Guvern politic, tehnocrat sau anticipate - Ce va alege Klaus Iohannis?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 07:37
6805 citiri
Guvern politic, tehnocrat sau anticipate - Ce va alege Klaus Iohannis?
Foto: Ziare.com/Diana Robu

Romania se afla intr-o criza politica din anumite puncte de vedere fara precedent. Premierul a fost nevoit sa demisioneze in urma celor mai mari proteste de strada din 1990 incoace, proteste care nu s-au stins dupa retragerea lui Victor Ponta.

In fata furiei populare, care vizeaza intreaga clasa politica, niciunul dintre partide nu si-a asumat nominalizarea unui premier la consultarile de la Cotroceni. Cu exceptia ALDE, toate partidele par de acord cu alegerile anticipate, dar fara a face vreo miscare in directia unui acord politic pe aceasta tema.

Dupa o prima runda de consultari, care a inclus in premiera si societatea civila, presedintele Iohannis a anuntat ca va urma si o a doua runda, iar numele viitorului premier ar putea fi cunoscut pana vineri.

Asadar, care sunt optiunile viabile pentru Romania?

Politologul Alexandru Gussi ia in calcul doua variante: guvern de tehnocrati care sa organizeze anticipate sau guvern politic: "Teoretic un guvern de tehnocrati ar putea sa organizeze alegeri inainte de termen, dar nu cred ca parlamentarii isi vor scurta mandatele, cu exceptia existentei unei situatii extreme, cu manifestanti la poarta Palatului Parlamentului, cu grevisti ai foamei etc. Am indoieli ca Iohannis, chiar daca deocamdata aparent a incurajat manifestatiile, are curajul sa asume o astfel de confruntare cu parlamentarii."

Anticipatele fiind asadar improbabile, Alexandru Gussi considera ca "seful statului ar trebui sa-si asume responsabilitatea de a numi un premier si de a sprijini un guvern politic care sa-l ajute sa indeplineasca promisiunile din campania electorala de anul trecut. Oamenii sunt in strada si pentru ca un an a fost pierdut.

Un guvern politic care sa includa tehnocrati si care arata ca in mod sincer doreste sa schimbe ceva va avea sprijinul majoritatii romanilor si va fi greu de demis de parlamentari. Chiar in absenta unei majoritati perfect functionale, Executivul concentreaza destula putere, macar sa se schimbe tot ce tine de cuplul presedinte-prim-ministru pana la alegerile la termen."

Alegerile anticipate, desi dorite de mare parte din electorat, nu sunt de dorit, in opinia Ionelei Sufaru, sociolog la Novel Research, ci doar expresia unui impuls de revolta: "Cea mai viabila solutie in acest moment este un guvern de tranzitie, un guvern politic, in care, de ce nu?, pot fi numiti si tehnocrati pentru anumite portofolii, care sa poata administra corespunzator tara pana la alegerile la termen.

Partidele politice care vor forma majoritatea pentru acest nou guvern vor avea cea mai grea misiune: daca guvernul acelei majoritati nu va actiona in sensul asteptarilor electoratului, vor fi spulberate in alegerile de anul viitor, iar daca vor reusi sa se dedice nevoilor electoratului vor castiga alegerile din 2016".

"Un guvern de tehnocrati ar fi foarte greu de realizat pentru ca acei tehnocrati pe care electoratul doreste sa ii vada in guvern refuza sa se implice intr-un astfel de demers, din cauza imaginii percepute la acest moment a tot ceea ce insemna politica in Romania. Ca atare, ar fi foarte probabil sa vedem un guvern de pseudo-tehnocrati care sa dezamageasca si mai mult.", spune Ionela Sufaru.

Conf. univ. dr. Dumitru Bortun (SNSPA) indica patru pasi necesari pentru isirea din impas: "

1) Guvern de tehnicieni, care sa pregateasca un referendum.;

2) Referendum, care sa decida alegerea unei Adunari Constituante, formate din corpuri profesionale;

3) Adoptarea unei noi Constitutii, la pachet cu o noua Lege a partidelor si o noua Lege electorala (sau o Constitutie care sa contina prevederi speciale cu privire la finantarea partidelor si la finantarea campaniilor electorale) ;

4) Alegeri generale anticipate, pe baza noii Constitutii si a noilor legi, eventual, concomitent cu cele locale."

Dar, spune conf. Bortun, "pentru asta, presedintele Iohannis trebuie sa-si asume rolul pe care i l-a harazit istoria. Ii trebuie mult curaj si, probabil, o alta imagine-de-sine. Altfel, nu se va intampla nimic adevarat, se va mima schimbarea - a cata oara? Doar alegeri anticipate pe aceeasi Constitutie si aceeasi Lege electorala nu inseamna decat schimbarea actorilor, dar in aceleasi roluri, in aceeasi piesa, pe acelasi text.

Dar s-a schimbat publicul! Actuala generatie de tineri nu mai vrea sa urmareasca acest spectacol dizgratios, au constiinta morala si nu concep sa fie condusi de oameni mai prosti decat ei."

