Cum lucreaza un presedinte

Autor: Catalin Avramescu - conferentiar
Marti, 06 Septembrie 2016, ora 07:45
9344 citiri

Cu hartii, in primul rand. Un presedinte este destinatia unui trafic considerabil de hartii. Institutiile si oamenii simpli, deopotriva, scriu presedintelui.

Cele mai multe documente ajung la cancelarie. De acolo sunt directionate, iar unele ajung direct in mapa presedintelui. Altele, cele mai multe, la departamentele de profil din Administratia Prezidentiala. Aici consilierii pregatesc alte documente, dintre care unele ajung tot la presedinte.

Asa este peste tot. Un presedinte citeste foarte mult. Inainte ca un presedinte sa declare public sau sa faca ceva, trebuie ca acesta sa fi citit mult si sa fi cantarit bine ce a citit.

Or, aici este dificultatea lui Klaus Iohannis. Il observ, ca orice roman, din momentul in care a fost ales presedinte. Insa eu pot filtra ce vad si prin prisma experientei de la cancelaria unui alt presedinte. Plus interactiunea directa cu alte cancelarii. Si va spun ca la Cotroceni exista o mare problema...

Simplu spus: omul nu pare sa citeasca suficient. De unde stiu? Practic, toate aparitiile publice - rare - sunt "scriptate". Presedintele apare si citeste ceva. De regula este un text banal, care nu transmite nimic semnificativ si nimic personal. Ceea ce imi arata ca nu a lucrat pe text suficient.

Klaus Iohannis a declarat intotdeauna ca doreste sa fie alt fel de presedinte decat Traian Basescu. Cel putin intr-o privinta, il anunt ca a reusit.

Indiferent daca il sustinem sau il contestam pe Traian Basescu, un lucru cred ca poate fi recunoscut de toata lumea. Fostul presedinte era foarte muncitor. Primea un volum considerabil de hartii si de mesaje. Dimineata sau luni, dupa weekend, il gaseai "cu temele facute". Stiai ca citise ce avea de citit.

Mai important, Traian Basescu nu era un simplu "consumator" pasiv de documente. Cerea consilierilor informatii suplimentare sau analize.

Iata de ce pozitiile publice ale presedintelui Basescu erau intotdeauna ale sale, proprii. Sigur, cele mai multe materiale erau pregatite de consilierii de profil. Asa este normal, in orice Administratie Prezidentiala din lume. Nimeni nu este expert in toate.

Insa Traian Basescu nu introducea, pur si simplu, hartia cu discursul in buzunar. Nici nu lasa punctajul in mapa, de unde il parcurgea cu 5 minute inainte de o intalnire sau conferinta de presa.

Orice ajungea la el era citit si, adesea, discutat cu unul sau mai multi consilieri inainte sa fie asumat (sau nu) intr-o forma sau alta. Este usor pentru un observator avizat sa detecteze urmele acestui efort. Dar chiar si publicul simte acest lucru. Este evident cand cineva este implicat, cand pricepe ce text are in fata. Cand intelege ideile pe care le enunta.

Din pacate, contrastul pe care il produce actualul presedinte este considerabil. Textele sale sunt, de regula, simple compuneri pe care seful statului le citeste, rand cu rand, la ocazii protocolare sau le posteaza pe Facebook.

Din declaratiile sale publice nu tradeaza niciun efort sustinut de a se familiariza cu subiectul.

Mai este ceva. Nu exista o "scoala de presedinti". Fiecare sef de stat vine cu pregatirea sa "civila". Unii au fost juristi, altii au fost oameni de afaceri, militari etc. Traian Basescu a fost capitan in marina cormerciala. Fiecare isi foloseste aceste calificari ca un punct de plecare in exercitiul functiei sale. Iar publicul observa si acest lucru.

Klaus Iohannis insa face exceptie. El aminteste de "omul fara insusiri" evocat de Musil. CV-ul sau spune ca a fost profesor de fizica la liceu. Posibil. Dar nu observi nimic din acest trecut in activitatea sa de acum.

Nu are o simpatie speciala pentru profesori, ale caror salarii tot de mizerie au ramas, in vreme ce "serviciile" primesc sume obscene. Nu are o minte organizata ca un fizician.

Nici nu ai spune ca a lucrat, cativa ani, ca inspector scolar. Poate ca l-ar fi miscat scandalurile de plagiat in care au fost implicati oameni din apropierea sa (precum Toba, fostul ministru de Interne, fata de care nu a avut nicio obiectie atunci cand a fost tinut luni de zile in Guvern de Dacian Ciolos).

Pe mine ma mira un singur lucru. Klaus Iohannis declara ca este luteran. Eu am o mare simpatie pentru protestantism. De aceea, ma asteptam ca noul presedinte sa fie mai activ. Martin Luther a teoretizat conceptul de "chemare" (Beruf) - un termen care are cononatii teologice si morale. Munca seculara, la Luther, este sanctificata. Dimpotriva, lenea este semnul unei derive morale si existentiale.

Pe 24 mai 1521 Luther ii scrie lui Spalatinus: "Satana este treaz!... Nu fac nimic toata ziua, doar lenevesc. Mananc si beau". Trandavia este, asadar, o maladie a sufletului, insuflata de Necuratul. Munca este singurul tratament. "Viata aceasta de lenes ma va distruge.... Cand apare Diavolul, am sa arunc cu calimara dupa el" - ii mai scrie Luther lui Spalatinus.

Pata de cerneala a fost vizibila secole intregi pe peretele camerei in care Luther a lucrat la masa sa de lucru, la magnifica traducere a Bibliei in germana.

Am indoieli ca peretii biroului de la Cotroceni au pete de cerneala. Inteleg ca si perdelele au fost schimbate, ceea ce este bine si frumos. Trebuie sa o rupem cu trecutul odios.

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Klaus Iohannis discursuri, #Klaus Iohannis discurs presa, #Traian Basescu discurs , #presedinte