Ziare.com

Iohannis comenteaza motivarea CCR: Nu aplic mecanic. PSD incearca sa amputeze puterea presedintelui. Nu va exista nicio suspendare

de Alexandra Sandru
Marti, 12 Iunie 2018, ora 13:26

   

Iohannis comenteaza motivarea CCR: Nu aplic mecanic. PSD incearca sa amputeze puterea presedintelui. Nu va exista nicio suspendare
Presedintele Klaus Iohannis a comentat marti pentru prima data motivarea Curtii Constitutionale pe decizia prin care il obliga sa o revoce pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

Iohannis a spus ca nu se grabeste cu o decizie in ce o priveste pe Kovesi, ca el este cel care vegheaza la respectarea Constitutiei, in niciun caz nu o incalca, si ca nu a putut sa nu constate o coincidenta intre actiunile CCR din ultimul timp si planul PSD de a amputa puterea presedintelui.

Seful statului a fost intrebat si despre declaratia lui Dragnea potrivit careia statul paralel ar fi fost finantat de UE si NATO. Iohannis a spus ca acea afirmatie este o prostie, si ca nu exista acest stat paralel, ci e inventat de PSD sau consultantii lor.

"Cum indrazneste un politician, care este si infractor, sa mearga la televizor si sa ameninte magistrati? Asta dupa ce a organizat si un miting mediocru. Este inadmisibil!
Vrea sa fie mai puternic decat e sanatos", a criticat presedintele actiunile sefului PSD.

Declaratiile lui Iohannis au fost facute dupa o intalnire cu reprezentantii Comisiei de la Venetia. Seful statului a spus ca institutia e posibil sa dea chiar si o opinie preliminara pe Legile Justitiei, intr-un timp foarte scurt.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

- Tocmai s-a incheiat intalnirea pe care am avut-o cu o delegatie a Comisiei de la Venetia, care a venit sa discute despre Legile Justitiei. Va amintiti ca eu am sesizat Comisia si i-am rugat sa faca o analiza a legislatiei care este inca in lucru, a celor trei legi care se refera la Justitie.

- Am avut o discutie foarte buna, am discutat despre aceste legi, care sunt preocuparile noastre si asteptam cu mare interes sa avem poate chiar o opinie preliminara in relativ scurt timp si in final o opinie consolidata care, cred eu, ca va fi luata in considerare de Parlament.

Intrebari:

- Ati discutat despre modificari date cu dedicatie (cu reprezentantii Comisiei de la Venetia)?

Nu am dorit sa intram, nici eu, nici membrii delegatiei, in textul legii, am discutat despre principii. Da, le-am explicat cum am ajuns la concluzia ca e nevoie de aceasta sesizare. Intai procedura neuzuala de comisie speciala, apoi lipsa totala de transparenta in dezbaterile acestei comisii, dar si faptul ca anumite prevederi pot duce la blocaje in justitie. Le-am explicat destul de detaliat preocuparile mele si le-am raspuns la cateva intrebari legate de procedura, parcursul legii si mi-au spus cum ar putea sa arate parcursul acestor analize.

- S-a publicat motivarea CCR, ati apucat sa o cititi, ce ati inteles din ea?

(Rade) Am citit motivarea deciziei Curtii. Ca sa nu apara asa o confuzie, eu am spus de prima data ca voi citi aceasta motivare pana cand o inteleg foarte bine, deci mai avem un pic de citit.

Insa, citind aceasta motivare, au aparut cateva lucuri pe care pot sa vi le comunic si astazi, care m-au facut sa evaluez anumite demersuri intr-o noua lumina.

In aceasta etapa, recunosc, motivarea aduce la suprafata mai multe intrebari decat clarificari, dar o aprofundare ulterioara poate ne duce mai aproape de adevar. Vom vedea.

Toata dezbaterea a pornit in jurul luptei anticoruptie. Si atunci se pune intrebarea legitima: "daca atatia politicieni sunt nemultumiti cu lupta anticoruptie, daca au fost atatea discutii, mai e nevoie de lupta anticoruptie in Romania? Aici, raspunsul meu e ferm si clar: E nevoie de lupta anticoruptie, trebuie dusa cu toata fermitatea si romanii sa aiba incredere ca aceasta e o lupta dreapta.

Sigur, au fost aduse exemple unde poate procedurile au fost discutabile, unde poate lucrurile n-au mers "ca la carte", dar aceste chestiuni sunt in analiza, sunt in rezolvare si mii si mii de alte cazuri merg inainte si lupta anticoruptie e un succes in Romania. Aici sunt foarte ferm, foarte clar, lupta anticoruptie merge mai departe.

