Guvernul, blocat de jocuri politice? Iohannis va fi obligat de CCR sa numeasca interimarii, iar in Parlament se ajunge mult mai tarziu

Joi, 05 Septembrie 2019, ora 15:55
9180 citiri
Guvernul, blocat de jocuri politice? Iohannis va fi obligat de CCR sa numeasca interimarii, iar in Parlament se ajunge mult mai tarziu
Foto: site Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Lupta politica dintre presedintele Klaus Iohannis si premierul Viorica Dancila, amandoi candidati la alegerile prezidentiale, a dus la un blocaj in activitatea guvernului, ramas fara trei ministri dupa plecarea ALDE de la guvernare. Situatia va fi transata, dar cu intarziere, de CCR, a carei decizie este previzibila si defavorabila presedintelui, spune Augustin Zegrean, fost presedinte al Curtii Constitutionale.

Astfel, surse guvernamentale au declarat pentru stiripesurse.ro ca sedinta de guvern de miercuri nu s-a mai tinut din cauza ca trei ministere - Energiei, Mediului si Relatiei cu Parlamentul - au ramas fara conducere dupa plecarea ALDE de la guvernare, iar atributiile ministrilor nu au fost delegate anterior unor secretari de stat. Cum presedintele Klaus Iohannis nu a semnat decretele de numire ale interimarilor propusi de premierul Dancila, nu este limpede daca si cum mai pot fi adoptate actele specifice de catre Executiv, asa ca premierul Viorica Dancila a sesizat joi Curtea Constitutionala, reclamand un conflict juridic intre Presedintie si Guvern cu privire la numirea ministrilor interimari.

"Nu are ce sa faca presedintele, trebuie sa ii numeasca. Daca nu vrea, o sa il oblige Curtea (...) CCR va spune ca trebuie sa ii numeasca pe interimari si presedintele ii va numi", afirma Augustin Zegrean, fostul presedinte al Curtii Constitutionale.

Ce e obligat sa faca presedintele si cand se ajunge in Parlament

Desi politicienii amesteca, voit sau nu, doua situatii complet diferite privind membrii Executivului, in Constitutie lucrurile sunt foarte clare.

Reamintim ca ministrii ALDE Gratiela Gavrilescu, Anton Anton si Viorel Ilie au demisionat in data de 27 august, iar in data de 30 august presedintele Iohannis a semnat decretele prin care a luat act de aceste demisii. Si atat. Presedintele nu a semnat si decretele de numire in functii a celor trei interimari propusi de premier, desi Constitutia il obliga sa faca asta (fara sa ii dea insa un termen!).

Fostul presedinte al CCR Augustin Zegrean a explicat pentru Ziare.com ca in cazul demisiei unui ministru se aplica art. 107 din Constitutie, articol care spune ca seful statului nu are de ales: "presedintele va desemna un alt membru al Guvernului", la propunerea premierului, pentru un interimat de cel mult 45 de zile.

Si Legea privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei prevede la art. 8-10 ca daca un ministru isi da demisia, "Presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru, ia act de aceasta si declara vacanta functia de membru al Guvernului", iar mai apoi "va desemna un alt membru al Guvernului" ca ministru interimar, pentru cel mult 45 de zile.

"Vorbim despre ministrii interimari, ceea ce nu are nimic de a face cu remanierea Guvernului dupa plecarea ALDE. Dl presedinte ar trebui sa numeasca interimarii, pentru 45 de zile", a subliniat Augustin Zegrean.

Intrebat daca Viorica Dancila are dreptate in acest caz si presedintele greseste refuzand-o, Augustin Zegrean a raspuns: "Din pacate, da".

"Dar presedintele inca nu a refuzat. Nici nu a acceptat, nici nu a refuzat. Si nici nu a spus nimic miercuri dupa amiaza. Insa presedintele e in culpa (...) Nu are ce sa faca, trebuie sa ii numeasca pe ministrii interimari. Daca nu vrea, o sa il oblige Curtea Constitutionala (...) CCR va spune ca trebuie sa ii numeasca si presedintele ii va numi. Dar despre ministrii plini, este o alta poveste", a explicat fostul presedinte al Curtii.

Remanierea prin schimbarea componentei politice trece obligatoriu prin Parlament

"Povestea" viitorilor ministri plini este reglementata si in Legea guvernului, care prevede ca "inauntrul termenului de 45 de zile (de interimat, n.red.), primul-ministru va initia procedurile prevazute de lege pentru numirea unui alt membru al Guvernului" si de art. 85 din Constitutie, conform caruia "Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului" seful statului va putea sa semneze decretele de numire a noilor ministri plini "numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru".

"In acest caz, presedintele va putea face numirea numai dupa obtinerea aprobarii de catre Parlament. Nu e vot de incredere, in Romania nu exista vot de incredere pentru guvern! Este o aprobare data de Parlament pentru remaniere in caz de schimbare a compozitiei politice a guvernului. Iar neacordarea acestei aprobari nu are ca efect demisia guvernului", a tinut sa sublinieze inca o data Augusti Zegrean, in contextul declaratiilor contradictorii lansate in spatiul public in ultimele zile de mai multi politiceni si analisti, care au amestecat, voit sau nu, cele doua situatii diferite.

Remanieri prin schimbarea structurii si a compozitiei politice a Guvernului au mai avut loc si in timpul mandatului premierului Tariceanu, cand PDL a iesit de la guvernare, dar si in 2014, in timpul guvernarii Ponta (PSD), cand in situatii identice cu cea de azi, s-a cerut votul Parlamentului, mai intai in martie, dupa ruperea USL si iesirea PNL de la guvernare, si apoi in decembrie, dupa plecarea UDMR.

Fostul presedinte al CCR crede ca, din termen in termen, se poate ajunge sa avem noi ministri la cele trei ministere abandonate de ALDE abia dupa alegerile prezidentiale.

Astfel, dupa decizia Curtii privind interimarii, pe care o putem afla in cel mult 20 de zile, "se va mai sta 45 de zile cu interimarii, pana cand sa mearga Viorica Dancila cu ministrii plini in Parlament, ceea ce se va intampla, probabil, dupa alegerile prezidentiale", ne-a explicat fostul presedinte al CCR.

Codul Administrativ, neconstitutional

Nu este insa exclus ca premierul Dancila sa vrea sa mearga mai departe cu interimari la interimari, in conditiile in care noul Cod Administrativ, adoptat de guvernul actual prin ordonanta de urgenta, permite asemenea situatii, in contradictie cu Constitutia, care prevede un singur interimat de cel mult 45 de zile.

"Codul administrativ spune asta, dar e neconstitutional. A fost atacat de Avocatul Poporului, insa pana cand CCR va declara Codul neconstitutional, el este in vigoare", a mai precizat Augustin Zegrean.

Ramane de vazut ce strategii politice vor adopta in continuare presedintele Iohannis si premierul Dancila, si daca vor tine cont in primul rand de interesele lor electorale sau vor pune mai presus de ele interesul Guvernului Romaniei.

Presedintele Iohannis va sustine joi seara, de la ora 18, noi declaratii de presa la Palatul Cotroceni.

Urmareste LIVE pe Ziare.com declaratiile presedintelui Iohannis.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Iohannis decret ministri interimari Dancila, #Iohannis Dancila CCR ministri , #presedinte