Iohannis va cere un punct de vedere de la presedintele CEDO privind gratierea si modificarea legislatiei penale (Surse)

Marti, 24 Ianuarie 2017, ora 15:28
6783 citiri
Iohannis va cere un punct de vedere de la presedintele CEDO privind gratierea si modificarea legislatiei penale (Surse)
Foto: Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Presedintele Klaus Iohannis va cere, miercuri, in intalnirea pe care o va avea la Strasbourg cu presedintele CEDO, un punct de vedere pe tema gratierii si a modificarilor pe care Guvernul intentioneaza sa le aduca legislatiei penale, potrivit unor surse oficiale.

Iohannis va avea miercuri, la Strasbourg, o intalnire cu presedintele Curtii Europene pentru Drepturile Omului. In cadrul acestei intalniri, seful statului va cere un "punct de vedere clar" cu privire la OUG-urile pe tema gratierii si modificarii legislatiei penale, in conditiile in care majoritatea parlamentara invoca decizii ale CEDO pentru a promova aceste acte.

Potrivit surselor citate de News.ro, presedintele va dori sa obtina, prin consilierii sai, si informatii de la CEDO cu privire la decizia pilot de sanctionare a Romaniei in cazul conditiilor din penitenciare.

De asemenea, in programul de azi al presedintelui Romaniei figureaza si "convorbiri cu Presedintele Comisiei de la Venetia, domnul Gianni Buquicchio".

Florin Iordache, ministrul Justitiei si initiatorul celor doua ordonante controversate, a sustinut in permanenta ca urgenta adoptarii celor doua acte normative ar consta in faptul ca Romania a fost in repetate randuri condamnata de CEDO pentru conditiile improprii din inchisori.

"Nu trebuie sa negam faptul ca in acest moment gradul de incarcare la nivelul penitenciarelor e foarte mare - 150%. Daca au gresit (condamnatii - n.red.), sa isi ispaseasca pedeapsa, dar noi incercam sa cream conditii umane", a sustinut ministrul Justitiei.

Cu toate acestea, de cele doua acte normative ar beneficia doar circa 2.500 de persoane, o parte dintre ele fiind in libertate, condamnate cu suspendare.

"Datele sunt publice, in Romania gradul de ocupare e de 150 %. Posibilitatea de cazare in Romania este de 19.000 de locuri. Sunt peste 8.500 de detinuti in plus, in jur de 27.000 de detinuti, iar in statele din intreaga lume mai sunt inca 11.000 de oameni. Deci avem 39.000 de romani - daca vin si cei din strainatate, gradul de ocupare este de peste 200%", a calculat ministrul Justitiei.

In replica, sindicalistii din penitenciare avertizeaza ca dupa gratiere, numarul de detinuti se reface intr-un an, iar solutia e construirea de noi inchisori.

Citeste mai multe despre:

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Iohannis presedinte CEDO gratiere , #presedinte