Abordarea politica arata PSD incearca amputarea puterilor presedintelui Romaniei. Atentie, un partid, PSD, incearca sa amputeze puterile presedintelui Romaniei. De ce? Pentru ca presedintele Romaniei, actualul presedinte al Romaniei, evident ca are in multe privinte alta parere decat majoritatea pesedista din Parlament.

Am vazut aceasta dorinta prima data cand s-a motificat legea ANCOM, unde presedintele a fost scos din pricedura de numire a sefului ANCOM. A continuat discutia chiar cand s-a discutat de Legile Justitiei, unde puterea presedintelui a fost diminuata fata de situatia anterioara. Se pune intrebarea 'nu cumva aceste legi au fost modificate si pentru a diminua puterea presedintelui?' E clar ca PSD incearca cu toate mijloacele de care dispune sa diminueze puterea presedintelui. Din pacate decizia CCR vine exact in aceeasi linie si logica.

Si de aici apar intrebarile. Care mai este statutul procurorilor in Romania dupa aceasta decizie? Mai sunt ei eficienti sau sunt pusi in subordinea ministrului Justitiei in loc sa fie sub autoritatea ministrului Justitiei, asa cum scrie in Constitutie. Este o intrebare la care trebuie sa raspundem.

O alta intrebare ar fi "Avem, un nou superministru al Justitiei care decide si presedintele executa fara sa se tina seama de avizul CSM-ului?" De unde vine urmatoarea intrebare: Ce mai este CSM-ul? Cum poate sa garanteze independenta justitiei daca nici nu mai conteaza in procedura de demitere a unui procuror sef.

Iata intrebari la care incet-incet sa inceapa sa raspunda si unii si altii. Sunt intrebari care trebuie sa primeasca un raspuns dupa o dezbatere publica, clara, sanatoasa, extinsa si eu sunt dispus sa pun aceste intrebari intr-o dezbatere publica.

- Intr-un referendum?

Un referendum poate sa fie la finalul acestor dezbateri. Am vazut ce lucruri discutabile pot iesi dintr-o dezbatere prost condusa si netransparenta cum a fost la Legile Justitiei in Parlament.

Nu! Este nevoie de o dezbatere larga, este nevoie de o discutie cu toti, absolut toti actorii interesati si poate este nevoie, sigur, la sfarsit, ca poporul roman sa-si spuna parerea. Poate este nevoie de clarificari in Constitutie chiar.

Poate este nevoie de o clarificare in Constitutie, poate trebuie sa gandim daca lucrurile, arhitectura statului este bine gandita sau daca trebuie introduse noi mecanisme care ne garanteaza ca nu ne indepartam de la valorile democratice, poate este nevoie sa discutam ce fel de persoane pot fi chemate la conducerea statului, poate revenim la discutia pe care am pornit-o in toamna lui 2016 si de atunci lucrurile au fost interpretate in fel si chip.

- Mai aveti vreo posibilitate sa cereti CCR aceste lamuriri de care vorbeati?

Care sunt pasii ii voi spune dupa ce ajung cu juristii din Administratie la o concluzie. E o speta foarte complicata care va avea efecte asupra felului in care va functiona statul roman in continuare.

Nu putem face greseala sa aplicam mecanic anumite lucruri. Riscam sa ne gasim intr-o situatie de forma fara fond. Avem nevoie de un stat puternic si trebuie sa gasim raspunsurile noastre, ale romanilor, la aceste intrebari.

- Puteti separa cele doua probleme despre care ati vorbit? Decizia Curtii, acolo scrie clar: presedintele semneaza revocarea sefei DNA. Puteti sa faceti aceasta separatie?

Separarea tocmai am facut-o. Motivarea e ampla, nu putem sa facem urmatorul pas pana nu intelegem ce ni se transmite prin aceasta motivare.

- Semnati decretul de revocare, domnule Presedinte? Cei de la PSD spuneau ca este un demers posibil in acest context, in acest moment?

Se grabesc putin PSD-istii. Eu nici nu am afirmat in vreun fel ce voi face in perioada imediat urmatoare, decat sa citesc cu atentie decizia si motivarea, si sa vad cum putem sa formulam demersuri care ne dau raspunsuri pertinente la intrebarile care apar de acolo. Ah, sigur, unii politicieni s-au grabit sa dea in spatiul public cu suspendarea.

Repet, nu va exista nicio suspendare, fiindca nu exista niciun temei pentru suspendare, iar, daca unii pesedisti se trezesc vorbind de suspendare, doar asa, sa para mai interesanti la televizor, este problema dumnealor.

