Concluzii dupa vizita lui Iohannis in SUA: Vestul are interesul ca Romania sa fie great again, dar nici europenii, nici americanii nu voteaza in locul nostru Interviu

Vineri, 23 August 2019, ora 07:08
22240 citiri
Concluzii dupa vizita lui Iohannis in SUA: Vestul are interesul ca Romania sa fie great again, dar nici europenii, nici americanii nu voteaza in locul nostru Interviu
Foto: Administratia Prezidentiala

Vizita presedintelui Klaus Iohannis la Washington a fost una importanta pentru Romania, care a inteles ca usa spre SUA trebuie sa ramana deschisa. Iar americanii sunt pragmatici: se va rezolva si chestiunea vizelor, dar ea depinde de buna guvernare din interiorul tarii si poate in cheia aceasta trebuie interpretat si mesajul de pe sapca primita cadou de la presedintele Trump. De votat, insa, voteaza romanii.

Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate nationala, analizeaza, intr-un interviu acordat Ziare.com, care au fost mizele intalnirii bilaterale Iohannis/Trump si cu ce se intoarce presedintele roman in tara.

Care au fost mizele acestei intalniri bilaterale Iohannis/Trump si ce a fost atins din ele? Nu va intreb doar despre mizele pentru Romania.

Nu avem prea multe informatii referitoare la continutul discutiilor. Probabil ca pentru SUA miza principala a fost chestiunea super-strategica a tehnologiei 5G.

Inteleg ca Romania este printre primele tari, poate chiar prima tara europeana care semneaza un astfel de memorandum. In plus, SUA au dorit o consolidare a cooperarii cu tara noastra pe mai multe domenii, aparare armata si cibernetica, securitate energetica, comert.

Este pentru prima data cand la intalnirea de la Casa Alba, pe langa presedintele SUA, participa si reprezentanti importanti ai Guvernului, precum secretarii Apararii si Energiei. Asta arata o abordare foarte serioasa a relatiei cu tara noastra.

Romania ramane in continuare un pilon de sprijin pentru SUA in zona de sud a Europei Centrale, dar nu in orice conditii. De aceea, SUA au vrut sa-si prezinte si conditiile pentru o cat mai buna cooperare cu Romania si acestea includ buna guvernare, democratia, statul de drept si economia de piata.

Pentru Romania era important sa se mentina pe agenda de prieteni apropiati ai SUA, mai ales ca urma ca Donald Trump sa viziteze Varsovia. Fara aceasta vizita, riscam un dezechilibru de atentie intre cele doua flancuri.

Dialogul bilateral este cu atat mai important cu cat in Vest are loc o intreaga discutie asupra reintegrarii Rusiei in sistemul occidental de relatii (vezi revenirea Moscovei in APCE) . Iar Washingtonul, spre deosebire de multe alte capitale europene, este in continuare dispus sa asculte si punctele noastre de vedere.

Relatia cu SUA este cea mai importanta relatie strategica a tarii noastre, poate chiar singura.

La capitolul obiective atinse, dincolo de insasi realizarea vizitei, putem bifa acceptul american pentru o declaratie comuna, ce include declararea Marii Negre ca fiind de "importanta strategica". Nu in ultimul rand, este foarte bine ca presedintele american a acceptat discutia cu privire la sporirea prezentei militare americane pe teritoriul tarii noastre, s-a aratat favorabil solutionarii chestiunii vizelor, dar si sporirii cooperarii economice cu Romania.

Urmeaza sa asistam la aprofundarea parteneriatului nostru strategic, ceea ce este foarte bine.

Washington Post a remarcat ca aceasta vizita a presedintelui Iohannis la Casa Alba marcheaza sau chiar confirma faptul ca presedintele Trump curteaza Europa Centrala si de Est in detrimentul Europei de Vest. Ce urmareste Donald Trump?

