si cetatenii sai sa poata beneficia pe deplin de avantajele statutului de stat membru UE.

Potrivit programului, Romania va sustine continuarea politicii de extindere, una dintre politicile de succes ale Uniunii.

10. Aspectele principale ale programului de politica externa - Romania puternica prin promovarea parteneriatelor durabile

Obiectivul fundamental al politicii noastre externe va fi cresterea influentei pe plan extern si a profilului international al Romaniei. Cei trei piloni care stau la baza politicii externe a tarii noastre au fost si raman intarirea si extinderea in continuare a Parteneriatului Strategic cu SUA, cresterea rolului si efortului Romaniei in UE, respectiv in NATO.

- Cresterea prezentei militare americane in Romania, ca garantie de securitate complementara NATO.

- Intarirea rolului si capabilitatilor Aliantei in domeniul apararii colective si descurajarii amenintarilor venite dinspre Est.

- Intarirea parteneriatului NATO-UE deoarece securitatea UE, in sens larg, depinde de cea a SUA si reciproc, formand o comunitate unica de securitate transatlantica.

- Dezvoltarea si adancirea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova, pe baza comunitatii unice de limba, identitate, istorie si cultura.

- Sprijinirea parcursului european al Chisinaului, prin consolidarea institutiilor democratice, proiecte bilaterale de interconectare strategica si alte masuri cu beneficii directe pentru cetatenii Republicii Moldova.

11. Politica de securitate nationala si de aparare a tarii

"Politicile publice din domeniul securitatii nationale trebuie concepute si implementate avand ca beneficiar final cetateanul, care trebuie sa stie si sa simta ca este protejat si aparat in tara lui. Existenta unui dialog pe teme esentiale care vizeaza deopotriva societatea, statul si cetateanul, este o dovada de netagaduit a normalitatii", precizeaza mesajul tematic al programului prezidential.

Cresterea credibilitatii Romaniei, consitutie o alta linie urmata de programul presedintelui Iohannis.

"Avem nevoie de continuitate in raporturile cu aliatii si partenerii nostri externi, de continuitate in ceea ce priveste angajamentele asumate de catre Romania. Predictibilitatea in actiuni ne consolideaza statutul de tara credibila si reprezinta o resursa de incredere intr-o regiune deosebit de complicata. Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2025 va orienta si directiona activitatea tuturor institutiilor publice cu atributii si responsabilitati in domeniul securitatii si apararii tarii", se mai noteaza in document.

12. Acord Politic National pentru Romania Normala

Candidatul la alegerile prezidentiale Klaus Iohannis face apel la un Acord Politic National pentru "Romania Normala", in sensul colaborarii fortelor politice pro-democratice si pro-euroatlantice.

"Dupa aproape 3 ani marcati de criza statului de drept in care PSD a aruncat Romania, dupa o guvernare care a esuat in dimensiunile sale esentiale - economice, sociale, politice si institutionale, proiectul pe care Presedintele Iohannis il propune romanilor este sa construim impreuna Romania normala. Romania are nevoie astazi de garantii privind stabilitatea si predictibilitatea, de o buna colaborare a fortelor politice pro-democratice si pro-euroatlantice", mai precizeaza documentul.

Totodata, acordul politic national pentru Romania normala, este un document programatic, care poate deveni baza unei guvernari competente si eficiente, in beneficiul cetatenilor. Presedintele Romaniei, in baza milioanelor de voturi acordate de catre cetateni, are toata legitimitatea de a trasa directiile, de a chema alaturi factorii responsabili, de a identifica oportunitati, de a mobiliza energii astfel incat obiectivele sa poata fi atinse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis program candidat prezidentiale 2019 , #presedinte