- Orizont de timp pentru revocare?

Acum, sigur, este nevoie sa reactionez intr-un timp rezonabil, nu putem sa stam, de exemplu, pana in decembrie. Dar nu cred ca cineva serios asteapta de la mine sa aplic mecanic o decizie intr-o zi sau doua. Repet, nu-mi doresc sa ajungem intr-un stat care se bazeaza pe o forma fara fond, ci doresc, daca aceste teme acum au aparut, sa avem o dezbatere, sa avem o discutie, sa ne lamurim inainte sa facem un pas.

- Va intrebam daca demisia sefei DNA este o optiune, domnule presedinte, in acest moment si daca ati discutat cu Laura Codruta Kovesi.

Nu am discutat aceasta chestiune si asta n-ar depinde de mine. Deci nu puteti sa-mi puneti mie aceasta intrebare.

- Daca ar demisiona Kovesi dezbaterea ar fi mai usoara?

In mod paradoxal, nu. Nu putem sa stam si sa ne intrebam bun, si acum ce e cu procurorii, cu lupta anticoruptie? Lupta anticoruptie trebuie sa continue, procurorii sa fie independenenti, in niciun caz nu pot fi controlati politic, nu putem sa avem un super-ministru al Justitiei care sa dicteze presedintelui ce sa faca.

- Ce le spuneti celor care va spun ca incalcati Constitutia cu cat trece timpul?

Eu nu incalc Constitutia, eu veghez la aplicarea Constitutiei.

Dragnea a facut declaratii la adresa procurorilor care au fost interpretate ca amenintari. Dumneavoastra ati auzit aceste declaratii, cum le comentati?

Pai pe buna dreptate s-au revoltat magistratii. Adica, cum se trezeste un politician, care mai este si infractor, sa duca la televizor, sa ameninte acolo magistratii? Dupa ce a convocat un miting mediocru anti-justitie? Deci este inadmisibil. De asta am spus, nu putem sa lasam statul sa intre intr-o situatie de incertitudine, sa intram in deriva si sa ne trezim. In loc sa consolidam democratia romaneasca, noi asa, de dragul unuia care vrea sa fie mai puternic decat este sanatos, renuntam la valori democratice.

- Luati in calcul sa-i cereti lui Kovesi sa demisioneze?

Eu sunt in faza in care ma lamuresc ce e cu decizia CCR si cu motivarea.

- Puterea actuala mai are un referendum, mai are rezultatele unui referendum pe care le tine la sertar si pe care nu le-a aplicat niciodata. Ce credeti ca vor face cu inca un referendum, cel pe care vi-l doriti dumneavoastra, asa cum spuneti?

Una e una, alta e alta. Este o chestiune care va primi raspuns cand va primi, cealalta e cum construim noi, romanii in Romania, statul nostru care sa fie solid.

- Acuzati CCR de implicare politica?

N-as face asa ceva cum nici nu este cazul. Constat o coincidenta care ridica foarte multe intrebari.

- Cine sa lamureasca coincidenta?

In primul rand politicienii. Demersul de amputare a puterilor presedintelui e al PSD-ului. Vazand de atatia ani ca nu reuseste sa dea presedintele tarii, s-a gandit ca e o solutie sa taie din puterile presedintelui. Si eu le spun clar: nu e o solutie.

- Din acea dezbatere ar trebui sa faca parte si consultari politice aici la Cotroceni? Convocati? Sau societatea civila?

Sigur, si politicienii, si societatea civila. Sunt dispus sa demarez un astfel de demers.

- In acest context domnul Dragnea a spus ca statul paralel din Romania a fost finantat din pacate si de partenerii nostri externi. Va ingrijoreaza aceasta declaratie? Are vreun efect asupra parteneriatelor strategice ale Romaniei?

Declaratia e foarte proasta si contraproductiva. E o inventie a PSD statul paralel, nu exista. In Romania exista un singur stat pe care il reprezint eu. Nu stiu daca e o inventie a PSDistilor sau a consultantilor lor, dar nu exista.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Klaus Iohannis Comisie Venetia
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 33505 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
109 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"intelege" greu, e greu de cap asta !

"intelege" greu, e greu de cap asta ! misto, acum in eventualitatea unui referendum de demitere cu 30% din nr . de votanti e Paaaa si ggPushy Von Klaus ! prostia umana se plateste ! ccr-ul e dumnezeu legilor ro indiferent culoarea politica !

 

Ha, ha

sigur ...indiferent de culoarea politica, cita vreme e rosie. Problema este nu culoarea politica ci lipsa unei logici elementare la acesti pitecantropi comunisti. Pai cum sa-l faci pe Ministrul Justitiei atotputernic, unde e separarea puterilor ? Ce rol mai au CSM si Presedintele in numirea si revocarea procurorilor de rang inalt ?

