Ziare.com

Sedinta solemna de Centenar: Iohannis cere parlamentarilor sa asculte vocea romanilor, Dancila vrea pace politica

de Irina Olteanu
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 16:41

   

Sedinta solemna de Centenar: Iohannis cere parlamentarilor sa asculte vocea romanilor, Dancila vrea pace politica
Liderii politici au participat, miercuri, la sedinta solemna a plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, consacrata celebrarii Centenarului Marii Uniri.

In discursurile sustinute, s-a facut apel la consens, pace politica, unitate.

Primul care a luat cuvantul a fost presedintele Klaus Iohannis, acesta afirmand ca, de Centenar, romanii vor lideri politici responsabili, cinstiti si care sa-si propuna obiective politice ambitioase pentru Romania, "nu pentru interesele lor vremelnice".

Seful statului le-a cerut parlamentarilor si guvernantilor sa asculte vocea romanilor, sa se recupleze la interesele nationale si sa se ridice la demnitatea Centenarului.

"Este inca timp sa reveniti asupra unor legi care nu au nici sustinerea oamenilor si nici nu corespund standardelor europene de drept. Nu puneti in joc tot efortul si sacrificiile romanilor pentru care sunt atat de respectati in Uniunea Europeana, nu faceti rau societatii romanesti mergand mai departe cu Legi ale Justitiei si cu modificari ale Codurilor Penale care sunt incongruente cu o democratie veritabila", a spus Iohannis.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut romanilor sa se comporte ca adevarati romani, mai ales atunci cand voteaza in Europa. Mai exact, a spus el, "sa nu se mai intample ce s-a intamplat recent in Parlamentul European cand romanii au votat impotriva Romaniei". Dragnea a facut aici referire la votul dat in PE pentru rezolutia privind statul de drept din tara noastra.

La randul sau, premierul Viorica Dancila a adresat "un mesaj de pace politica si catre presedintele Romaniei, dl Klaus Iohannis".

"Vreau sa aniversam Ziua Nationala intr-un mesaj de liniste si pace, fara dezbinare. Interesul national trebuie sa primeze in fata interesului politic. Las in spate dezbinarea, las in spate atacurile, criticile nedrepte sau chiar jignirile care mi-au fost adesate anterior", a spus Dancila.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, discursurile sustinute in cadrul sedintei solemne din Parlament

15:47 - Vorbeste Liderul grupului minoritatilor nationale din Parlament, deputatul Varujan Pambuccian.

15:35 - Liderul PMP, Eugen Tomac, sustine un discurs.

15:14 - A luat cuvantul vicepresedintele ALDE, Varujan Vosganian

15:09 - Vorbeste Dan Barna, liderul USR.

- Avem in randurile noastre oameni din toate colturile tarii. Niciunul dintre noi nu visa sa ajunga politician. Am ajuns pentru ca nu am vrut sa ne uitam la televizor cum viitorul nostru este distrus de politicieni incompetenti.

- In fruntea Romaniei sunt Liviu Dragnea, Viorica Dancila, Florin Iordache.

- In 30 de ani de guvernare nu am reusit sa realizam nicio autostrada care sa lege marile regiuni.

- Acum 100 de ani, Romania Mare era tara la care visasera generatii intregi de romani. Azi, romanii sunt nevoiti sa traiasca departe de tara in speranta unei vieti mai bune.

- Romania noastra a fost creata de cei care nu au stat deoparte. Azi e randul nostru, al medicilor, profesorilor, antreprenorilor, corporatistilor, al tuturor celor care nu vrem sa facem politica, dar ne pasa de viitorul nostru.

15:01 - A luat cuvantul deputatul Gigel Stirbu, de la grupul parlamentar al PNL.

14:56 - Custodele Coroanei Romane, principesa Margareta, sustine un discurs

- Sa fim mandri pentru Marea Unire din 1918 si recunoscatori pentru pagina glorioasa scrisa de Armata noastra. Dar sa nu uitam niciodata ca fiecare familie de romani a fost in doliu, la acea vreme.

- Sa admiram oamenii politici de atunci, care, indiferent de doctrina lor, au consolidat procesul unirii. Sa pastram in minte si in suflet intoarcerea triumfala a regelui Ferdinand si a reginei Maria in Bucuresti, la 1 decembrie 1918. Trecerea lor pe sub Arcul de Triumf, alaturi de Parlament, Armata, Guvern si sute de mii de romani, a fost un gest al renasterii nationale. A fost, de asemenea, un moment de comuniune si de reflectie, de fericire si de jale, un legamant pentru viitor.

