Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Institutul lui Emil Constantinescu are unde verde, dupa ce Parlamentul a ignorat criticile lui Iohannis

Vineri, 26 Mai 2017, ora 18:39
4043 citiri
Institutul lui Emil Constantinescu are unde verde, dupa ce Parlamentul a ignorat criticile lui Iohannis
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea privind infiintarea Institutului de Studii Avansate a Culturii si Civilizatiei Levantului.

Seful statului a facut o cerere de reexaminare in noiembrie 2016, dar Parlamentul a ignorat majoritatea criticilor formulate, precum cele privind organizarea Institutului si controlul Senatului asupra acestuia. Legea a fost adoptata initial in octombrie 2016, insa Iohannis a cerut, in noiembrie, ca proiectul sa fie reexaminat.

Seful statului cerea atunci sa fie precizat clar statutul juridic al Institutului si relatia lui cu Senatul, sub a carei tutela functioneaza. Senatul a reexaminat proiectul, insa nu a acceptat decat in mica parte criticile formulate de Iohannis, fara a se referi la controlul Senatului si la statutul juridic al Institutului.

Camera Deputatilor, ca for decizional, a adoptat proiectul in forma venita de la Senat, fara alte modificari.

"Avand in vedere modul de finantare a cheltuielilor curente si de capital ale Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, partial asigurat prin bugetul Senatului Romaniei, consideram ca trebuie clarificata natura juridica a Institutului, precum si raporturile functionale dintre acesta si Senatul Romaniei", se arata in cererea de reexaminare a lui Iohannis.

Presedintele spunea ca lipsa oricaror reguli cu privire la controlul ce trebuie realizat de institutia de tutela (Senatul) asupra activitatii Institutului - cu privire la organizarea si functionarea acestuia, cu privire la categoriile de personal care isi desfasoara activitatea in cadrul Institutului, precum si cu privire la patrimoniul si modul in care acesta gestioneaza fondurile publice care urmeaza a-i fi atribuite - "genereaza insecuritatea raporturilor juridice de natura sa afecteze principiul stabilitatii normei juridice".

O alta problema este lipsa de claritate si precizie a legii, care nu prevede modalitatea concreta si legala de alegere/numire a organelor de conducere ale Institutului. Legea nu stabileste nici numarul exact al tuturor membrilor Consiliului stiintific si nici numarul acestora pe toate categoriile de reprezentare si nu precizeaza temeiul juridic, criteriile si conditiile in baza carora Consiliul stiintific al Institutului poate suplimenta numarul de posturi pentru o perioada determinata.

Legea privind crearea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului urmareste extinderea cercetarilor asupra spatiului istoric si a culturii Levantului, urmand ca Institutul sa fie finantat din bugetul de stat pentru cei maximum 36 de salariati. Sediul Institutului va fi la Bucuresti.

Propunerea a fost initiata de catre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, impreuna cu alti 14 parlamentari precum Daniel Barbu, Varujan Vosganian sau Mihai Fifor.

Legea urmareste infiintarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, Institut ce va avea drept scop extinderea cercetarilor asupra spatiului istoric si a culturii Levantului prin colaborarea cu institutiile de invatamant superior, uniuni de creatie dar si cu asociatii, organizatii ale societatii civile care au preocupari in domeniul culturii si civilizatiilor Levantului.

Citeste si Guvernul ii da bani lui Emil Constantinescu pentru Institutul Levantului

Institutul va avea ca atributii efectuarea de studii in tara sau strainatate pentru aprofundarea domeniului de interes, dezvoltarea de relatii de colaborare si comunicare cu persoane sau institutii din tara sau strainatate, finantarea publicarilor de materiale ce au ca subiect cultura si civilizatia Levantului, organizarea de colocvii si reuniuni nationale si internationale sau activarea ca membru in organizatiile internationale.

Conducerea institutului va fi realizata prin intermediul unui Consiliu Stiintific format din 25 de membri printre care se vor afla membri romani si inca 5 straini din Academia Mondiala de Arta si Stiinta, presedintele Academiei Romane, rectorul Universitatii din Bucuresti, cel al Universitatii "Babes-Bolyai", rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si personalitati academice desemnate de catre presedintele Consiliului Stiintific.

Propunerea legislativa este initiata de catre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, impreuna cu alti 14 parlamentari precum Daniel Barbu, Varujan Vosganian sau Mihai Fifor, la propunerea fostului presedinte Emil Constantinescu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Iohannis lege Institutul Levantului, #Institutul pentru Civilizatia Levantului , #presedinte