Cine sunt si ce vor reprezentantii societatii civile cu care a discutat Iohannis Interviu

Duminica, 08 Februarie 2015, ora 18:30
8945 citiri
Cine sunt si ce vor reprezentantii societatii civile cu care a discutat Iohannis Interviu
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a invitat la consultari si reprezentanti ai societatii civile, nu doar lideri ai partidelor sau membri ai Guvernului, concluziile urmand sa fie prezentate, luni, in plenul Parlamentului.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, sociologul Mircea Kivu, unul dintre cei prezenti la intalnirea care a avut loc saptamana aceasta la Palatul Cotroceni, vorbeste despre campania "Politica fara bariere" a reprezentantilor societatii civile si despre subiectele discutate cu presedintele.

S-a decis cand va vorbi Iohannis in Parlament

Iohannis, noi demersuri pentru o lege a partidelor politice

Ce subiecte au fost abordate in timpul intalnirii si ce asteptari aveti de la noul presedinte al Romaniei?

Am avut joi, la Cotroceni, o intalnire cu presedintele Iohannis. Ne-am bucurat sa constatam ca domnia sa isi mentine sustinerea ideilor noastre, promisa in timpul campaniei electorale. Speram ca, in virtutea functiei constitutionale de mediator intre societatea civila si institutia Parlamentului, domnia sa sa ne ajute la depasirea eventualelor obstacole ce s-ar putea ivi pe parcursul demersului nostru.

Dupa inceperea activitatii Comisiei pentru legile electorale, un prim pas a fost facut odata cu extinderea mandatului acesteia, astfel incat, in afara legilor electorale propriu-zis, sa modifice si Legea partidelor si pe cea a finantarii partidelor.

In momentul acesta, ne concentram pe eliminarea unui risc major: acela ca, dand prioritate legilor electorale (in primul rand celei despre alegerile locale), sa se introduca unele amendamente, cum ar fi obligativitatea prezentarii listelor de sustinatori pentru inscrierea candidaturilor fara a avea certitudinea relaxarii conditiilor de inregistrare a partidelor.

De aceea, purtam discutii cu membrii comisiei si l-am rugat pe dl presedinte Iohannis sa abordeze aceasta tema, pentru ca Legea partidelor sa fie discutata simultan cu cele electorale.

Cum ati ajuns sa discutati cu presedintele? Spuneti-ne mai multe despre campania "Politica fara bariere" si revendicarile ei.

La inceputul lui 2014, mai multi activisti din organizatii neguvernamentale am discutat despre faptul ca oferta politica, in perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, era in general neatractiva si compusa din cam aceleasi personaje care ocupa scena politica de douazeci de ani.

Putinele partide nou inregistrate erau (sunt si acum) formate de sus in jos, adica initiate de politicieni plecati din partidele deja constituite. Mult clamata reinnoire a clasei politice e greu sa se produca fara aparitia unor partide formate de jos in sus - adica prin asocierea unor cetateni cu valori si aspiratii comune.

Numai ca legislatia romaneasca face aproape imposibila aparitia unui partid nou altfel decat "cu voie de la stapanire". Sa strangi 25.000 de semnaturi presupune resurse si organizare de amploare, cu provenienta netransparenta (neexistand ca entitate juridica, nu are cum sa dea socoteala despre banii utilizati).

Este, de departe, cea mai restrictiva regula de infiintare a unui partid din Europa, inclusiv Rusia (apropo, in aproximativ jumatate din tarile UE, pentru infiintare sunt suficiente trei semnaturi).

Apoi, intre aceste 25.000 de semnaturi trebuie sa existe cate 700 in 18 judete. Cu alte cuvinte, partidele regionale sau locale sunt interzise (din nou, suntem o democratie originala, singulara in Europa). Or, initiativele "la firul ierbii" apar tocmai la nivel local.

In aceasta privinta, Comisia de la Venetia respinge orice fel de restrictii: "Prevederile referitoare la limitarea partidelor politice care reprezinta o zona geografica ar trebui in general sa fie eliminate din legislatia relevanta. [...] O cerinta privind distributia geografica a membrilor partidelor poate reprezenta o severa restrangere a participarii politice la nivel local si regional, incompatibila cu dreptul la libera asociere".

Pornind de aici, principalele noastre revendicari sunt inscrierea unui nou partid pe baza semnaturilor a numai trei membri si, evident, fara restrictii de ordin teritorial.

Suntem constienti de riscuri: partide care isi transforma sediile in sali de "pacanele", buletine de vot cu zeci de pagini etc. Pentru a le controla, am gandit o serie de masuri care sa anuleze avantajele "colaterale" care ar putea deriva din inregistrarea unui partid.

De exemplu, pentru a inscrie candidati in orice competitie electorala, partidele trebuie sa satisfaca aceleasi conditii ca si independentii, adica sa prezinte o lista de semnaturi de sustinere (un numar rezonabil, de ordinul a 0,5% din totalul alegatorilor), sa dispara sediile atribuite cu prioritate etc.

Revenind la campania "Politica fara bariere", ea a devenit activa dupa alegerile pentru Parlamentul European, cand nivelul extrem de redus al participarii a aratat ca o parte dramatic de mare a electoratului nu se regaseste in sistemul de partide existent.

Cine sustine campania "Politica fara bariere"?

Mai multe ONG-uri (E-Civis, Funky Citizens, Militia Spirituala, ANBCC, APADOR-CH, CENTRAS, CeRe, Centrul pentru Inovare Publica, Romania Vie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Uniti Salvam, Expert Forum, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Grupul pentru Democratie Participativa - Plenum, Rezistenta Urbana, SECS, ActiveWatch) au decis sa-si conjuge eforturile pentru modificarea legislatiei in sensul desfiintarii actualelor restrangeri ale dreptului de asociere politica.

In prezent, in afara initiatorilor, campania este sustinuta de inca 40 de ong-uri.

Cum au reactionat partidele parlamentare la aceste propuneri?

Profitand de campania pentru alegerile prezidentiale, am solicitat tuturor candidatilor sa-si defineasca pozitia fata de propunerile noastre.

Au raspuns pozitiv Klaus Iohannis, Victor Ponta, Monica Macovei, Kelemen Hunor, Szilagyi Zsolt si Constantin Rotaru. Aceasta a insemnat ca, teoretic, avem sustinerea tuturor partidelor parlamentare.

Au urmat o serie de discutii tehnice cu reprezentantii partidelor parlamentare si cu conducerea Comisiei pentru legile electorale, precum si intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Mircea Kivu Iohannis Cotroceni partide, #Iohannis intalnire Cotroceni societatea civila, #Politica fara Bariere Iohannis, #Iohannis politica fara bariere , #presedinte