Concluziile lui Iohannis la NATO: O realizare senzationala! Am ajuns noi, lucru de neimaginat acum putini ani, sa comandam forte aliate (Video)

Sambata, 09 Iulie 2016, ora 18:40
16470 citiri
Concluziile lui Iohannis la NATO: O realizare senzationala! Am ajuns noi, lucru de neimaginat acum putini ani, sa comandam forte aliate (Video)
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, sambata, ca summit-ul NATO de la Varsovia a fost unul de succes pentru Romania, punctand ca toate temele de interes pentru tara noastra au fost cuprinse in documentele finale.

Seful statului a explicat cum va arata si functiona brigada multinationala infiintata pe teritoriul tarii noastre, cati soldati straini vor participa in Romania la exercitii militare si cum intentionam sa ne intarim rolul in cadrul Aliantei pe viitor. Totodata, a explicat si ce a obtinut, concret, pentru cresterea securitatii regiunii Marii Negre.

"Summit-ul NATO care s-a incheiat astazi constituie un moment foarte important pentru Alianta Nord-Atlantica si pentru tara noastra. Pot spune cu toata certitudinea ca a fost un summit de succes pentru Romania", si-a inceput Iohannis declaratia de presa de dupa summit.

El a aratat ca Romania a devenit un actor regional care nu doar beneficiaza de securitate sub umbrela NATO, dar participa activ si concret in crearea ei.

Seful statului a anuntat principalele elemente de interes pentru Romania, pe care le-a obtinut la Varsovia:

  • Echilibrarea masurilor luate, in cadrul noii posturi de aparare si descurajare, pe Flancul Estic;
  • O prezenta aliata inaintata adaptata constand din Brigada multinationala si Initiativa de Instruire Intensificata, respectiv decizia privind elaborarea de optiuni pentru consolidarea prezentei maritime si aeriene aliate in sudul Flancului Estic;
  • Un nou nivel in ce priveste planificarea apararii pentru Romania in cadrul NATO, adica dezvoltarea planului de contingenta obtinut in contextul summit-ului anterior;
  • Declararea capacitatii operationale initiale a sistemului antiracheta al NATO, elementul esential al acestui progres fiind integrarea facilitatii de la Deveselu in sistemul NATO.

Citeste, integral, declaratia lui Klaus Iohannis dupa Summit-ul NATO de la Varsovia

Romania trimite militari in Polonia. Cine vine in brigada din Romania?

Legat de brigada multinationala infiintata in Romania, Iohannis a anuntat ca pana acum si-au anuntat clar participarea Bulgaria si Polonia, dar ca negocierile sunt bune si cu alti aliati.

"La aceasta brigada in cadrul summit-ului si-au anuntat pana acum contributii certe Polonia cu o companie si a fost reconfirmata contributia Bulgariei, care vine cu un batalion. Am derulat si in aceste zile si vom continua discutiile cu alti aliati pentru alte contributii, dar semnele sunt foarte bune.

Romania, la randul sau, isi asuma partea sa de responsabilitate si contribuie cu o companie de infanterie cu elemente de sprijin logistic la efortul NATO din Polonia. Deci noi participam cu o companie in Polonia", a anuntat seful statului.

Iohannis a subliniat drumul parcurs in cadrul NATO de Romania si cat de mult tara noastra a progresat in cadrul Aliantei.

"Am ajuns in situatia sa dam noi o unitate militara Poloniei, sa-i sprijinim. Am ajuns noi, lucru de neimaginat acum putini ani, nu numai sa avem forte aliate in Romania, ci noi sa le comandam. Ceilalti vin ca sa fie impreuna cu noi. Este o realizare senzationala! Si aceasta realizare a fost posibila fiindca armata noastra a dovedit ca e serioasa, competenta si statornica", a concluzionat Iohannis.

Securitatea Marii Negre

Legat de securizarea zonei Marii Negre, idee pe care Romania a insistat cu fiecare ocazie, Iohannis a explicat de ce deciziile de la Varsovia sunt cruciale.

"Am solicitat si am obtinut dezvoltarea de noi optiuni pentru dimensiunile aeriana si maritima la Marea Neagra. Acestea vor fi discutate in NATO in perioada imediat urmatoare si vor fi abordate de ministrii Apararii in octombrie. Declaratia finala a summit-ului include o mentiune clara la aceasta sarcina trasata autoritatilor militare ale NATO.

Deci vom continua proiectul cadrului naval de exercitii si training. Si asteptam sigur, cu mare interes, deciziile de la Ministeriala Apararii din octombrie. In ceea ce priveste cresterea profilului Marii Negre pe agenda NATO, va pot spune ca, prin deciziile de astazi, am integrat practic regiunea Marii Negre in procesele Aliate de evaluare si contracarare a implicatiilor riscurilor de securitate la adresa NATO.

Pe agenda summit-ului s-a aflat si aprobarea unei Evaluari politico-militare a situatiei de securitate din regiunea Marii Negre si a implicatiilor sale pentru NATO. Poate nu suna senzational, dar pot sa va spun ca este o realizare importanta a Romaniei. Este pentru prima data cand se adopta un astfel de document privind Marea Neagra, care prevede expres un proces regulat de evaluare politico-militara a mediului de securitate din regiune.

Asadar, am trecut practic de la faza conceptuala, cand la summit-ul din Marea Britanie am convenit ca Marea Neagra este o componenta importanta a securitatii euro-atlantice, la masuri concrete, in plan operational. Comunicatul final adoptat astazi reconfirma explicit importanta strategica pentru Alianta a Marii Negre. Rezultat foarte important pentru noi", a punctat Iohannis.

Lupta anticoruptie si statul de drept, in declaratia finala a summit-ului

Seful statului a anuntat ca a obtinut ca in declaratia finala sa fie inclus "un principiu foarte important, la care tin foarte mult: NATO este o Alianta de valori intre care se includ democratia si statul de drept. (...) Acestea sunt valorile si principiile in care Romania crede cu fermitate".

Iata citatul exact din declaratia finala: "Coruptia si proasta guvernare sunt provocari de securitate care submineaza democratia, statul de drept si dezvoltarea economica. Importanta implementarii masurilor de imbunatatire a integritatii, luptei anticoruptie si bunei guvernari se aplica NATO, aliatilor si partenerilor deopotriva".

Corespondenta Ziare.com de la summit-ul NATO de la Varsovia

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Iohannis NATO trupe Polonia, #Iohannis Romania succes NATO , #presedinte