Ce a spus Iohannis in Parlament: mai putine legi, fara coruptie, Romania solidara cu UE (Video)

Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 11:31
5560 citiri
Ce a spus Iohannis in Parlament: mai putine legi, fara coruptie, Romania solidara cu UE (Video)
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis s-a adresat plenului reunit al Parlamentului, miercuri dimineata, prilej cu care a criticat schimbarile prea dese de legi, a vorbit despre necesitatea imbunatatirii sistemului de educatie si a abordat din nou tema refugiatilor.

Astfel, seful statului a criticat, in declaratia sustinuta la inceputul sesiunii parlamentare, faptul ca economia si societatea din Romania sunt afectate de schimbarile prea dese ale legilor. In plus, a facut apel la recredibilizarea sistemului legislativ al tarii noastre.

Presedintele a adus din nou in discutie tema educatiei si cea a crizei refugiatilor, subliniind totodata si dorinta ca, la sfarsitul mandatului sau, tema coruptiei sa nu mai figureze printre preocuparile din tara noastra.

Nu in ultimul rand, si-a exprimat dorinta privind pregatirea centenarului Marii Uniri si a preluarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene, de catre tara noastra, in 2018 si 2019.

In sala de plen, la discursul presedintelui au fost prezenti printre altii premierul Victor Ponta, senatorul Crin Antonescu, deputatul Elena Udrea, dar si reprezentantul Ambasadei SUA la Bucuresti. La plecare, premierul a spus despre discursul presedintelui ca "a fost foarte bun, foarte frumos".

Presedintele Iohannis vorbeste in Parlament

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

- Vin in fata dvs. asa cum am promis ca voi face la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare, pentru a aduce in discutie probleme pe care le consider importante pentru oameni.

- Pornesc de la angajamentele pe care le-am asumat si de la asteptarile pe care le au cetatenii in slujba carora ne desfasuram activitatea.

- Calea pe care am ales-o in exercitarea mandatului meu este in primul rand cea a dialogului. Voi repeta de cate ori va fi nevoie: imi doresc un Parlament puternic si care sa se bucure de increderea cetatenilor.

- Nu pot concepe o Romanie puternica fara ca institutia sa cea mai reprezentativa sa fie pe masura.

- Presedintele Romaniei are atributul promulgarii legilor dupa adoptarea lor in Parlament. Intreaga functionare a statului, a economiei si societatii depinde de relatia cu legea, de modul in care sunt concepute, initiate, aplicate si respectate legile. De aceea, am acordat o atentie deosebita legilor care au venit la promulgare.

- Am constatat cu aceasta ocazie si unele aspecte care pun problema calitatii si coerentei legilor.

- Am constatat de asemenea ca prin doua legi distincte, trimise aproape in acelasi timp spre promulgare, s-a modificat acelasi act normativ.

- Oamenii isi doresc norme juridice mai clare si mai simple care sa nu se schimbe pur si simplu peste noapte.

- Aceasta realitate trebuie sa capete un raspuns.

- In prezent, in Romania sunt in vigoare aproape 14.000 de legi, ordonante si hotarari ale Guvernului.

- De la intrarea in vigoare si pana in prezent, legi care privesc domenii fundamentale privind functionarea economiei si societatii romanesti au fost modificate de multe ori - vechiul Cod Fiscal a fost modificat de 135 de ori.

- In spatele legilor sunt concetatenii nostri, cu problemele, preocuparile si vietile lor. In spatele acestor cifre sunt elevii care nu stiu dupa ce manuale vor invata si ce examene vor da. Sunt pacientii si medicii, sunt antreprenorii care vor sa investeasca, dar nu stiu ce taxe vor plati si cate.

- Marile sisteme publice au suferit probabil cel mai mult de pe urma incertitudinii, a schimbarilor frecvente, deseori schimbate de calcule politice si conjuncturi.

- Modul in care se fac si se schimba legile in Romania este una dintre aceste consecinte.

- A cauta vinovati pentru aceasta situatie nu ar folosi astazi la nimic.

- Abordari de tipul 'Dam azi o lege si maine o modificam prin ordonanta' trebuie sa dispara, ca o dovada de responsabilitate in exercitarea competentelor.

- Acesta poate sa fie momentul zero de la care poate sa porneasca recredibilizarea legii ca act fundamental al Parlamentului.