Si prof. univ. dr. Mircea Cosea considera ca alegerile trebuie sa aiba loc cat mai curand: "Presedintele ar trebui sa propuna cat mai curand crearea unei comisii de modificare a Constitutiei si a legii partidelor ca o garantie a imposibilitatii repetarii situatiei in care ne aflam.

Nu sunt deloc interesat de persoana noului prim ministru si nici de tipul de guvern ce va functiona pana la momentul alegerilor. Pentru mine, acest moment al alegerilor este esential si ar trebui sa aiba loc cat mai curand posibil, deoarece numai prin el se vor putea desparti apele si se va putea crea un binom de putere eficient intre noua majoritate parlamentara si noul guvern."

Prof. Cosea apreciaza ca iesirea in strada era previzibila, ca reactie la dispretul si aroganta fata de cetatean manifestate de protipendada politica, dar ea nu e un mijloc eficient de solutionare a problemelor de sistem ale Romaniei: "'economia de piata' romaneasca se caracterizeaza prin transformarea coruptiei in principala forma de existenta a mediului de afaceri, conducand la o stratificare rapida a societatii in contradictie cu tendintele europene actuale de reducere a diferentelor prin politici de solidaritate si coeziune sociala".

Nu se pot prelua in totalitate revedicarile strazii, pentru ca unele incalca principiile democratiei si ale valorilor europene, dar trei idei sunt extrem de importante, spune prof. Cosea: "necesitatea unei vieti in siguranta; eradicarea coruptiei; nevoia unei motivari prin existenta unui proiect sau strategii de dezvoltare.

Cred ca nu trebuie asteptata si nici acceptata de la Strada lista cu noul guvern. Importanta, indraznesc sa spun, istorica a actualei Strazi este functia ei de avertizare. Este o avertizare asupra necesitatii urgente de schimbare."

"Romania nu poate fi condusa decat de partide. Nicaieri in lume nu poti sa conduci tara cu functionari, ci cu politicieni. Pe de alta parte, alegeri anticipate inseamna haos administrativ", afirma Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice.

"Sigur ca la noi strigatul justificat al strazii e 'fara politruci, cu tehnocrati', insa ea spune ca vrea oameni competenti. Iar daca partidele mari, cu sute de mii de membri, ca PSD si PNL, nu au in randurile lor macar un om de valoare care sa fie premier si sa fie acceptat de tara, ar trebui sa se dizolve".

Adrian Moraru arata ca nu exista tehnocrati apolitici: "Toti avem simpatii de stanga sau dreapta si orice 'tehnocrat' ne-am dori, el tot a votat, de exemplu, anul trecut ori cu Iohannis ori cu Ponta. Deci avem nevoie de un profesionist cu experienta si cu un plan, iar daca e membru de partid e un plus, nu un minus, dar ar fi bine sa nu fie lider de partid."

Cercetatorul George Epurescu, presedintele Sindicatului "Radiatia" si al Asociatiei "Romania fara ei", prezent la protestele din strada, considera ca "Solutia pentru moment o reprezinta un guvern de tranzitie format din oameni credibili din societate, agreati de strada, oameni cu viziune si cu o larga deschidere pentru dezbatere cu societatea. Solutia este cea a unei guvernari colective pana la alegerile din 2016."

In opinia lui George Epurescu: "un guvern politic cu oameni compromisi este inacceptabil, iar oameni necontaminati de coruptie in partidele parlamentare nu prea exista. Un guvern technocrat nu poate face fata situatiilor de criza, pentru ca reprezinta in fapt tot un guvern politic, dar disimulat. Alegerile anticipate servesc tot actualei clase politice pentru ca alti oameni nu au timp sa apara in fata electoratului. Strada nu vrea anticipate, vrea guvernare transparenta si credibila pana la alegeri."

De la Londra, jurnalistul Petru Clej nu prea vede motive de optimism: "Criza politica din Romania nu poate avea o solutie satisfacatoare pentru ca Parlamentul actual are o legitimitate politica indoielnica. Structura lui de azi nu mai are nicio legatura, practic, cu cea rezultata din alegerile din 2012.

Cum se poate gasi o majoritate intr-un astfel de Parlament e o intrebare la care doar presedintele Iohannis poate raspunde cu un an inainte de alegeri si nu e sigur ca va si gasi raspunsul."

In opinia lui Petru Clej, un guvern tehnocrat poate fi o solutie, dar pana la urma si acesta trebuie investit in temeiul unui program si pe baza unei majoritati. "In sfarsit, alegerile anticipate poate ca ar fi acum cea mai plauzibila solutie, care insa ar prinde noile partide politice formate inca nepregatite pentru un scrutin parlamentar.

Iata de ce actuala criza politica din Romania este una deosebit de profunda, punand in opozitie o clasa politica discreditata cu o opinie publica din ce in ce mai putin dispusa sa o tolereze".

Ziare.com te invita la dezbatere: Ce solutie ar trebui sa aleaga Klaus Iohannis - guvern politic, de tehnocrati sau fortarea alegerilor anticipate?

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#alegeri anticipate guvern, #Klaus Iohannis desemnare premier , #presedinte