Iohannis pentru The European Times: Romania actioneaza ca si cum ar fi deja membru Schengen (Video)

Joi, 09 Iulie 2015, ora 17:46
3488 citiri
Iohannis pentru The European Times: Romania actioneaza ca si cum ar fi deja membru Schengen (Video)
Foto: Presedintia Romaniei

Romania actioneaza ca si cum ar fi deja membra a zonei Schengen si va face toti pasii necesari pentru a se ajunge la o "solutie pozitiva la nivel politic" din partea unor state, afirma presedintele Klaus Iohannis intr-un interviu pentru The European Times.

Intrebat ce trebuie sa faca Romania pentru a fi acceptata in zona Schengen, Klaus Iohannis spune ca au fost indeplinite de mai multi ani criteriile tehnice de aderare la Schengen, insa "au existat decizii politice ale unor state care au condus la amanarea aderarii".

"Vom continua sa facem toti pasii necesari pentru a ajunge la o solutie pozitiva la nivel politic", subliniaza presedintele roman, adaugand ca "Romania actioneaza ca si cum ar face deja parte din zona Schengen".

"Rezultatele bune inregistrate in lupta impotriva terorismului, de exemplu, atesta faptul ca suntem parteneri de incredere, iar comportamentul nostru este conform statutului de stat Schengen", mai spune Iohannis.

Intrebat care sunt principalele prioritati si obiective ale mandatului sau, presedintele subliniaza ca obiectivele cu care a castigat increderea romanilor sunt pe termen lung, iar "atunci cand vor fi atinse, vor avea efecte profunde asupra societatii".

"Aceste obiective se refera in mod semnificativ la schimbarea mentalitatilor si a felului in care este exercitata puterea. Traim intr-o perioada in care este necesar ca politicienii sa se reconecteze cu alegatorii si sa actioneze ca reprezentanti ai intereselor comunitatilor acestora, nu ale propriilor comunitati. Aceste obiective nu pot fi atinse peste noapte", mai spune Klaus Iohannis, adaugand ca "schimbarile au loc treptat".

El a mai spus ca a decis ca in primele sase-sapte luni de mandat sa se implice, prin mediere si negocieri cu partidele politice, in elaborarea si imbunatatirea legislatiei electrorale: "Fara o noua baza, mai solida, nu ne putem astepta la alte rezultate decat cele la care suntem martori acum".

Despre "contextul geopolitic actual", seful statului roman spune ca "este foarte sensibil", dar da asigurari ca a tinut cont de "particularitati" in elaborarea Stategiei Nationale de Aparare, exemplificand cu conflictele inghetate din regiune, conflicte active si deteriorarea relatiilor dintre NATO si Federatia rusa.

Intrebat cum ar sfatui publicul si institutiile romanesti sa promoveze o "imagine corecta si obiectiva" a Romaniei in strainatate, Iohannis respinge sugestia The European Times ca la nivelul publicului european ar exista o "imagine preponderent negativa si profund distorsionata a Romaniei si romanilor", insa recunoaste ca "lupta impotriva stereotipurilor si prejudecatilor nu este deloc usoara".

"Romanii care traiesc in strainatate demistifica aceste mituri prin comportamentul lor decent si cinstit si prin munca lor onorabila", da asigurari seful statului, subliniind ca "exista multi romani care au devenit dovada vie a increderii, profesionalismului si excelentei in diverse domenii, in statele in care muncesc, la ale caror prosperitate si dezvoltare contribuie".

"Eu ii consider pe acesti cetateni ambasadorii tarii noastre. Prin munca lor, ei construiesc, in mare masura, imaginea si prestigiul Romaniei in lume", subliniaza Iohannis.

Insa, avertizeaza presedintele, acest lucru nu poate inlocui "o atitudine hotarata si activa in construirea imaginii obiective si corecte a Romaniei in strainatate" a institutiilor si diplomatiei romanesti, dand asigurari ca este "un proces continuu si o tema care va ramane permanent pe agenda" sa.

De asemenea, intrebat despre oportunitatile pentru investitorii straini, Iohannis spune ca Romania a reusit sa atinga stabilitatea macroeconomica necesara atragerii investitorilor si ca tara "cunoaste un moment bun in ceea ce priveste economia".

"Desigur, suntem constienti ca Romania mai are de abordat unele lacune economice si institutionale", adauga Klaus Iohannis, precizand ca se refera la "dificultati in plata impozitelor, evaziunea fiscala si coruptie care, daca nu sunt combatute, ar putea afecta si submina dezvoltarea economica".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Iohannis interviu Schengen, #Iohannis Romania Schengen , #presedinte