Iohannis ataca la CCR Legea incompatibilitatii primarilor. Ce spune de contrele cu Ponta

Luni, 18 Mai 2015, ora 17:48
10623 citiri
Iohannis ataca la CCR Legea incompatibilitatii primarilor. Ce spune de contrele cu Ponta
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat luni ca va ataca la Curtea Constitutionala Legea incompatibilitatii primarilor, precizand ca are "dubii serioase" in privinta constitutionalitatii acestui act normativ.

Totodata, seful statului a facut precizari cu privire la Codul Silvic, mentionand ca nu suporta ca "pareri politice diferite sa duca la aluzii ca se face trafic de influenta la presedintie", cu trimitere la declaratiile prim-ministrului Victor Ponta.

Nu in ultimul rand, Klaus Iohannis a facut precizari si despre numirea lui Daniel Horodniceanu la sefia DIICOT, despre discutia avuta cu ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, pe tema cardului de sanatate, dar si despre institutia Primei Doamne si despre modificarile la Codul Penal si la cel de Procedura Penala, subliniind ca nu vor fi promulgate in forma modificata.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

- Pentru a preveni neintelegeri sau interpretari eronate, am decis ca atunci cand ajung la mine spre promulgare legi importante sau legi care au dus la discutii ample in spatiul public, sa fac declaratii legate de promulgarea sau nepromulgarea unor acte normative.

- Vreau sa ma refer la trei chestiuni. In prima parte voi face aprecieri la un pachet de 3 legi - legea finantarii partidelor politice, legea care reglementeaza partidele politice si campaniilor electorale si legea alesilor locali.

- Imediat voi face precizari cu privire la acte normative care nu au ajuns inca la mine, in speta intentiile de modificare la Codul Penal si de Procedura Penala.

- Revenind la primele trei legi, toate au facut parte din consultarile pe care le-am avut cu partidele politice.

- Este foarte important ca modificarile legilor partidelor si campaniilor sa duca la o imbunatatire a performantei.

- Aceste trei legi au fost promulgate, nu sunt legi perfecte. Fiecare in parte reprezinta un progres intr-o directie buna. Toate trei legile au fost promulgate pentru ca le consider un castig in aceasta etapa.

- Legea finantarii partidelor si campaniilor a fost retrimisa in Parlament pentru ca forma nu a fost una pe care am gasit-o satisfacatoare.

- Legea referitoare la partide politice contine cateva modificari, cea mai importanta este cea care se refera la numarul de fondatori, un numar mic - trei persoane. Se introduce prima data in legislatia romaneasca notiunea de partid local, lucru pe care il consider bun.

- Consider ca modificarile sunt de substanta, sunt benefice, si din acest motiv am promulgat legea.

- O sesizare care a venit din partea societatii civile, care a fost de parere ca sunt limitative sau restrictive parerile la declararea unor partide.

- Un partid nu poate fi radiat administrativ, ci numai prin hotarare judecatoreasca.

- Legea pentru alegerea autoritatilor locale - aceasta lege este un progres bun fata de vechea forma a legislatiei.

- Consider ca aceasta schimbare este una binevenita. In ansamblu, sunt de parere ca legea reprezinta un progres si am promulgat-o.

- In a doua parte, vreau sa ma refer pe scurt la propusa modificare a Legii serviciilor comunitare de utilitati publice. Modificarea a fost tratata in spatiul public ca o interventie pentru schimbarea reglementarilor in incompatibilitatea alesilor locali. Aceasta shimbare se refera in esenta la faptul ca primarul si presedintele CJ pot fi membri in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), cand e vorba de o societate in mana publica, care se ocupa cu utilitati publice.

- Aceasta chestiune a fost vehiculata pe larg si in campania electorala si chiar si subsemnatul am avut o speta discutabila cu ANI, care a transat chestiunea si a precizat ca nu am fost la niciun moment in incompatibilitate.

- Aceasta lege a ajuns a doua oara la promulgare. Am serioase dubii in ce priveste constitutionalitatea acestui act normativ, drept pentru care am formulat o adresa catre CCR si voi solicita verificarea constitutionalitatii acestui act normativ. In esenta, trebuie sa lamuresc un pic fondul problemei.

- Acest act normativ vrea sa rezolve o parte din problema, folosind un subterfugiu.

- Aceasta lege care mi-a fost trimisa spre promulgare prevede derogari de la Legea administratiei publice locale. Daca este asa, si legea de derogare trebuie tratata ca o lege organica. Ori, parcursul prin Parlament nu a fost de asa natura. Iata, deci, si o problema de forma. Voi trimite actul normativ spre analiza CCR.

- Nu pot sa nu ma refer la modificarile posibile la Codul Penal si de Procedura Penala.

Klaus Iohannis anunta ca va ataca la CCR modificarile la Codul Penal (Video)

- Nu sunt de acord cu astfel de modificari.

- Codurile sunt acte normative noi si trebuie sa fie lasate sa functionze un timp, pentru a vedea in mod obiectiv daca este nevoie de modificari. Nu pot sa accept ca parlamentarii sa faca modificari in interesul lor propriu. Daca vor ajunge la promulgare, nu vor fi promulgate.

Intrebari:

Cu cine v-ati consultat cand ati retrimis in Parlament Codul Silvic?

- Cu departamentul de resort. Mi-a propus retrimiterea, pentru ca impreuna cu actul venit la promulgare, a venit si o sesizare a Consiliului Concurentei, din initiativa sa.

A fost dat ieri un mesaj in care se anunta un interviu al dvs la ARD. Au aparut doar 18 secunde, iar in intregime a aparut pe un canal de Youtube al unei televiziuni locale...

- Departamentul de comunicare o sa va lamureasca integral in aceasta speta.

Ati discutat cu Victor Ponta despre propunerea pentru Ministerul Dezvoltarii?

- Premierul nu m-a contactat in aceasta chestiune, dar sunt convins ca, in masura in care se gaseste o persoana care va fi propusa, ma va contacta.

Un raspuns cu privire la numirea la sefia DIICOT?

- Saptamana de-abia a inceput, vom discuta in aceasta saptamana.

Discutii despre Codul Silvic in CSAT?

- Lucrurile au evoluat, nu mai sunt doar la nivelul de intentie, ci sunt hotarat sa se discute aceasta chestiune in CSAT. Am avut saptamana trecuta o discutie cu premierul cu privire la ordinea de zi a viitorului CSAT. Am definitivat ordinea de zi a viitorului CSAT si contine o definitivare a situatiei in domeniu.

Iohannis, detalii despre relatia cu Ponta: Nu accept aluzii ca se face trafic de influenta la presedintie

Intentionati adoptarea unor decizii, a unei strategii?

- In prima faza, dorim sa avem o analiza, sa vedem cu ce fenomen ne confruntam.

Punctul de vedere cu privire la preluarea imigrantilor care vin din Africa?

- Romania trebuie sa fie solidara cu celelalte tari membre ale Uniunii Europene, daca se pune problema preluarii migrantilor. Un punct de vedere concret va fi elaborat.

Daca Parlamentul nu va tine cont de cererea de reexaminare a Codului Silvic, veti sesiza Curtea Constitutionala?

- Nu doresc. Daca as fi dorit, as fi putut sa fac acest lucru din capul locului. Este important sa vedem un pic unde sunt problemele.

- Nu s-a discutat decat foarte putin despre un alt lucru sesizat, care deschide posibilitatea defrisarilor absolut necontrolate, pe suprafete mai mici de 10 hectare. Adunand toate suprafetele care sunt sub 10 hectare, peste un milion de hectare pot fi defrisate fara niciun fel de analiza prealabila. Aici este nevoie de o discutie aprofundata.

- Am tinut sa aduc in atentia publica aceasta chestiune care nu a fost sesizata decat de unii specialisti.

Va mentineti decizia ca, in situatia in care PNL formeaza o majoritate, sa il desemnati premier pe Catalin Predoiu?

- Da, sigur ca da.

Iohannis, prima reactie dupa episodul Atanasiu: Il va numi sau nu pe Predoiu premier

Relatia cu Victor Ponta cum este? A suferit modificari?

- Este una institutionala. Daca a suferit schimbari, este tot o relatie institutionala. Le-am spus romanilor ca vreau sa fiu un presedinte mediator, dar ferm cand se impune. Daca am constatat o declaratie nelalocul ei, mi s-a parut corect sa o pun la punct.

- Codul Silvic a aratat ca sunt si probleme in care avem pareri foarte diferite. Nu pot sa accept ca pareri politice diferite sa duca la aluzii ca se face trafic de influenta la presedintie, lucru care nu s-a intamplat si nu o sa se intample.

Iohannis il ameninta pe Ponta cu instanta si a cerut ajutorul sefului SRI

Cum vedeti protestele din R.Moldova?

- Este dreptul lor de a-si manifesta o optiune politica. Mai mult, in aceasta faza este greu de transmis. M-am referit la aceste chestiuni legate de unire si cred ca trebuie sa fim constienti ca prima etapa este cea spre Europa. Trebuie sa sprijinim R. Moldova acum in parcursul ei european.

"Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta" - Zeci de mii de moldoveni au cerut Unirea. Duminica vin spre Romania (Galerie foto & video)

Sustineti ca Bucurestiul sa aiba un singur primar?

- Este o tema care poate fi discutata cand se vorbeste despre reforma administrativa in Romania. Aceasta chestiune nu este una care trebuie ridicata de presedinte, dar cu siguranta voi avea grija ca acest aspect sa fie parte din concept.

Guvernul nu aplica legea si nu organizeaza alegeri partiale in 5 consilii judetene, 3 mari municipii si 14 colegii de senatori si deputati. Cum vedeti faptul ca Guvernul nu aplica legea?

- Abordarea Guvernului este gresita. Ar fi trebuit sa organizeze alegeri partiale in toate localitatile si judetele unde persoanele care au fost pe functie au parasit din varii motive aceste functii.

- Consider ca aceasta tema trebuie abordata de cei in cauza. La Cluj s-a ajuns chiar la un proces pe aceasta speta. Este o tema care ar putea fi foarte bine discutata intre partidele politice.