Tu nu intelegi nimci si faci mereu spume la gura !

Oare de ce ??? Ti se taie sursa de bani furati ?

Lasa, cucoana, 30%, a fost cifra anume pentru Basescu.

Acum vor veni la vot 70-80% sa-l apere pe Iohannis, inclusiv aia care n-au fost la vot si acum regreta amarnic. Asta va fi marele vostru necaz, prezenta masiva si votul pentru presedinte. O sa-l voteze inclusiv Ponta, veti vedea!

Romania are un Presedinte ! Singura putere din tara care este aleasa

prin vot deschis si nominal !

Sobolanii rosii au fost alesi prin vot pe liste de partid. Apoi se numesc ei intre ei, fara cea mai mica urma de transparenta.
Guvernul este si el NUMIT si nu are nici o reprezentare electorala sau legitimitate populara.

Singura persoana din Romania care are o credibilitate nationala si internationala este Presedintele Klaus Werner Iohannis. CCR nu poate obliga Presedintele Romaniei la nici o actiune. Asa cum sobolanii rosii au gasit modalitati de a baga pe gatul romanilor legile lor mafioase, inclusiv prin smecheria ordonantelotr de urgenta (urgenta este a lui Draknea dea scapa de puscarie!), la fel va gasi si presedintele Romaniei midalitatea de a respecta Constitutia fara a renunta la principiile statului de drept !

Ai nostri sunt mai destepti decat ai vostri!
Mult mai destepti si mai cultivati :)

 

Interesant

Sobolanii rosii penali incaseaza zilnic bocanci in figura !
Si asta este foarte bine !

 

Zau?

Analfabetism functional?
Avem un presedinte analfabet functional? Nu intelege ce citeste? Ce-i invata pe copii in scoala?

 

Cand vorbesti de "alfabeti" de candesti si la Dracila??

Sau ti-o fi mama??
Ca tareee desteptttt pariiii:)))

vorbesti de dancila ca e analfabeta iar

tu esti un monument de analfabetism...

hastalavista

iar a dat drumul la wireless la balaceanca?

Incurci borcanele ! Astia sunt la alde psd, vezi guvernul si

sparlamentarii mafiei alde psd ...

Avem presedinte !!!

Asta-i oftica cea mare a pizdistilor si a infractorului
Draknea.
Ati uitat ofticosilor ca Johannis a fost votat de 6,3 milioane de romani,iar voi cu toate fraudele ati obtinut numai vreo 3 milioane de voturi ?

 

@Hups, cati troli sau trezit :)

Cum apare un articol cu subiecte calde si presedintele isi da cu parerea cum roiul de troli si-a facut aparitia :). Isi raspund unii altora, in cascada :). Cata agitatie si energie! Toti canta in "cor" incercand sa canalizeze discutiile pe araturile gandirii pzd-iste. Mai uros cu tropentele pe scari mancatorilor de turkis delight. Iar vreti sa mai primiti niste bonuri de masa la cantina unitatii.

 

jos CIUMA ROSIE

Bravo Presedintelui ales al Romaniei pentru raspunsul dat infractionalitatii!

Psd-ii cred ca tara le apartin! La meetingul PSD erau numai tigani si asistati social!

 

NU I S-A IMPUS UN TIMP pentru citit or Decizie.Sunt atatea altele...

Ma refer la Decizii CCR, care nu s-au aplicat pana-n prezent. Asta-i doar o alta decizie inaplicabila si de neaplicat. KWJ a informat CCR ca citeste! Pai cum altfel ? ADICA SA SEMNEZE FARA SA CIEASCA? CCR a scris 133 de pagini! Cine i-a pus sa scrie un "roman" de motivare? Stilul lui TeTea Nerodul! Fiecare virgula poate da un alt sens!
Stiti ca-n programare chiar si un blank ,spatiu liber blocheaza codul sursa si nu mai devine executabil , compilatorul se opreste,ai erori al comanda F9/"make" ,nu "Make a photo?". La Interpretor daca scrii o sintaxa gresita chiar si pentru un caracter ai eroare de rulare program !
Asa ca CCR a asteapta pana citeste KWJ !Doar Nu vrei sa citeasca ca "primarul" , nu-i asa? Si-n plus Nu are numai asta pe cap...E ocupat sau nu stiai?
KWJ citeste pana cand li s-o lungi beregatile acestor daunatoare ,rozatoare din CCR! OK?

gg

 

DA, DOMNULE PRESEDINTE!

