Air Force One de Romania: Ce trebuie sa aiba avionul prezidential si de ce nu poate Iohannis sa zboare cu aeronave de linie

Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 13:14
20673 citiri
Air Force One de Romania: Ce trebuie sa aiba avionul prezidential si de ce nu poate Iohannis sa zboare cu aeronave de linie
Foto: Arhiva Ziare.com/vizita lui Klaus Iohannis in Spania

Multe discutii au avut loc pe tema deplasarilor extrene ale presedintelui Klaus Iohannis: ca sunt prea multe, ca sunt prea lungi, ca e insotit prea des de Prima Doamna, ca are delegatii prea numeroase, ca sunt prea costisitoare.

Iar cand in cadrul CSAT s-a batut in cuie planul pentru cumpararea unui avion prezidential opinia publica s-a inflamat si mai tare.

Daca unele aspecte de mai sus pot fi discutabile, un lucru este cert: primul dintre rolurile presedintelui in Constititutie este sa reprezinte statul roman, iar ca sa faca asta trebuie sa se deplaseze si tara noastra nu mai are un avion oficial de 6 ani.

Ziare.com a cerut lamuriri de la principalul beneficiar al avionului ce va fi cumparat pana la sfarsitul anului - Administratia Prezidentiala. Cat costa acum deplasarile, ce economii se vor face odata achizitionat "Air Force One-ul" romanesc si cum trebuie sa arate pentru a raspunde exigentelor unei aeronave cu o astfel de destinatie speciala.

Cat de scump e TAROM

Din 2010, de cand Romavia a intrat in insolventa si zborurile speciale au fost asigurate de TAROM, costurile unei deplasari oficiale tin de mai multi factori: ruta de zbor, perioada deplasarii, dar mai ales de programul si gradul de incarcare al curselor Tarom in care sunt implicate aeronavele care vor executa zborul special.

Astfel, Administratia Prezidentiala cere o oferta comerciala si TAROM include in pret, pe langa costurile efective pentru calatorie, si penalitatile pe care trebuie sa le plateasca pentru "disponibilizarea aeronavei".

"Aceste penalitati, adaugate de TAROM in factura finala, reprezinta cheltuieli financiare conexe determinate de modificarile facute de companie pentru pozitionari/repozitionari aeronave, anulari si modificari capacitate, rambursari, DBC (Denied Boarding Compensation), precum si o marja comerciala contractuala de 5% din valoarea contractului.

Astfel, prin acest mecanism, se genereaza incertitudine privind posibilitatea efectuarii deplasarii, dar mai ales disfunctionalitati in privinta costurilor pe care le suporta beneficiarul in final.

In fapt, avand in vedere imposibilitatea suprapunerii programului de lucru al TAROM cu

agenda de vizite oficiale care presupun efectuarea de zboruri speciale, se ajunge in situatia in care costurile unor deplasari catre locatii identice, pe coordonate similare, variaza semnificativ si pot depasi cu mult valoarea normala pentru calatoria respectiva", explica Administratia Prezidentiala.

Iata si un exemplu:

La participarea presedintelui Klaus Iohannis la Consiliul European din 19-20 martie 2015, la Bruxelles, inchirierea avionului de la TAROM a costat 355.353 de lei.

  • cheltuieli cu realizarea efectiva a zborului - 280.546 lei;
  • marja contractuala de 5% - suma de 14.027 lei;
  • cheltuieli financiare suplimentare - 60.780 lei.

Practic 74.807 de lei (21% din total) ar fi fost economisiti in cazul in care Romania ar fi avut o aeronava prezidentiala. In plus, avionul nu ar fi folosit doar de presedinte, ci si de premier si alti inalti demnitari, mai precizeaza Administratia la solicitarea Ziare.com.

"Economiile pe care le poate realiza fiecare institutie publica beneficiara sunt substantiale si pot ajunge chiar si pana la 40-50% din costul total al unei curse, in functie de perioada, durata deplasarii, precum si de distantele parcurse de aeronavele speciale", mai sustine Cotroceniul in raspunsul remis redactiei.

De ce nu poate zbura cu poporul

Premierul Ciolos a surprins de mai multe ori folosind avioane de linie, in special pe rute europene, dar chiar si pana in SUA. Astfel, multe voci s-au intrebat de ce nu face si presedintele la fel, pentru a economisi banii bugetului.

Administratia Prezidentiala ne-a prezentat motivele care nu permit deplasarea lui Iohannis cu zboruri comerciale.

In primul rand, avionul trebuie verificat tehnic, cu cel mult 24 de ore inainte de decolare, printr-un "zbor de control si evaluare".

"Aceasta activitate nu poate fi executata la zborurile comerciale de linie, mai ales daca operatorul aerian este extern", explica Administratia.

Apoi, trebuie efectuat controlul tehnic antiterorist al bagajelor si al aeronavei si verificarea persoanelor de la bord, lucru imposibil in cazul unui zbor comercial.

"Intr-o aeronava de linie, exista probabilitatea de aparitie a unui incident de securitate, avand in vederea numarul si diversitatea pasagerilor aflati la bord. La un zbor executat cu o aeronava speciala, persoanele care se afla la bord sunt cunoscute, verificate si controlate corespunzator", subliniaza Presedintia.

Apoi, exista si problema dotarilor: "o aeronava de linie nu poate sa aiba dotarile necesare asigurarii securitatii (comunicatii criptate, spatiu pentru depozitare armament etc.) ".

Presedintele are nevoie sa poata comunica cu institutiile tarii, aspect inacceptabil avand in vedere responsabilitatea: "Daca demnitarul se afla intr-o aeronava de linie, angajat intr-un zbor (care poate fi si de 10 ore), iar in tara apare o situatie exceptionala, nu va exista posibilitatea informarii si luarea deciziilor corespunzatoare".

Totodata, Administratia precizeaza ca dintre toti operatorii romani doar TAROM poate raspunde acestor exigente si aspecte legale.

Nu numai pasagerii, ci si personalul avionului sunt controlati: "in ceea ce priveste echipajul de zbor (piloti) si cel de cabina (insotitori de bord), avand in vedere situarea acestora in proximitatea demnitarului, trebuie luate in considerare aspecte profesionale (experienta, pregatirea, capacitatea de a gestiona situatii anormale, de urgenta sau situatii de criza), dar si de securitate (informatii clasificate etc.) ".

Iar pe langa toate acestea, e de luat in calcul si reprezentarea tarii. La vizitele oficiale si de stat exista anumite protocoale, seful statului e intampinat cu covor rosu, cu garda de onoare, ceea ce ar fi imposibil in cazul unui zbor comercial.

Unde sa mai punem si faptul ca, atunci cand participa la evenimente internationale, aeronava este garata langa avioane prezidentiale ale altor tari. De exemplu, la Summitul Securitatii Nucleare ce a avut loc la inceputul lunii aprilie la Washington, pana si Nigeria avea avion cu stema si insemnele nationale, in timp ce presedintele Iohannis a coborat din aeronava TAROM Moldova, dupa cum se poate vedea in fotografia de mai jos

Comisie pentru Air Force One: Pe cine trimite Cotroceniul

Acum, la nivelul Guvernului s-a pus in miscare infiintarea unei comisii speciale care se va ocupa de achizitionarea aeronavei speciale. Si Presedintia are un loc la masa in aceasta comisie, Cotroceniul urmand sa fie reprezentat de George Vladimir Duhan, consilier de stat si sef al Departamentului Managementul Resurselor.

Administratia ne-a precizat ca nu are cerinte speciale in ce priveste modul in care ar trebui sa arate avionul prezidential, insa trebuie sa asigure toate cele descrise mai sus.

Amintim ca acesta este primul dintre avioanele speciale ce va fi achizitionat de Romania.

"Practica europeana este sa existe flotile cu 3 pana la 5 aeronave, practica europeana de la care nu putem sa ne abatem. O sa vedem, pentru ca noi suntem mai zgarciti ca ceilalti si probabil ca vom avea mai putine", explica ministrul Transporturilor Dan Costescu, atunci cand a anuntat infiintarea comisiei speciale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Klaus Iohannis avion prezidential, #licitatie avion prezidential comisie , #presedinte