In noua carte spuneti ca au existat "indicii puternice in ce priveste un blat intre Basescu si Ponta". Care sunt acele indici si aveti acelasi sentiment si acum?

- Am acelasi sentiment. Sunt diferite indicii pe care le-am discutat in campania electorala si care sunt prezentate in carte si pe care v-o recomand.

Iohannis denunta un blat Basescu-Ponta: Inca am acest sentiment

Traian Basescu va critica pentru interviul pentru ARD.

- Va rog sa il intrebati ce a vrut sa spuna, nu comentez aceste afirmatii. Nu comentez afirmatiile predecesorului meu.

Interzicerea exportului lemnului neprelucrat?

- Sprijin orice actiune legala care duce la oprirea defrisarilor ilegale.

Credeti ca primarii si presedintii de CJ trebuie sa faca parte din AGA?

- Da, sunt de parere ca trebuie sa aiba posibilitatea sa fie membri in adunara intercomunitara care se ocupa de aceste societati. Trebuie sa aiba posibilitatea sa fie membri in consiliile de administrare.

De ce este binevenita alegerea presedintilor de CJ de catre consilieri?

- O comunitate de tip comuna, oras, municipiu, are o coeziune proprie si de cand exista astfel de entitati au un primar, care reprezinta comunitatea si atunci este normal, bine sa fie ales direct. Un judet este o unitate mai degraba tehnica. Nu cred ca exista un fel de comunitate judeteana similara unei comunitati de tip oras, municipiu sau comuna. In consecinta, nu se impune neaparat alegerea directa.

- Consiliul Judetean are oricum mai degraba atributii de coordonare. Trebuie sa vedem ce s-a intamplat de la Revolutie incoace in consiliile judetene.

- Dupa un timp, s-a hotarat ca si presedintele de CJ sa fie ales direct, iar rezultatul a fost direct asa-numitii baroni judeteni. In CJ, majoritatile se pot schimba absolut legitim si trebuie sa aiba posibilitatea ca aceasta schimbare sa se simta inclusiv la nivelul presedintelui de CJ.

Cand veti face o nominalizare la sefia SIE?

- Voi face o nominalizare la momentul potrivit.

Membri ai ISIL ajung in Europa cu barci din nordul Africii. Aveti semnale ca ar fi crescut riscul pentru tara noastra?

- Situatia este sub atenta supraveghere a serviciilor secrete. Nu am avut niciun fel de incident. Suntem ingrijorati si, ca atare, serviciile vor fi mult mai implicate.

Comisia Europeana a atras atentia ca impozitarea celor cu venituri mici este cu mult peste cea din alte tari.

- Solutiile trebuie sa vina de la Guvern si astept sa vina cu solutii pentru aceste chestiuni. Toate recomandarile facute trebuie sa primeasca un raspuns din partea statelor membre.

- In cazul Romaniei, acest raspuns trebuie sa vina de la Guvern si astept un raspuns.

De ce nu ati cerut o selectie pe criterii de competenta, pentru sefia DIICOT?

- Procedura legala a fost respectata. Este de datoria mea sa ma informez foarte bine inainte de a face o astfel de nominalizare. Am avut o discutie destul de lunga cu candidatul si voi lua o decizie in consecinta.

Va mai intalniti zilele acestea cu dl Horodniceanu?

- Daca este nevoie, ma mai intalnesc o data, de doua ori, de trei ori...

Iohannis, despre propunerea pentru sefia DIICOT: Ma intalnesc de cate ori e nevoie cu Horodniceanu

Legea votului romanilor din diaspora e in grafic?

- Ma ingrijoreaza un pic, nu sunt in grafic.

Institutia Primei Doamne?

- Nu cred ca Romania este pregatita pentru o institutie a Primei Doamne. Prima doamna exista, este sotia mea, Carmen. Nu cred ca trebuie institutionalizata aceasta chestiune.

Iohannis, despre Prima Doamna: Nu trebuie institutionalizata, este sotia mea, Carmen

Ce cuvinte va descriu cel mai bine stilul prezidential?

- Este un pic cam devreme, va las pe dvs, media.

Defrisarile vor fi subiectul central al CSAT. Considerati ca taierile ilegale reprezinta un atentat la siguranta nationala?

- Personal, consider ca taierile ilegale reprezinta un atentat la siguranta nationala.

Ponta spunea ca ministrul Sanatatii va va face o informare legata de cardul de sanatate.

- Dl ministru a fost la mine, am discutat si despre alte chestiuni, inclusiv Institutul Cantacuzino. Concluzia este ca a fost prost pregatita implementarea cardului. Populatia nu a fost suficient de bine informata. Ar fi fost nevoie de o campanie de informare ampla. Sincopele ar fi putut fi evitate usor.

- Va multumesc, va doresc o zi buna!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Klaus Iohannis declaratii Cotroceni, #Iohannis conferinta presa Cotroceni, #Iohannis Horodniceanu DIICOT, #Iohannis lege incompatibilitate primari, #Iohannis Codul Silvic , #presedinte