Alegerea grea a lui Klaus Iohannis (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 22 Iunie 2015, ora 06:43
16172 citiri
Alegerea grea a lui Klaus Iohannis (Opinii)
Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Nu cred ca mai este realista asteptarea ca Victor Ponta sa demisioneze pe motive de demnitate, interes al Romaniei sau alte asemenea argumente.

Dl Ponta, dupa ce si-a gasit linistea si odihna in fortareata spitalului lui Erdogan, emite mesaje clare de rezistenta pentru ca, dupa cum transmitea la formarea noii formatiuni ALDE, mai are multe proiecte de pus in practica.

Dincolo de incercarile de rebranduire ale generalului indispensabil Oprea, majoritatea parlamentara pare solida, deci varianta succesului unei noi motiuni de cenzura nu cred ca e nici ea realista.

Nu vad niciun motiv rational pentru care UNPR ar alege sa se rupa de PSD si sa o ia pe calea aventuroasa si bolovanoasa a unui test electoral pe cont propriu la alegerile de anul viitor.

In aceste conditii, ce optiuni are presedintele Iohannis care recunostea ca nu vede cum ar mai fi posibila o colaborare institutionala functionala cu premierul?

Din informatiile mele, iesirea comoda i-ar fi fost oferita deja de Gabriel Oprea care inainte de motiunea de cenzura, in tete-a-tete-ul de la Cotroceni, i-ar fi pus pe masa oferta de premier - George Maior. Daca ea ar fi fost acceptata, se pare ca motiunea trecea.

Dar presedintele ar fi refuzat.

Nu am nicio indoiala ca George Maior ar fi un premier cu mult mai bun decat Victor Ponta din cel putin trei motive: nu are problemele penale ale lui Victor Ponta, sunt convinsa ca are incomparabil mai multa substanta, cel putin intelectuala, decat Victor Ponta si o imagine externa suficient de buna pentru a asigura ridicarea imediata a carantinei de politica externa impusa de Occident actualului premier.

Probabil ca o parte din PSD, aceea care detesta "binomul" catuselor, ar fi fost nevoita sa stranga tare din masele, dar luata repede, in stare de soc politic, decat sa treaca in opozitie, probabil ca ar fi inghitit orice si in ideea ca dupa ce trece puntea cu sacii in caruta isi poate regla conturile cu premierul doar partial dezirabil.

Probabil ca o parte din electorat, aceea care are in continuare o mare problema cu declaratiile belicoase la adresa CCR care au premers demisia lui George Maior de la SRI, ar fi sarit in sus. Asadar, per ansamblu, cred ca inlocuirea ar fi fost o mare usurare, iar colaborarea institutionala ar fi fost reluata.

Dar, dincolo de orizontul imediat, dupa parerea mea aceasta decizie putea fi letala pentru presedinte din mai multe motive.

In primul rand, acceptand un troc netransparent, intre patru ochi cu generalul Oprea, Klaus Iohannis si-ar fi dinamitat de la prima mare decizie de politica interna toate principiile asumate care impuneau transparenta, consultari reale si nu doar formale cu partidele.

Apoi, presedintele ar fi batut nu un cui, ci un adevarat piron in cosciugul politic al PNL. Daca dai PSD posiblitatea sa-si reinnoiasca guvernarea, sa se rebranduiasca sub un nou lider, sigur ca ii asiguri premisele revenirii electorale. Un astfel de PSD, si la guvernare, si cu o fata noua, ar fi devenit foarte greu de batut in 2016 si apoi in 2019.

In aceste conditii, cat de solida s-ar mai dovedi oare fuziunea PNL-PDL si cat din vechiul PNL nu ar fi tentat de refacerea USL? Predispozitia spre tradare ne-au aratat-o inclusiv interceptarile recente avandu-i ca protagonisti pe Vlad Moisescu si Sebastian Ghita.

Nu poti, cred, sa-i ceri unui presedinte, mai ales la primul mandat cand are in fata inca un scrutin, sa se desprinda cu totul de calculul politic. Constitutia noastra este din acest punct de vedere absolut nerealista, impunand unui presedinte dependent de vot politic pozitia total apolitica a unui rege, singurul care isi poate permite desprinderea totala de calculul politic.

Practic, ca s-o zicem in clar, prin acceptarea trocului, Klaus Iohannis s-ar fi predat politic si probabil nu numai pe termen scurt. Si asta, repet, de la primul exercitiu al principalei sale prerogative de politica interna - desemnarea premierului.

Asa ca presedintele a ales, se pare, sa astepte. Ce?

Poate aspecte pe care acum nu le putem anticipa, dar si evolutii previzibile. Pe de-o parte erodarea galopanta a unui PSD si a unei guvernari conduse de un urmarit penal. Pe de alta parte, o ruptura in coalitie, nu initiata de UNPR, ci bazata pe orgoliul ranit al unui PSD care se vede la mana UNPR. Semnele unei astfel de revolte ar putea fi citite in declaratiile recente ale lui Liviu Dragnea despre PSD care nu poate fi captiv in guvernarea pe care o conduce.

Decat sa se predea UNPR, o parte a PSD ar putea prefera sa o ia pe calea unei refaceri in Opozitie, eliberat de capusa uneperista care tinde sa-l acapareze total.

Dar, in opinia mea, asteptarea are un pret. Pe de-o parte, Klaus Iohannis risca sa intre intr-o ecuatie a neputintei in fata unei electorat obisnuit sa aiba un voda care taie, spanzura, gaseste solutii, chiar daca aceasta este o asteptare neconstitutionala. Postura ar putea fi accentuata de tot felul de sicane la care a inceput sa fie supus: ba i se refuza avionul pentru deplasarea la Bruxelles, ba majoritatea vrea sa amane votarea Strategiei nationale de aparare a tarii pentru perioada 2015 - 2019.

Este probabil sa urmeze si altele. Asa ca erodarea PSD ar putea fi insotita de erodarea presedintelui. In plus, pretul de credibilitate si economic pe care il plateste Romania cu un premier suspect creste cu fiecare zi care trece. Si Victor Ponta pare dispus sa astepte, dupa cum spunea la Antena 3, pentru ca nu exista alta varianta.

Ironia istoriei face ca un presedinte foarte putin experimentat politic sa fie pus in fata uneia dintre cele mai complicate situatii politice cu putinta, interna si externa. Felul in care va iesi din ea ar putea deveni marele test politic al lui Klaus Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Victor Ponta operatie Turcia, #Gabriel Oprea premier interimar, #Victor Ponta demisie , #presedinte