Exercitiul de imagine de la Cotroceni (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 18:37
3522 citiri
Exercitiul de imagine de la Cotroceni (Opinii)
Foto: Administratia Prezidentiala

Modelul consultarilor periodice cu partidele, pe care Klaus Iohannis vrea sa il impuna, este desigur un bun exercitiu de imagine.

Pe de-o parte, electoratul vede presedintele mediator, conform Constitutiei, implicat dintr-o pozitie perfect constitutionala in chestiuni foarte importante, precum codul electoral si legea de finantare a partidelor.

Este implicit si o disociere de modelul Traian Basescu care nu se aseza in acest rol constitutional decat foarte rar, preoponderent atunci cand consultarile faceau parte dintr-o procedura obligatorie, de exemplu inainte de desemnarea premierului.

Pe de alta parte, presedintele se plaseza si in pozitia profesorului care periodic scoate partidele-elevi la tabla sa vada ce au in cap, cat sunt de disciplinate si le arata cine e de fapt stapanul jocului.

Dar, dincolo de acest exercitiu de imagine, aceste consultari sunt, iertati-mi expresia colocviala, o frectie la un picior de lemn.

Sa luam consultarile de miercuri. Sigur ca toata lumea este de acord cu necesitatea schimbarii legislatiei si a sistemului de finantare a partidelor politice. Actuala legislatie electorala s-a dovedit un dezastru total pe mai multe paliere. A avut ca rezultat un parlament mamut, de dimensiuni aberante in raport cu electoratul, iar in plan local transformarea presedintilor de CJ si a primarilor intr-un fel de baroni pe viata.

Fiecare partid, din motivele lui, are interesul schimbarii si toate au formulat acest deziderat.

Dar cum sa arate schimbarea? Aici lucrurile devin foarte complicate. Daca in privinta codului electoral pare sa existe deja un curent majoritar in directia unui sistem mixt, de tip german, in chestiunea alegerii primarilor si presedintilor de consilii judetene, lucrurile sunt foarte departe de asa ceva.

In PSD, spre exemplu, Victor Ponta si Liviu Dragnea avansau in urma cu ceva vreme ideea de revenire la alegerea in doua tururi, ceea ce a provocat o reactie extrem de vehementa a baronilor, acum PSD nu mai sustine schimbarea sistemului de vot, cel putin la primari, dupa cum a precizat Valeriu Zgonea.

Iar pentru presedintii de CJ ia in calcul si varianta revenirii la votul indirect, adica alegerea de catre consilieri.

Este o varianta pe care o avanseaza si UDMR, care insa vrea vot in doua tururi de scrutin pentru primari. PNL vrea vot in doua tururi si pentru primari, si pentru presedintii de CJ.

In cazul legii finantarii partidelor, toata lumea a fost de acord ca trebuie schimbata, dar cum anume e inca un mister total. In cazul orodonantei traseistilor, dupa decizia CCR toata lumea pare destul de convinsa ca a fost o eroare, chiar si PSD. "S-ar parea ca nu a fost o solutie fericita", a admis Valeriu Zgonea.

Dar ce e de facut in aceasta situatie nimeni nu stie de fapt, pentru ca solutia legislativa e la limita imposibilului. Prin decizia CCR, primarii nu isi pierd automat mandatele, sa dai o lege prin care sa le iei mandatele poate fi neconstitutional pentru ca o lege nu poate retroactiva, sa-i obligi sa revina in partidele din care au plecat nu e fezabil. Deci?

Cat despre simplificarea procedurilor pentru ridicarea imunitatii parlamentarilor, sigur ca ea ar fi utila. Dar, sa fim seriosi, in aceasta chestiune nu am avut niciodata in primul rand o problema legislativa, ci una de vointa politica. Ca dovada, atunci cand ea a existat, sub presiunea votului din 16 noiembrie, avize amanate luni de zile au fost date pe banda rulanta intr-o singura sedinta.

Da, presedintele Iohannis are dreptate cand spune ca "este momentul sa trecem la o noua etapa a democratiei romanesti" si ca trebuie construite "institutii foarte solide". Ma bucur sa aud ca in opinia domniei sale ne aflam pe drumul cel bun. Dar, dincolo de aceasta gandire pozitiva, sincer nu observ de fapt niciun progres real.

Toate aceste probleme tin de fapt de un lucru cu mult mai concret: o majoritate parlamentara care sa aiba vointa politica ferma si in sensul anticoruptiei, si in sensul unei modificari coerente a legislatiei electorale si de finantare a partidelor.

Daca majoritatea aceasta nu exista, toate consultarile de pe lume nu au absolut nicio valoare.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#consultari Iohannis partide, #schimbare lege electorala, #finantare partide politice, #ordonanta traseisti , #presedinte
Comentarii