Ce vrea "strada"? Cine sa fie premier? "Iohannis are toata libertatea sa joace" Interviu cu Sorin Ionita (EFOR)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 06:30
21263 citiri
Ce vrea "strada"? Cine sa fie premier? "Iohannis are toata libertatea sa joace" Interviu cu Sorin Ionita (EFOR)
Foto: Expertforum.ro

Strada vrea o guvernare mai buna, cu oameni mai decenti, dar solutiile concrete trebuie sa fie aduse de factorul politic, in primul rand de viitorul premier. Nu cred ca strada va refuza un premier politic dintr-un partid, daca e un om credibil, care arata ca a inteles si ca pornim la ceva nou, sustine Sorin Ionita, presedintele Expert Forum (EFOR).

"Daca ii vor inlocui pe Oprea cu consilieri ai lui Oprea si pe Ponta cu consilieri ai lui Ponta, nu cred ca va merge mult timp. Si ar fi bine sa se renunte la absolventii Colegiului National de Aparare si ai Academiei de Informatii. (...) Nu mai vrem sa avem in Parlament partidul serviciilor. Noul premier nu mai trebuie sa depinda de UNPR. Noul premier poate guverna fara ei? Bine! Nu poate? Mergem la anticipate!", arata Sorin Ionita intr-un interviu acordat Ziare.com.

Presedintele EFOR ne-a vorbit despre cele 10 masuri urgente, cu termene, pe care cinci ONG-uri le-au inclus intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Iohannis: "Se poate pune si in bratele noului premier: fa-le, maestre! Si, sigur, dlui Iohannis care il gireaza politic. Curatarea si reforma inseamna chestiuni precise".

Presedintele a anuntat ca va consulta strada si societatea civila. Ce vrea in mod concret strada?

Strada vrea ceva general si anume imbunatatirea calitatii guvernarii. Ea are o doleanta difuza, dar foarte puternica: asa nu se mai poate, vrem o guvernare de mai buna calitate si mai putina ipocrizie.

Cum spargi asta in chestii functionale si o pui in mecanisme administrative, asta nu o mai poate genera strada, ci formatiunile politice, ca de aceea avem o democratie indirecta, nu directa ca in Atena antica. Nu ne strangem toti intr-o sala de spectacol sa votam legi, pentru ca nu merge.

Avem aceasta intermediere, e nevoie de formatiuni care sa coaguleze si sa faca precise doleantele strazii. Iar strada le va alege pe cele care o reprezinta mai bine.

Dar e o fundatura si o dovada de ipocrizie sa discutam ore in sir ca strada nu se poate coagula, vai de mine!, disperare, ne dam cu capul de pereti. Nicaieri strada nu coaguleaza, ea doar ii da jos pe cei care au depasit orice limita a bunului simt, cum s-a intamplat, si exprima anumite doleante care fatalmente sunt oarecum incoerente.

Directia generala e destul de clara insa: o guvernare mai buna, cu oameni mai decenti, mai putin stridenti, care sa nu faca gesturi gratuite, prostii golanesti ca ministrul Oprea, pe care nimeni nu l-a pus sa-si ia coloana ilegal. A simtit nevoia sa se afiseze. Pe acesti oameni nu-i mai vrea strada.

Mi se pare ca in strada are loc un soi de negare a politicului in ansamblu, nu punctual...

Este un frison, un simptom al enervarii, pentru ca a lipsit competenta si a fost multa ipocrizie. Dar cred ca lumea va accepta membri de partid, daca ei dau dovada de buna credinta. Intr-un slogan de cinci vorbe nu poti sa pui nuante.

Sigur ca orice rasturnare a unui guvern imbraca un aer antisistem. Dar nu cred ca cineva vrea rasturnarea democratiei parlamentare in Romania. Si democratia parlamentara inseamna partide.

"Strada" e chemata la consultari, e un termen ultrageneral. Cum e posibila o reprezentare a strazii?

Daca se va da dovada de un minim discernamant in alegere, nimeni nu va fi suparat ca nu a fost invitat. Important e ce se discuta, nu cine e in jurul mesei, dar ar fi bine sa nu fie chemata societatea civila cu epoleti sub sacou.

Eu zic sa nu fim ipocriti pentru ca apele sunt destul de despartite si lucrurile se vad cu ochiul liber. Sa cheme oameni care sa inchege o agenda. Nu e mare lucru, ce se spune in strada e simplu de agregat.

Cum anume ajungem la realizarea revendicarilor generale ale strazii?

Primul care ar trebui sa formuleze solutiile este noul premier pe care il va propune Iohannis.

Premier politic, premier tehnocrat?

Depinde ce vrem. Cinci ONG-uri am facut lista cu lucruri care se pot face intr-o luna si care raspund doleantelor strazii. I-am trimis-o presedintelui Iohannis.

De exemplu, putem reveni rapid in Parlament asupra acelei porcarii de lege cu votarea intr-un singur tur de scrutin la alegerile locale - pentru care PSD si PNL si-au dat mana si au inchis piata politica la nivel local - si revenirea la doua tururi de scrutin. Se poate face si maine si ne putem incadra in termen pentru ca legea sa fie aplicabila in iunie 2016.

