Iohannis, dupa CSAT: Romania, la 300 km de Crimeea, locul unde a inceput modificarea granitelor

Marti, 03 Martie 2015, ora 18:04
3517 citiri
Iohannis, dupa CSAT: Romania, la 300 km de Crimeea, locul unde a inceput modificarea granitelor

Presedintele Klaus Iohannis a mentionat ca Romania isi respecta angajamentele fata de parteneri in contextul crizei din Ucraina, dupa sedinta de marti a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

"Dupa mai bine de o jumatate de secol de pace, in apropierea granitelor noastre sunt ucisi oameni. Altii isi parasesc satele in cautarea unui refugiu. Romania se afla la aproximativ 300 de km de Crimeea, locul unde a inceput anul trecut modificarea granitelor stabilite dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Avem tot interesul ca orice conflict din aceasta parte a Europei sa se rezolve pe cale pasnica. Cu ocazia reunirii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii am evaluat conflictul din Ucraina, efectele lui in regiune si am reconfirmat angajamentele asumate de Romania in cadrul parteneriatelor noastre strategice", a scris pe Facebook Klaus Iohannis.

Tot in acest context, premierul Victor Ponta a precizat ca Romania este cea mai stabila si sigura tara din regiune.

"Prima sedinta CSAT de anul acesta. Climat foarte eficient, constructiv si civilizat. ‪#Romania este cea mai stabila si sigura tara din regiune!", a scris pe Facebook Victor Ponta.

Ponta, dupa sedinta CSAT: Romania este cea mai sigura tara din regiune!

Prima sedinta CSAT prezidata de Iohannis

Marti dupa-amiaza a avut loc prima sedinta CSAT prezidata de Klaus Iohannis de la preluarea mandatului, intalnire la care au participat, printre altii, premierul Victor Ponta, seful SRI Eduard Hellvig, ministrul de Interne Gabriel Oprea, ministrul Apararii Mircea Dusa, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc si ministrul de Finante Darius Valcov.

In cadrul sedintei a fost dezbatuta, printre altele, situatia de securitate din Ucraina, precum si implicatiile pentru Romania.

"Membrii Consiliului au apreciat ca sprijinul consecvent al Romaniei pentru Ucraina, de la declansarea crizei, a marcat o deschidere fara precedent a autoritatilor de la Kiev fata de cooperarea bilaterala cu Romania", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Poate cea mai importanta decizie luata de catre membrii Consiliului este legata de faptul ca in Romania vor veni forte ale armatei portugheze din cadrul NATO, in perioada mai-iunie 2015.

Forte si avioane de lupta ale armatei portugheze, in Romania - decizie in CSAT

De asemenea, in sedinta CSAT s-a discutat si despre stadiul proceselor de asociere politica si economica dintre statele din Balacanii de Vest si Uniunea Europeana.

" (...) Exercitarea de catre Romania a rolului de pivot al NATO si UE in regiune va contribui, la momentul oportun, si la acceptarea de catre partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova in pachetul de extindere care are in vedere Balcanii de Vest", au explicat reprezentantii presedintiei.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Klaus Iohannis CSAT, #Klaus Iohannis Ucraina, #Klaus Iohannis Crimeea , #presedinte