Asa se joaca!!!

 

danyel77 Rank user: x5 12.06.2018, 14:20

Aveti mare dreptate.
Curtea Constitutionala nu trebuia sa permita desfasurarea si nu trebuia sa valideze nici o alegere parlamentara in care nu s-a respectat vointa poporului cu privire la parlamentul de 300 de locuri.
Eu as merge si mai departe: Parlamentul actual este ilegal ales si nu ar trebui sa fie platit pana cand nu se alege un Parlament de 300 de locuri.

 

intrebarea pt popor era consultativa...

manipulezi grosolan

alfabeta Rank user: x3

Multumesc pentru raspuns! eleefe
Rank user: x3, in mintea matale spalata de haznaua 3, tot ce vrea poporul este consultativ, iar ce vrea mafia sparlamentara se pune in aplicare, asa-i!? Pai ma trolule, daca oamenii nu conteaza, atunci de ce mai platim taxe si impozite? Hai sa nu mai platim nimic, iar parlamentarii sa-si faca tarisoara lor numita (sparlament) si sa-si dea ce legi doresc, dar pe banii lor, nu pe banii nostri!

te agiti degeaba..intoarce-te la subiect..

manipulezi grosolan si tragi speranta sa mai gasesti vreo doi batuti in cap ca sa-i convingi cu tromboanele tale...

Comentarii din care reiese ca

pe sustinatorii pesedisti ii mananca grija cu privire la viteza cu care se citeste un text.
Aici ar fi de remarcat cat este de penibil sa citesti textul,si mai ales cu greseli,ca de inteles nici nu se pune problema.

Era convins Socrate despre el insusi ca NU STIE NIMIC.
A ramas celebru prin acest indemn,de a cauta cu perseverenta adevarul,de a cerceta un lucru inainte de a sari si tu cu parerea.
Bun,nu e o chestie de actualitate(OARE?),ba chiar trecura vreo 25oo de ani,in scurgerea timpului echivaland cu bataia din aripi a unui fluture.De fapt!
Si iata cum,in argumentatia insipida a unuia sau altuia,apare parerea ca a vorbi repede inseamna a si gandi.
A citi repede un text nu reprezinta garantia ca l-ai si inteles.
Sunt persoanele acelea,stiti dumneavoastra,care nu au nicicand vreo indoiala.
De tipul:Faceti si voi un exercitiu de imagine.
PS Sunt perfect de acord cu afirmatia domnului ggPushi:
Avem presedinte,fratilor.

 

scadentato,

viteza ca viteza, dar este ceva mai nesanatos si mai penibil ca un condamnat penal, un corupt, un hot care ameninta procurori si judecatori sa vorbeasca despre legalitate, justitie, dreptate, democratie?
ca io stiu ca in democratie hotii stau la puscarie, nu sunt sefi peste parlament.

 

Interesant

Sobolanii rosii penali sunt disperati deoarece nu au nici macar un singur motiv legal de suspendare a lui Iohannis !
Iohannis analizeaza, probabil va face niste consultari cu partidele, cu institutuiile implicate, cu societatea civila si va lua o decizie! Candva ! Nu se specifica in nici o lege un termen pentru presedinte deci Iohannis nu incalca nici constitutia si nici macar o lege din Romania !
La un atac cu lopata din partea mafiei PSD nu poti raspunde decat cu un atac cu lopata !

 

Johannis va lua decizia cand se va pune in practica ...

hotararea CCR ca parlamentul sa aiba 300 de parlamentari...simplu .

presedintele nu da nici un atac cu lopata..

El respecta constitutia...Nerespectand-o va crea un precedent periculos...

omul asta are sula in coaste(dosar)

Capacitatea lui de a lua decizii este alterata...

 
 

Presedintele tarii

Pnetru cima rosie este calra ca avem presedinte care stie ce spune, nu vorbeste in dodii precum GIO Dragnea_tariceanu si care este un ROMAN adevarat nu ca grohaitoarlele ciumewi rosii. Nu se schimba constitia tarii ca vor cativa excroci, mitomani, inpeti, parnoici, coprupti, infractori, niste scelerati si dejactii bolsevice. Domunl presdinte este un adevarat politician si noi romanii vom invinge ciuma rosie si pe tradatorii de neam si tara. Am mai trecut noi prin perioade grele in ultimi 250 de ani si pana la urma am izbandit. Ciuma rosie a inceput sa *** este in stadiu de putrefactie avansata. Poate itelegeti si voi postaci pesedisti ca astia GIO Dragnea-Tariceanu va fura si pe voi si mai laes pe copii vostri.

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor