Iohannis: In Romania minoritatile sunt discriminate pozitiv. Ce va face presedintele pentru etnicii germani

Vineri, 06 Martie 2015, ora 03:29
13422 citiri
Iohannis: In Romania minoritatile sunt discriminate pozitiv. Ce va face presedintele pentru etnicii germani
Foto: TVR 1

Presedintele Klaus Iohannis a apreciat statutul privilegiat pe care minoritatile il au in tara noastra si considera ca acest lucru trebuie prezervat, deoarece reprezinta o valoare.

"Eu zic ca Romania are un fond foarte valoros prin organizatiile minoritatilor sale si acest fond trebuie pastrat. Nu peste tot in Europa intalnim aceasta situatie, si anume ca minoritatile beneficiaza de discriminare pozitiva, fiind reprezentante in Parlament sau avand posibilitatea de participare la alegerile locale. Reprezinta un fond valoros de care dispune Romania si care trebuie pastrat", a declarat Klaus Iohannis, intr-un interviu pentru emisiunea in limba germana Akzente de la postul public de televiziune.

Intrebat de moderatoare despre sintagma "discriminare pozitiva", Iohannis a raspuns "da, chiar asa, exista in lege".

Seful statului, care a vorbit exclusiv in limba germana, a precizat si ca minoritatea germana a fost si este punte de legatura puternica in relatiile cu Berlinul.

"Sunt lucruri care se petrec continuu, asa este de la inceputul anilor '90 incoace. Nu este doar un slogan, sunt fapte. Minoritatea germana are rolul de punte in contextul relatiilor romano-germane. Asa stau lucrurile la nivel micro, dar si macro.

Exista comisiile mixte la nivel guvernamental, care se ocupa, oficial, la nivel foarte inalt, cu aceasta tematica. Dar exista si multe relatii cu Germania, promovate de membri ai Forumului Democrat al Germanilor din Romania sau de forumuri germane. Sunt relatii economice, promovate direct de membri ai Forumului sau de catre forumuri germane. Toate acestea sunt importante, dar, pe langa ele, exista relatiile cu cei emigrati in Germania, cu asociatiile din Germania ale germanilor originari din Romania, respectiv cu organizatiile sasilor, care n-ar trebui neglijate. Toate aceste legaturi reprezinta, efectiv, parti ale unei punti importante", a mai spus presedintele.

Tocmai de aceea Iohannis a subliniat ca a vorbit cu presedintele german Joachim Gauck despre minoritatea din Romania in timpul vizitei sale la Berlin.

"Subiectul a fost abordat de presedintele Gauck si de mine, deoarece consideram ca este important. Rolul de punte este important. Eu am mai adaugat ca, intre timp, traiesc multi romani in Germania, in afara de svabi banateni, sasi si altii care au emigrat.

Ma refer la oameni din familiile romane, care formeaza, tot mai multi, comunitati mari, comunitati care se bucura de apreciere si recunoastere si care, incetul cu incetul, devin un cap de pod, asa incat sa promoveze si sa imbunatateasca relatiile romano-germane", a mai declarat seful statului.

Iohannis a vorbit si despre promisiunile facute de cancelarul Angela Merkel, sperand ca aceste discutii sa aiba efecte concrete in planul relatiilor europene, referindu-se, cel mai probabil, la aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

"Este vorba despre extinderea relatiilor in plan politic, cat si in domeniul economic, ceea ce inseamna ca este inca mult loc pentru extindere. Iar eu sper sa existe urmari concrete in planul relatiilor europene", a punctat Iohannis.

Presedintele considera ca viitorul minoritatii germane in Romania este unul cert.

"Eu am toata increderea ca va exista viitor pentru minoritatea germana in Romania. La inceputul anilor '90 am tot auzit ca se apropie sfarsitul nostru, dar, cu timpul, aceste afirmatii au inceput sa se rareasca, asa incat, in anii 2000, rareori se mai facea afirmatia.

Intre timp, cred ca cei mai multi dintre cei ramasi aici, cum sunt si eu, au convingerea ca exista un viitor. Cum va fi acel viitor? Nu cred ca se poate schimba ceva de pe o zi pe alta. Eu sper ca domeniile care functioneaza bine sa continue tot asa si in anii urmatori", si-a exprimat speranta Iohannis.

Cat despre ceea ce va face pentru etnicii germani din postura de sef de stat, Iohannis a spus ca inclusiv faptul ca recunoaste deschis ca apartine acestei comunitati este un lucru semnificativ.

"Recunosc deschis ca fac parte din minoritatea germana, ceea ce are semnificatia sa. In rest, nu pot sa am un demers discriminatoriu, dar daca este un eveniment important al Forumului, cum ar fi, spre exemplu, jubileul celor 25 de ani, sau prezentarea relatiilor bilaterale foarte bune, sigur ca pot sa particip", a conchis Iohannis.

Interviul in limba germana a fost acordat TVR cu ocazia implinirii a 25 de ani, luni, pe 9 martie, de la infiintarea Forumului Democrat al Germanilor din Romania, formatiune la conducerea careia Iohannis s-a aflat timp de 11 ani, pana cand a intrat in "marea politica" si a candidat din partea PNL la prezidentiale, scrutin pe care l-a si castigat.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Iohannis etnic german discriminare pozitiva, #Iohannis minoritati discriminare Romania , #presedinte