Iohannis a vorbit pentru PSD. A fi sau a nu fi?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 06:20
20424 citiri
Iohannis a vorbit pentru PSD. A fi sau a nu fi?

Eu nu cred ca presedintele Iohannis s-a adresat de la tribuna Parlamentului in primul rand sustinatorilor sai. Jonctiunea cu protestatarii a fost facuta demult, chiar inainte ca dl Iohannis sa vina in Piata Universitatii, in momentul "elefantilor" de la Guvern.

A fost momentul in care presedintele s-a reinventat, a revenit alaturi de cele 6 milioane de oameni care l-au votat si a inceput recucerirea rapida a increderii lor, lucru care cred ca este deja realizat.

Referirea dlui Iohannis la protestul luminii a fost doar un omagiu la adresa celor care il considera in mod natural liderul lor. Dar si un esential argument pentru cei care au fost audienta tinta a presedintelui - PSD.

Klaus Iohannis a venit la Parlament pentru a le spune aspru social democratilor, din sala si, mai ales, celor din afara ei, ca sunt in fata unei alegeri esentiale pentru viitorul acestui partid:

"Ati castigat, acum guvernati si legiferati! Dar nu oricum! Romania are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfiala executa ordinele de la partid. Romania are nevoie de un guvern care guverneaza transparent, predictibil, la lumina zilei, nu noaptea pe furis!

Legiferati pentru Romania, dati legi bune pentru Romania, nu pentru un grup de politicieni cu probleme. Conduceti, cei care ati castigat alegerile, dar conduceti responsabil. Sunt mari asteptari din partea societatii. Lumea v-a votat, fiindca v-a crezut. Ce-ati promis faceti".

Asadar, mesajul pentru PSD este cat se poate de clar: nimeni nu vrea sa va alunge de la guvernare. Ceea ce este si logic, pentru ca in acest moment nu exista nici macar o schita de majoritate alternativa la cea actuala, iar in caz de anticipate nu ar avea cine sa capteze votul masiv antiPSD.

Dar in egala masura trebuie sa intelegeti, spune aproape explicit presedintele, ca guvernarea voastra nu mai are cum sa functioneze in aceste coordonate.

Falia de incredere este uriasa, ea a generat un clivaj in societate si, daca in acest moment ruptura se manifesta mai degraba intre acest Guvern si o mare parte a societatii, poate cea mai mare, daca nimic nu se schimba, ea va deveni ruptura ireconciliabila intre PSD in ansamblu si societate.

Sigur ca abrogarea OUG 13, prin discutabila OUG 14, probabil neconstitutionala, si eventuala chinuita demisie a ministrului Justitiei, care iata ca inca mai are timp sa faca si sa dreaga proiecte de lege dupa chipul si asemanarea sa, nu sunt suficiente.

Vinovat nu e numai ministrul Justitiei, ci tot Guvernul in solidar in frunte cu premierul fara a carui semnatura nu se poate intampla nimic.

Pentru ca increderea poate fi reconstruita doar dupa recunoasterea explicita a greselii si o reparatie pe masura ei: adica demisia tuturor celor responsabili de fapta.

Altfel, niciodata nu vom putea fi siguri ca mentalitatea care a generat criza de acum nu va genera o noua criza.

Deci solutia e simpla: "ati castigati, guvernati!" Dar in alt fel, cu alti oameni, cu smerenie si lectia invatata. Altfel, voi veti fi primii care va veti face tandari intr-o tensiune tot mai mare si mai grea a societatii.

Mingea este acum, inainte de motiunea de cenzura, in terenul PSD. Ei isi joaca acum propria carte. Presedintele le-a dat, intr-un fel, garantia ca, daca vor renunta la acest guvern, nu vor pierde guvernarea, nu vor urma anticipate.

Si ar avea sansa unui nou inceput. Daca nu o vor face, lucrurile se vor complica in primul rand pentru ei.

Este foarte greu sa conduci o tara avand impotriva o buna parte, cea mai activa din societate, avand impotriva mediul de afaceri, pe care l-ai si insultat repetat (sa nu le treaca multinationalelor prin cap o greva fiscala, ca lasa Guvernul in chiloti), avand impotriva lumea occidentala civilizata si ocolit de investitori ca de ciuma. Pur si simplu, nu ai cum sa iti indeplinesti programul economic.

PSD este primul care are de facut o alegere: se sinucide colectiv pentru penalii sai in frunte cu Liviu Dragnea sau se salveaza printr-o noua guvernare care sa reconstruiasca incredere?

Eu sunt convinsa ca intrebarea acesta bubuie chiar si in urechile social democratilor care au iesit demonstrativ din sala in timpul discursului presedintelui. E si ea un elefant din sufrageria PSD, pe care presedintele Iohannis nu a facut decat sa-l numeasca, la fel cum a facut si cu alte pachiderme din Palatul Victoria.

Este o intrebare ridicata de sondajele de opinie, precum cel la care a facut referire primarul Iasului, ca acela la care a facut referire in discursul sau presedintele Iohannis.

Este o intrebare la care au raspuns deja cativa pesedisti cunoscuti precum dnii Chirica, Ivan, Moisa. Intrebarea aceasta il cocosase si pe Liviu Dragnea care nu a reusit sa ridice ochii din pamant in timpul discursului prezidential.

Vad ca dnii Dragnea si Tariceanu, plus comunicatorii disciplinati ai partidului, o tin sus si tare cu unitate, pace, stabilitate. Unitate intre cine si cine? Pace intre cine si cine? Intre agresor si victima, intre hot si pagubit?

Nu. Unitatea se poate reconstrui numai dupa ce se face dreptate prin eliminarea vinovatilor si numai dupa ce acestia isi recunosc fapta. Altfel nu se poate. Stabilitatea in conditiile actuale ar fi una a hotiei. Stabilitatea infamiei, a minciunii? Nu.

Daca PSD si ALDE vor unitate, pace si stabilitate, ar trebui sa creeze premisele pentru ea.

Nu Klaus Iohannis vrea sa le ia guvernarea. Nici nu ar putea. Ei si-o joaca acum la ruleta lui Dragnea. Pentru el o vor pierde sau fara el o vor pastra si consolida. A fi sau a nu fi?, e intrebarea zilei la PSD.

Si raspunsul la ea va fi in motiunea de cenzura. Dragnea, liderul maxim care nu se poate face bine, anunta deja caderea ei. Si daca nu? Motiunea aceasta poate aduce unui PSD intrat in spirala distrugerii izbavirea si sansa unui nou inceput.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iohannis discurs Parlament, #motiune cenzura guvern Grindeanu , #presedinte