Este adevarat ca relatiile Washingtonului cu Bucuresti sau Varsovia sunt ceva mai simple, pentru ca avem o coincidenta de interese mult mai mare. Este la fel de adevarat ca SUA au in continuare usa deschisa pentru o tara precum Romania si asta este important pentru Bucuresti.

Pe de alta parte, Romania este o tara suficient de matura pentru a nu se lasa antrenata in politici care ar fi contrare intereselor noastre. In egala masura, Romania este interesata in succesul UE si isi asuma obiectivele UE, care sunt armonizate si cu interesele SUA. S-a vazut acest lucru in exercitarea PRCUE si in modul in care am negociat chestiunea gazului.

Interesul Romaniei este sa netezeasca eventualele asperitati dintre americani si unii europeni si asta facem. Nu cred ca este o intamplare ca presedintele SUA si-a afirmat adeziunea la Articolul 5 al NATO tot dupa o intrevedere cu presedintele Romaniei.

Bucurestiul are un interes major intr-o solida relatie transatlantica. Eu cred ca putem fi pro-americani si fara a lucra impotriva UE. Iar daca Romania este importanta pentru SUA si este, sunt convins ca americanii nu ne vor impinge in acea directie.

Putem spune, stiind concluziile vizitei, din declaratia comuna adoptata, ca Romania privilegiaza si ea relatia cu SUA, in detrimentul celei cu Uniunea Europeana? Ma refer si la politica fata de China.

Nu putem pune China in aceeasi categorie cu UE. La intrebarea despre UE tocmai am raspuns.

Romania nu are interes in a crea un joc de suma nula intre SUA si UE.

Cand vine vorba despre China, este o alta discutie, una mult mai sensibila si mai complicata. In Vest dezbaterea despre China este una mult mai importanta decat discutia despre relatia cu Rusia.

Pe rusi stim de unde sa-i luam, Rusia este totusi o tara din Europa, chiar daca nu vor sa fie si o tara europeana. Rusia are resurse limitate de putere si depinde mult de Occident.

China, cea puternica, in ascensiune, a doua mare economie a lumii, este privita deja cu ingrijorare in Vest, inclusiv in UE. Beijingul este un actor strategic nou, potent, rafinat, dar totusi inca prea putin cunoscut. Are o abordare nationalista, chiar exclusivista, investeste mult in inarmare, spioneaza mult, pune conditii, isi vrea propria sfera de influenta, provoaca Occidentul.

Chiar il contesta in anumite privinte.

Ma tem ca relatia Occidentului cu China, mai ales a SUA, devine una de suma zero.

Asta va complica mult politica noastra externa, pentru ca ne va pune in fata unor optiuni. Cum, de altfel, NATO se va confrunta cu aceasta dilema.

Prim-ministrul Viorica Dancila a incercat sa puna presiune pe aceasta vizita, aruncand in responsabilitatea presedintelui Iohannis problema vizelor. A fost asta una dintre temele majore ale intalnirii? Cum interpretati raspunsul dat de presedintele Trump?

Doamna premier cade des si in capcana retoricii nationaliste si a propriilor critici. Preia fara niciun rost critica standard a partidei antioccidentale, care nu are ce sa le reproseze americanilor, care au facut atatea lucruri bune pentru Romania. Mai ales cand esti liderul unui partid care are zero credit la Washington.

Mircea Geoana a fost ultimul lider PSD cu credibilitate si influenta in SUA. Niciun alt lider PSD, nici macar doamna Dancila, nu poate avea pretentia ca reprezinta ceva la Washington. Si asta nu este deloc un lucru bun pentru Romania.

Chestiunea vizelor, ca si problematica Schengen, se vor rezolva, dar rapiditatea acestor rezolvari depinde de ameliorarea semnificativa a calitatii politicii noastre interne. Cand tu nu ai niciun fel de credibilitate internationala si pui in pericol si bruma de influenta pe care Romania o mai are, mai ai curaj sa faci vreun repros presedintelui, care a ramas singura legatura a tarii cu strainatatea?

De ce oare in declaratia comuna a celor doi presedinti apare ideea de buna guvernare?

