De ce se consulta Iohannis cu partidele? Ultima sansa pentru a-si salva candidatura

Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 09:40
18119 citiri
De ce se consulta Iohannis cu partidele? Ultima sansa pentru a-si salva candidatura

Care este miza intalnirii presedintelui cu partidele parlamentare? In comunicatul lui Klaus Iohannis motivul acestor intalniri este dat de raportul critic publicat de Comisia de la Venetia cu privire la modificarile Codurilor Penale si Legilor Justitiei.

Cred ca aceste consultari sunt decisive pentru supravietuirea politica a presedintelui, care a ajuns in punctul in care trebuie sa le ofere o solutie romanilor, daca vrea sa mai aiba sansa unui al doilea mandat de sef al statului.

"In Romania, care va fi urmatoarea la presedintia rotativa a Consiliului Europei, contextul turbulent national prin care a trecut tara incepand cu luna august pare sa afecteze si indicatorii sai de sustinere a Uniunii, aflati, in mod traditional, la un nivel inalt.

In Romania au avut loc, in ultimele luni, numeroase proteste impotriva Guvernului pentru a denunta coruptia si revizuirea sistemul judiciar. In acest sondaj, nemultumirea nationala pare sa se reflecte asupra perceptiei exprimate de respondentii romani cu referire la UE, ilustrat de indicatorii descrescatori prezentati", se arata in documentul publicat de Parlamentul European saptamana trecuta si care analizeaza scaderea cu zece procente a increderii romanilor in institutiile europene.

Daca explicatia oficiala este corecta, aceasta furie a opiniei publice nu vizeaza numai institutiile europene, ci il vizeaza si pe presedintele Iohannis.

O motiune de cenzura care are sanse sa treaca

Vremea in care seful statului avea doar grija de a nu fi suspendat a trecut. In PSD s-a creat o opozitie la adresa lui Liviu Dragnea. Gruparea Firea-Stanescu-Tutuianu lupta in partid impotriva lui Liviu Dragnea, dar sustin orice modificare a Legilor Justitiei care-i va pune la adapost de eventuale acuzatii si anchete legate de coruptie.

Klaus Iohannis s-a crezut prea devreme cu sacii in caruta, fiind sigur ca obtine un al doilea mandat, legatura sa cu romanii devenind extrem de formala si distanta.

Revolta mocnita generata de incetineala cu care se desfasoara ancheta in cazul represiunii fortelor de ordine din data de 10 august, ordonanta Toader adoptata de Guvernul Dancila care blocheaza DNA si pune cruce luptei impotriva coruptiei, nesfarsitul proces al tragediei de la Colectiv, toate acestea si multe altele genereaza revolta, una care, in opinia mea, se intoarce si impotriva lui Klaus Iohannis, acuzat de multe voci din societate ca nu face nimic pentru a stopa distrugerea sistemului juridic din Romania.

In timp ce in tara se purta o dezbatere incarcata de tensiune in jurul dezastrului produs de Ordonanta Toader, Klaus Iohannis si-a luat cateva zile de vacanta in Italia, de unde poza zambitor alaturi de sotie. Aceasta sfidare a alimentat revolta tacuta a celor care pana acum erau poate sustinatorii presedintelui.

Consultarile cerute acum de Klaus Iohannis cu partidele vin in momentul in care presedintele trebuie sa-si asume riscuri. S-a ajuns in acest punct si din prea multe calcule, ratandu-se multe sanse prin care regimul PSD-ALDE putea fi deraiat, de exemplu, momentul nominalizarii Vioricai Dancila pentru pozitia de premier.

Va fi un dezastru de imagine pentru seful statului daca, dupa consultari, Klaus Iohannis va veni in fata opiniei publice si nu va spune nimic, asa cum se intampla de cateva luni.

Klaus Iohannis a ajuns in punctul in care e obligat sa-si asume riscuri, daca mai vrea sa castige un nou mandat de presedinte - Foto: Presidency.ro

Pentru prima data in cei aproape doi ani de cand PSD a castigat alegerile parlamentare exista posibilitatea reala in Parlament ca o eventuala motiune de cenzura impotriva Guvernului PSD-ALDE sa treaca.

In realitate, motiunea ar fi una indreptata impotriva lui Liviu Dragnea si a gruparii sale din partid. Scopul acestei motiuni depuse de Opozitie ar trebui sa fie izolarea lui Dragnea, nu a intregului PSD.

In consultarile si negocierile dintre parlamentari si presedinte, in opinia mea, ar trebui sa li se garanteze reprezentantilor PSD ca vor ramane la guvernare, altfel motiunea are sanse mici sa treaca.

O situatie complicata. Solutii pentru formarea unui nou guvern

Noul guvern ar trebui sa fie format din tabara antiDragnea din PSD, ALDE si UDMR, cu conditia ca programul de guvernare sa fie un document sustinut si de partidele din Opozitie si acceptat de presedintele Romaniei.

Acest program de guvernare trebuie sa aiba doua directii: implementarea raportului Comisiei de la Venetia, renuntandu-se la tot haosul creat de Liviu Dragnea si acolitii sai in Justitie, si stoparea dezastrului din economie generat de guvernarea PSD-ALDE.

Daca nu se va ajunge la un astfel de acord complicat, bazat pe compromisuri venite din partea tuturor celor implicati, Iohannis mai are varianta de a incerca sa izoleze PSD in Parlament, oferindu-i lui Calin Popescu Tariceanu sansa de a forma un nou guvern fara Liviu Dragnea.

Ar putea fi un guvern minoritar, sustinut de UDMR, USR, PNL, aceasta constructie fiind insa una fragila si de scurta durata, dar care, in plus, i-ar oferi PSD-ului sansa de a-si reface fortele aflandu-se in Opozitie.

In situatia actuala, nimeni nu are in buzunar o solutie magica, iar o parte din responsabilitate pentru punctul in care s-a ajuns se afla si pe umerii lui Klaus Iohannis, care nu a intervenit niciodata la timp si a facut numai pasi inapoi in fata tavalugului PSD.

Astazi asistam la un blocaj in Camera Deputatilor, unde Liviu Dragnea nu mai are sustinerea neconditionata a parlamentarilor PSD. Chiar daca ajunge la o intelegere cu partenerul de coalitie, Calin Popescu Tariceanu, liderul PSD nu mai are influenta de a obtine sustinere pentru o lege sau alta.

Atat Legea Offshore (cea care reglementeaza investitiile pentru extragerea gazului din Marea Neagra), dar si Legea spalarii banilor au fost mult timp blocate in Parlament, pentru ca Liviu Dragnea nu a reusit sa obtina sustinere, in primul rand, din partea deputatilor din propriul partid si abia in al doilea rand din partea partenerilor de guvernare.

In cazul in care Klaus Iohannis decide din nou sa traga de timp si sa evite propunerea unei solutii de urmat de catre liderii politici pentru schimbarea actualului guvern, exista pericolul ca pozitia lui sa devina tot mai fragila din perspectiva alegerilor prezidentiale care vor avea loc anul viitor.

Un lider politic care-si asuma sa scoata tara din ghearele PSD, face promisiuni concrete de a arunca la gunoi toate modificarile toxice facute de PSD in domeniul Justitiei, este credibil in ce priveste rezolvarea problemelor din economie pentru evitarea unei crize iminente si e sustinut de Uniunea Europeana va avea sanse sa puna in pericol candidatura lui Klaus Iohannis.

Pentru actualul presedinte, vizita la Muzeul Pompei, Napoli, Italia, ar trebui sa reprezinte ultima vacanta pana la sfarsitul mandatului, daca nu vrea sa se pensioneze anticipat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#PSD legile justitiei, #Toader ordonanta justitie, #Ioahannis consultare partide, #Dragnea PSD criza , #presedinte