Parlamentarii dau din colt in colt si ne intreaba: "Ce sa facem? Veti vota cu bulgarii?" Uite ce sa faceti: va adunati maine si votati legea asta!

Alt exemplu. CCR a spus la inceputul anului ca ordonanta primarilor migratori e neconstitutionala. Din februarie, in Parlament se fac ca nu observa si nu pun in practica decizia Curtii. In aceasta chestiune, Parlamentul e in ilegalitate. Hai! Aveti o saptamana sa le anulati mandatele celor 550 de migratori.

20% din primari au migrat pe ordonanta de anul trecut. Discutam luna de pe cer, peste 6 luni vom avea alegeri locale si mergem cu ei? Ei sunt osatura care va organiza alegerile de anul viitor? Moralizam politica, dar la astia nu ne uitam?

Si mai sunt si altele. Ii vom da lista dlui Zgonea. Se poate pune si in bratele noului premier: fa-le, maestre! Si, sigur, dlui Iohannis care il gireaza politic. Curatarea si reforma inseamna chestiuni precise.

Revin, guvern politic sau guvern de tehnocrati?

Guvern politic. Ar putea fi o solutie pestrita: si oameni politici, si apolitici. Dar, din momentul in care presedintele va face nominalizarea, vom afla daca e o cocolosire, o inlocuire a garniturii A, care se baza pe partidul serviciilor, al lui Oprea, cu planul B, care ar putea fi mai inteligent, ca vine de la Dragnea.

Daca ii vor inlocui pe Oprea cu consilieri ai lui Oprea si pe Ponta cu consilieri ai lui Ponta, nu cred ca va merge mult timp. Si ar fi bine sa se renunte la absolventii Colegiului National de Aparare si ai Academiei de Informatii.

Presedintele trebuie sa dea un semnal. Pune un om politic, dar sa fie clar ca acela vrea altceva. Eu nu cred ca strada va refuza un premier politic dintr-un partid, daca e un om credibil, care arata ca a inteles si pornim la o noua chestie.

Si daca Parlamentul nu-l accepta, mergem la anticipate. Presedintele are toate cartile. Noi nu cerem in termeni de oameni, politici sau apolitici, ci un set de politici. Si daca pe alea si le asuma cineva, nu ne pasa daca e politic sau apolitic.

Solutia sanitara nu ar fi direct anticipatele pentru un reset total?

Ca sa ajungi acolo trebuie sa treci prin coregrafia parlamentara cu doua numiri respinse. Presedintele Iohannis are toata libertatea sa joace. Daca din prima propune o solutie impaciuitoare, ea va trece in Parlamant.

Daca balamaua guvernarii va fi partidul lui Oprea, noul premier va trebui sa stea cu ei, uitandu-se peste umar, si sa negocieze cu ei diverse chestii. Un partid neales, care nu reprezinta cetatenii, ci serviciile.

Nu mai vrem sa avem in Parlament partidul serviciilor. Noul premier nu mai trebuie sa depinda de UNPR. Este o cerinta clara pentru Iohannis. Noul premier poate guverna fara ei? Bine! Nu poate? Mergem la anticipate!

Matematic, se poate fara UNPR?

Se poate daca le intra mintile in cap in Parlament, se realiniaza si inteleg sa izoleze aceasta sursa de toxine politice care e UNPR.

Si vedeti actualul Parlament acceptand chestiunile precise si rapide pe care le solicitati?

Nu. Banuiesc ca va trebui sa le "spargem" gardul la Parlament. E foarte bine ca avem aceasta atmosfera absolut civilizata si din partea protestatarilor si a fortelor de ordine, dar daca parlamentarii se vor face ca nu inteleg... Oricum gardul trebuie spart din motive de urbanism....

Ideea e ca acest Parlament poate sa-si puna caciula unui guvern nou, acceptabil, care sa promita, sa spuna, sa se angajeze, dar pana la urma sa nu fie indeplinit nimic exact din cauza aceluiasi Parlament de acum.

Daca premierul e onest, isi va depune mandatul. Intr-o luna va fi clar daca e blocaj sau nu, daca vor sa puna in practica o noua agenda sau nu? Daca premierul va fi onest, va fi foarte simplu pentru ca strada va fi alaturi de noul guvern.

Va spune: am vrut sa fac 1,2,3,4 si strada nu ma lasa, depun mandatul. Va dati seama cati oameni vor fi in strada a doua zi?

Vor fi? Eu am remarcat ca romanii reactioneaza doar la stimuli emotionali foarte puternici negativi, la atingerea nervului.

Romania este o tara in care s-a iesit in strada pentru principii, nu pentru leafa sau pentru taxe de scolarizare mai mici. Si asta e mare lucru. Ne batem pentru principii de buna guvernare.

Daca lumea va percepe noul Guvern ca onest si Parlamentul il va victimiza, cred ca lumea va iesi in strada si va da cu ei de pamant.

Expert Forum merge la consultarile de la Cotroceni?

Daca vom fi invitati. Dar nu asta e important cat timp noi avem deja niste lucruri puse pe masa.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#proteste Colectiv, #consultari Iohannis societate civila , #presedinte