Romanii merita sa calatoreasca fara vize in SUA si problema se va rezolva, dar termenul limita depinde mult mai ales de Guvernul Romaniei, care ar face bine sa recladeasca un model de buna guvernare. De care romanii au nevoie chiar mai mult decat de vize pentru SUA.

Vizita lui Iohannis a venit intr-un context pre-electoral pentru Romania. In acest registru, a legitimat presedintele SUA candidatura pentru un nou mandat? Ma refer la mesaje, unul fiind scris si pe sapca primita cadou de Klaus Iohannis.

Evident ca americanii stiu foarte bine ca este an electoral si ca in Romania vom avea alegeri prezidentiale. Dar ce optiuni au? Pe de o parte, agenda globala este plina de probleme si ai nevoie de parteneri si de aliati. Sunt atatea lucruri de gestionat, de discutat, poti sa pierzi luni si luni de zile asteptand ca tarile sa treaca prin procesele lor electorale.

Pe de alta parte, haideti sa ne punem in pielea lor si sa ne uitam la situatia din tara. Cand numarul oamenilor politici romani, seriosi si competenti, cu credibilitate internationala este atat, atat de mic si nici nu candideaza toti, ce optiuni ai?

Americanii, prin definitie fiind niste oameni foarte pragmatici, au lucrat foarte bine cu presedintele Klaus Johannis si nu le-ar displacea deloc sa continue sa colaboreze cu el.

Gestul cu sapca spune mult si in mesajul acela avem in continuare marea diferenta dintre Vest si Est. Vestul, inclusiv SUA, are in continuare tot interesul ca Romania sa fie great again, democratica, cu stat de drept, o tara bine guvernata, deschisa spre afaceri si cooperare internationala.

In asta consta maretia libertatii, a noastra ca tara, mai ales acum, la 30 de ani de la caderea comunismului.

Cu toate astea, sa nu uitam totusi un lucru. Poporul roman este suveran in alegerea lui si el este primul care trebuie convins. Nu americanii si nici europenii nu vor vota in locul nostru. Presedintele Romaniei intotdeauna a fost doar alegerea noastra. Marea batalie electorala se va da in tara, ea trebuie castigata aici. Iar pentru ca americanii iubesc democratia intotdeauna vor respecta alegerea libera a romanilor.

Intrebarea la firul ierbii este "Ce a obtinut Romania din aceasta intalnire? ". E o intrebare corecta?

Este o intrebare legitima. Vizita presedintelui Johannis la Washington confirma inca o data ca avem o relatie speciala cu SUA. Poate chiar singura relatie strategica din interiorul lumii occidentale. Eu am mari dubii ca in acest moment relatiile cu anumite capitale europene, pe care noi, din inertie, le mai consideram a fi strategice, merita aceasta denumire.

Cum poate fi strategica relatia cu o tara care ignora complet amenintarea rusa si problemele de securitate din zona Marii Negre?

Ba mai mult, considera mai importanta pentru ea interesele rusesti decat pe ale mele. In politica noastra externa ne imbatam cu apa rece in multe privinte.

Macar stim ca in relatia cu SUA usa se deschide in continuare si pentru noi. In timp ce discutam cu americanii sporirea prezentei militare in Romania, avem state europene care nu vor nici macar cativa ofiteri sa trimita in unitatea multinationala, desi aici avem si o decizie NATO.

Simplul fapt ca America mentine un echilibru strategic intre cele doua flancuri, de nord si de sud, pentru mine este foarte important.

Cum ar fi fost ca presedintele Trump sa fi vizitat Varsovia si Romania sa nu fi primit niciun semnal? Deci dincolo de tehnicalitati, unele chiar sensibile si importante, precum chestiunea tehnologiei 5G, vizita asta arata ca in continuare SUA, cea mai puternica tara de pe planeta, sunt si de partea noastra. E putin lucru, mai ales acum cand ordinea globala se reasaza?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Trump Iohannis Dancila SUA China , #presedinte