Ziare.com

Iohannis ataca la CCR legea care interzice organizarea unui referendum in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare

de Redactia Ziare.com
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 11:43

   

Iohannis ataca la CCR legea care interzice organizarea unui referendum in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare
Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, joi, CCR in legatura cu o lege adoptata in decembrie de Parlament care prevede ca este interzisa organizarea oricarui tip de referendum in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare.

Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in materie electorala a fost transmisa de Parlament spre promulgare presedintelui pe 29 decembrie 2018, anunta Administratia Prezidentiala intr-un comunicat remis Ziare.com.

Prin continutul normativ, unele dispozitii sunt contrare prevederilor constitutionale si jurisprudentei instantei de contencios constitutional, sustine Iohannis in sesizarea trimisa CCR.

"Autoritatea legiuitoare este libera sa opteze pentru orice solutie legislativa in materie referendara, insa fara a interfera cu competentele celorlalte autoritati publice in acest domeniu, precum si fara a le modifica statutul constitutional ori atributiile prevazute in Legea fundamentala.

Or, norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeasi data cu data desfasurarii alegerilor pentru Parlamentul European afecteaza norme si principii constitutionale", se arata in sesizarea trimisa Curtii.

"Art. 90 din Constitutie prevede: 'Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national'. Acest text stabileste competenta exclusiva a Presedintelui Romaniei in materia referendumului cu privire la probleme de interes national, chiar daca consultarea Parlamentului este obligatorie, in sensul ca ea trebuie realizata, dar Presedintele are libertatea deciziei.

Numai presedintele Romaniei are dreptul de a decide care sunt problemele de interes national si, in cadrul acestora, de a stabili, prin decret, problema ce constituie obiectul referendumului si data desfasurarii acestuia, potrivit Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumulu", se arata in documentul citat.

Seful statului adauga ca intentia de a interzice organizarea de referendumuri la aceeasi data cu data desfasurarii alegerilor pentru PE a fost exprimata de-a lungul timpului prin mai multe initiative legislative de modificare a Legii nr. 3/2000, insa de fiecare data Curtea Constitutionala a invalidat aceasta solutie legislativa.

Klaus Iohannis invoca in acest sens doua decizii ale CCR din 2007 (Decizia nr. 147/2007 si Decizia nr. 355/2007), potrivit carora referendumul cu privire la probleme de interes national se poate desfasura oricand in timpul anului.

Referitor la referendumul privind demiterea presedintelui, Iohannis arata ca articolul 95 alin (3) din Constitutie prevede: "Daca propunerea de suspendare este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui".

"Asa cum rezulta din jurisprudenta constitutionala indicata la punctul anterior (Decizia nr. 147/2007 si Decizia nr. 1218/2008), acest tip de referendum se poate desfasura oricand in cursul anului, daca Parlamentul a aprobat propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei, Curtea Constitutionala retinand ca in Constitutie nu exista nicio alta conditie care sa interzica organizarea si desfasurarea referendumului simultan cu alegerile prezidentiale, parlamentare, locale sau alegerile pentru Parlamentul European ori intr-un anumit interval de timp anterior sau posterior alegerilor mentionate.

Fata de cele de mai sus, solutia legislativa cuprinsa in art. II pct. 4 din legea dedusa controlului de constitutionalitate incalca art. 2 alin. (1), art. 95 alin. (3), precum si art. 147 alin. (4) din Constitutie", se mai precizeaza in comunicat.

Klaus Iohannis mai arata ca solutia legislativa cuprinsa in art. II pct. 4 din legea dedusa controlului de constitutionalitate, referitoare la referendumul privind revizuirea Constitutiei, incalca art. 1 alin. (5), art. 2 alin. (1), art. 61 alin. (1), art. 147 alin. (4), precum si art. 151 alin. (3) din Constitutie.

De asemenea, in ceea ce priveste organizarea referendumului local, sunt incalcate art. 1 alin. (4), art. 2 alin. (1), art. 120 alin. (1) din Constitutie.

Puteti citi integral sesizarea presedintelui Klaus Iohannis aici.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Iohannis CCR lege referendum
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9258 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

gica contra

asta ataca orice lege care vine de la parlament, dar legea care a fost facuta de pruna/ciolos a promulagat-o imediat!
n-are nici un fel de abilitati/aptitudini/caracteristici/cunostinte de presedinte ! este varza!!!!!

 

 

A mai atacat și altă dată Iohannis la CCR și cu ce rezultate? La CCR

... sunt oamenii PSD-ului, toți știm asta.

 

 

@ islamistului

Care sunt abilitatile/aptitudinile/caracteristicile/cunostintele de presedinte? Alea de le are draknea? Adica hot, mincinos, prefacut, las, analfabet functional, psihopat, mafiot, tradator?

 

 

Oricum va putea

organiza referendumul simultan cu alegerile, orice ar zice slugile din ccr. Daca aia calca pe deciziile anterioare similare, poate retrimite legea in parlament. Dupa care poate astepta un timp si sesiza din nou ccr. Cred ca pesedeii au cam incurcat-o. S-au prins prea tarziu ce li se pregateste.

 

 

Dă Doamne asa sa fie!

... Talharilor trebuie să le vine cineva de hac!

 

 

Astea nu sunt

abilitatile/aptitudinile/caracteristicile/cunostintele de presedinte. Sunt conditiile necesare dar probabil nu si suficiente sa fii membru pesede.

 

 

dar legea care a fost facuta de pruna/ciolos a promulagat-o imediat!

Si Care-I Problema Nea Pensula???
pruna/ciolos sunt maneliști ca Guvernul Penalului Rrom??
sau "spastici2 ca Floicel Jordachel???

 

 

....lasa ma hitleroi ipocrit!....ca daca ar candida un orasel de ex.

......te-ar spulbera cu sau fara chelia bionda!....da-te 'reac la o parte!.....ca osamelu-cimpu macar a subventionit la greu atuo-amerlocia pt. al doilea mandat!....matale ce-ai facut!....ai mai dat putin lemn romanesc la hapleasburg!....ai mai dat cartiere intregi groaihienilor lu matale!.....cat despre datoria lui hitkler, vuotita la monopolu imperiilor, ce sa mai zik!......p'aia n-o iei nici dac-o da de gratis!....ca-i in sens invers!.....heretic-nazist antipatic si molau!......

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor