Aberatia zilei: Cu razboiul la granita si roman rapit, Klaus asteapta relaxat "momentul potrivit"

Marti, 19 Mai 2015, ora 11:42
9534 citiri
Aberatia zilei: Cu razboiul la granita si roman rapit, Klaus asteapta relaxat "momentul potrivit"
Foto: Administratia Prezidentiala

Serviciul de Informatii Externe nu are director de aproape 8 luni, iar presedintele Klaus Iohannis nu se grabeste sa faca o numire, desi situatia de la granitele Romaniei este extrem de complicata.

Membra NATO si UE, Romania ar trebui sa aiba sefi de servicii secrete civili, insa de 8 luni conducerea SIE este asigurata de generalul Silviu Predoiu, adjunctul directorului SIE.

Nu contesta nimeni profesionalismul generalului Predoiu, totusi trebuie sa recunoastem ca situatia de la SIE este de neinteles, mai ales ca nu se intrevede nicio solutie.

La conferinta de presa de luni, printre referiri la blatul Ponta-Basescu, rolul Primei Doamne sau diverse alte numiri in functii, Klaus Iohannis a fost intrebat (din nou) de jurnalisti cand va propune un director la SIE. "Voi face o nominalizare la momentul potrivit", a raspuns acesta nefiresc de relaxat, zic eu.

Iohannis ataca la CCR Legea incompatibilitatii primarilor. Ce spune de contrele cu Ponta

Din pacate, jurnalistul nu si-a continuat demersul si nu l-a intrebat ce intelege prin "moment potrivit". Poate ca situatia din Ucraina, cea din Republica Moldova sau razboiul hibrid la care Rusia supune Romania si tarile din zona ar putea sa contureze deja "momentul potrivit". Sau poate ca momentul potrivit a venit chiar astazi, cand rapitorii romanului din Burkina Faso cer negocieri cu Romania.

"Avem nevoie de colaborarea aliatilor. Lucrurile sunt foarte complexe si nu stiu in ce masura avem acces direct (...) Terorismul nu poate fi contracarat, combatut, gestionat de o singura tara, intotdeauna a fost nevoie de cooperare internationala (..) Statul are proceduri si stie ce trebuie facut in conditiile astea", a comentat situatia de urgenta fostul consilier prezidential pentru securitate nationala Iulian Fota la postul B1 TV.

Roman rapit de jihadisti care vor sa negocieze cu Guvernul - Prima reactie de la MAE

Guvernul a anuntat reunirea unui comitet interministerial, dar, totusi, viata unui roman este in pericol dincolo de granite. N-ar fi fost intelept sa avem si un director SIE numit conform Constitutiei?

Cum s-a ajuns aici

Conform unui comunicat SIE postat pe site-ul institutiei, generalul Silviu Predoiu, adjunctul directorului SIE, asigura conducerea serviciului din 22 septembrie 2014.

Preluarea sefiei SIE s-a facut imediat ce fostul director al serviciului, Teodor Melescanu, a demisionat intempestiv pentru a participa la alegerile prezidentiale. Dupa esecul inregistrat, Melescanu (fost senator liberal) a ajuns consilier al premierului Victor Ponta.

Presedinte al Romaniei la vremea respectiva, Traian Basescu a cerut oficial Parlamentului sa se reuneasca si sa ia act de vacantarea functiei de director SIE. Parlamentul a refuzat sa reactioneze, mizandu-se pe faptul ca in trei luni Basescu isi incheie cel de-al doilea mandat, si ultimul.

"Opinia mea este ca actualul presedinte, domnul Basescu, nu are niciun fel de legitimitate sa mai propuna ceva si ca, bineinteles, noul presedinte, in decembrie, va propune majoritatii parlamentare - pentru ca e nevoie de un vot al Parlamentului - un nou sef de Serviciu de Informatii Externe. Deocamdata, primul adjunct are toata competenta si atributiile necesare pentru ca inca doua luni, sau cat mai dureaza, cat mai are domnul Basescu, vreo doua luni, sa conduca foarte bine", a declarat Victor Ponta, liderul coalitiei majoritare, in data de 23 septembrie.

Ce-i drept, Victor Ponta era si el inscris in cursa prezidentiala, majoritatea sondajelor cotandu-l ca favorit, asa ca e de inteles ca astepta ca el sa decida cine va fi directorul serviciului.

Nu stim pe cine ar fi numit Victor Ponta in functia de director SIE, daca ar fi ajuns presedinte, dar vedem ca invingatorul, Klaus Iohannis, care are legitimitatea invocata de liderul PSD, nu face niciun pas in sensul luarii unei decizii, desi au trecut 5 luni de la victoria sa in alegerile prezidentiale.

Mai mult, in cadrul unei dezbateri Ziare.com organizate inainte de alegerile prezidentiale, Teodor Melescanu a explicat ca serviciile de informatii trebuie sa fie conduse de civili, aceasta fiind o regula care garanteaza tarilor democratice, membre ale UE sau care doresc sa adere la UE, respectarea principiului controlului civil asupra serviciilor si fortelor armate, separatia puterilor in stat, si, mai mult, garanteaza respectarea criteriilor de la Copenhaga.

Si atunci de ce amana presedintele Klaus Iohannis luarea unei decizii?

Potrivit legii, "Serviciul de Informatii Externe este organul de stat specializat in domeniul informatiilor externe privind siguranta nationala si apararea Romaniei si a intereselor sale". Cu alte cuvinte, o institutie de o importanta covarsitoare pentru Romania.

De asemenea, potrivit legii SIE, "conducerea Serviciului de Informatii Externe se asigura de catre un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii la propunerea Presedintelui Romaniei". Directorul SIE depune un juramant de credinta in fata presedintelui Romaniei si "conduce intreaga activitate a acestuia si il reprezinta in raporturile cu ministerele, institutiile publice si cu alte persoane juridice publice si private din tara, precum si cu organisme similare din strainatate".

Informatia cheie apare in art. 65 din Constitutie, care spune ca directorii serviciilor de informatii trebuie sa primeasca aprobarea celor doua camere reunite ale Parlamentului. La fel s-a intamplat si in cazul lui Teodor Melescanu, validat, in februarie 2012, de plenul reunit al Parlamentului cu 238 de voturi pentru si doar 1 vot impotriva, semn al unui acord intre partide si presedinte.

Prin urmare, in lipsa altor informatii de la Cotroceni, ne putem pune o intrebare, pornind de la faptul ca Traian Basescu i-a legat foarte strans pe Teodor Melescanu si pe Victor Ponta atunci cand a dezvaluit ca premierul ar fi fost ofiter acoperit al SIE, iar fostul director ar fi promovat un act normativ care sa faca imposibila descoperirea acestui secret.

Isi doreste Victor Ponta ca Teodor Melescanu sa revina la sefia SIE si Klaus Iohannis se vede nevoit, in lipsa unei majoritati PNL in Parlament, sa astepte "un moment potrivit" pentru a face sau pentru a respinge aceasta numire (mai ales ca la SRI a obtinut deja voturile PSD pentru liberalul Eduard Hellvig)?

Ramane de vazut. Cert este ca Romania nu are de 8 luni un director civil la conducerea Serviciului de Informatii Externe, iar asta este o aberatie pentru orice tara membra NATO si UE.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#director SIE Iohannis, #Melescanu director SIE, #Iohannis director Serviciul Informatii Externe , #presedinte