- Parlamentul poate si ar trebui sa se plaseze in centrul unui demers de simplificare a legislatiei din Romania.

- Ce va insemna acest lucru? Pacientul stie clar ce drepturi are, cat plateste si ce servicii plateste. Investitorul isi va putea dezvolta un plan de afaceri pe 10 ani, fara teama ca nu va sti ce taxe trebuie sa plateste.

- Va insemna ca elevul care intra in clasa I si parintii lui vor sti ce studiaza, ce examene trebuie sa dea si va putea sa-si contureze viitorul pe 10-15 ani.

Tema educatiei, reluata

- Doresc sa readuc in discutie tema educatiei.

- Experimentele de pana acum ne-au aratat ca nici modificarile de legislatie, nici intelegerile pe hartie intre actorii politici, neurmate de actiuni, nu pot conduce la transformarea profunda a Educatiei din Romania. Aceasta nu poate sa vina exclusiv din afara sistemului, asa cum nu poate fi generata din interiorul sistemului.

- O transformare de sistem ne implica pe toti. Toate schimbarile nu au rezolvat problemele de fond, ci dimpotriva. Daca vrem cu adevarat o educatie de calitate, care incurajeaza performanta si respecta valoarea, va trebui sa procedam altfel decat in trecut si sa lucram impreuna.

- De aceea, am asumat tema educatiei si demarez aceasta larga consultare.

- In doi ani, in urma acestui demers, se poate gasi un numitor comun, poate rezulta o legislatie coerenta.

- Va cer deopotriva, ca membri ai Parlamentului, sa imi fiti parteneri in acest proiect, care nu este unul personal, ci unul pentru generatiile viitoare.

- Nu in ultimul rand, pentru mine un Parlament puternic inseamna si o pozitionare corecta fata de Justitie. De fiecare data cand am considerat ca s-au produs derapaje in aceasta privinta, v-am comunicat.

- La finele mandatului meu, doresc ca pe agenda preocuparilor opiniei publice, coruptia sa nu mai figureze prima. Romania puternica nu este numai o Romanie fara coruptie, ci una in care s-a castigat respectul pentru lege.

Despre criza refugiatilor

- Folosesc acest prilej pentru a ma referi si la o tema separata - cea privind criza refugiatilor.

- Suntem solidari cu statele membre afectate de aceasta criza. Actionam in spiritul respectarii drepturilor omului si sa dovedim echilibru si intelepciune.

- Nu cred ca aceasta criza poate fi rezolvata prin abordare birocratica, ci doar prin dialog deschis si printr-o decizie consensuala.

- Nu vorbim despre locuri de cazare, ci despre oameni, despre integrarea lor in societate, despre accesul lor la educatie, servicii de sanatate si locuri de munca pe termen lung. Nu cred ca intre parteneri lucrurile se rezolva prin impunere, ci de comun acord.

- In cursul zilei de maine, vom conveni asupra pasilor pe care Romania trebuie sa ii faca. De cate ori evolutia o va impune, voi comunica atat cu dvs, cat si cu reprezentantii celorlalte institutii ale statului.

- Voi discuta serios cu Guvernul si voi veni in fata Parlamentului cu o serie de propuneri pentru ca Romania sa fie pregatita atat pentru sarbatorirea centenarului, cat si pentru preluarea presedintia Consiliului UE.

- Nu avem timp de pierdut cu discutii sterile. Cei care vor veni dupa noi ne vor judeca si evalua dupa deciziile pe care le luam astazi.

Iohannis, cu ochii pe Parlament: Urmaresc cu atentie acest subiect

Iohannis, despre "rusinea" din scoli, plagiatul lui Oprea si refugiati: Romania nu e o tara autista!

Marti, presedintele Klaus Iohannis a subliniat inca o data importanta pe care o are asigurarea dreptului de vot al romanilor din diaspora si a afirmat ca urmareste cu atentie legiferarea votului prin corespondenta.

De asemenea, acesta a sustinut o conferinta de presa, luni, la Palatul Cotroceni, in care a vorbit despre situatia din scolile romanesti, plagiatul lui Gabriel Oprea si criza refugiatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Klaus Iohannis legi, #Iohannis educatie, #Iohannis criza refugiati, #Klaus Iohannis Parlament, #Iohannis discurs Parlament , #presedinte