- Dupa un secol de la Marea Unire, Coroana romana continua sa sustina aspiratiile de democratie si libertate ale natiunii. Familia Regala este implicata, profund si durabil, in consolidarea locului Romaniei in familia europeana a natiunilor

14:41 - Vorbeste premierul Viorica Dancila

- Vin azi in Parlament cu un mesaj de pace si unitate pe care il adresez tuturor romanilor.

- Am convingerea ca Centenarul trebuie sa uneasca. Eu cred in consens, echilibru si cooperare. Sunt situatii in care e foarte dificil sa se ajunga la consens, dar am incredere ca aceste obstacole pot fi depasite.

- Nu exista niciun motiv care sa justifice un vot impotriva propriei tari. Putem dezbate, negocia. Celor care reprezinta Romania le recomand sa se gandeasca la interesul nostru comun, nu doar la nemultumirile lor personale.

- Poti sa critici, dar ca roman trebuie sa dai dovada de echilibru in declaratii.

- Dragi romani, as vrea sa adresez un mesaj parlamentarilor UDMR si celorlalte minoritati: drepturile fundamentale ale minoritatile au fost garantate chiar prin actul Marii Uniri.

- Le garantez tuturor romanilor de alte etnii ca se vor bucura de tot sprijinul nostru.

- Adresez un mesaj de pace politica si catre presedintele Klaus Iohannis. Asa cum am spus de-a lungul intregului meu mandat, am convingerea ca, indiferent de mizele politice sau electorale pe care le avem in fata, in calitatile oficiale avem datoria de a colabora intre noi. Este o datorie dincolo de orice miza personala, este o datorie fata de romani si fata de Romania. Este momentul sa ne bucuram de liniste si consens.

- Vreau sa aniversam Ziua Nationala intr-un mesaj de liniste si pace, fara dezbinare. Interesul national trebuie sa primeze in fata interesului politic.

- Las in spate dezbinarea, las in spate atacurile, criticile nedrepte sau chiar jignirile care mi-au fost adesate anterior. Sa fim uniti in urmatoarele sase luni in care Romania va asigura presedintia Consiliului UE.

- Sa fim romani uniti pentru a realiza proiectele strategice. Sa fim romani uniti in PE si in fata CE, pentru ca Romania sa fie admisa in spatiul Shenghen. Am incredere ca impreuna vom gestiona cu succes dosarele importante pe care le vom avea pe masa. Avem cel putin 100 de motive care sa ne uneasca.

- Trebuie sa continuam sa ne iubim tara, sa fim uniti si sa pastram traditiile si valorile acestui popor. Prin dialog si deschidere putem construi o Romanie puternica.

14:34 - Vorbeste presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea

- Traim in aceste zile un moment unic in istorie. Romania implineste 100 de ani. Este cea mai mare sarbatoare a Romaniei.

- Ii salut pe parlamentarii de Suceava si transmit "La multi ani!" romanilor din Bucovina. Transmit aceasta urare si romanilor de peste Prut. Nu am fost despartiti niciodata.

- Cea mai mare realizare in acesti 100 de ani a Romaniei este integrarea in UE. Avem obiective clare: adoptarea euro, integrarea in Schenghen. Trebuie sa asiguram un rol activ Romaniei in cadrul NATO.

- Noi, oamenii politici, avem datoria sa ne comportam ca adevarati romani. In ceea ce priveste Romania, trebuie sa fim in primul rand romani, sa fim patrioti, mai ales cand ne raportam la evenimentele majore, sa fim romani inainte de orice atunci cand votam in Europa.

- Sa nu se mai intample ce s-a intamplat recent in Parlamentul European, cand romanii au votat impotriva Romaniei. Nu asta vor cei care ne-au votat. Ii invit pe toti sa construim o strategie pentru tara noastra.

- Separati putem fi franti, impreuna putem fi o forta de nestavilit. Avem multe motive care sa ne uneasca. Sunt mandru ca sunt roman. La multi ani, Romania!

14:26 - A luat cuvantul presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu

- Daca este sa luam in serios ceea ce s-a petrecut la Alba Iulia in 1918, ar trebui sa aniversam nu doar un eveniment de tinuta patriotica, ci deopotriva un act autentic de democratie, un manifest al democratiei.

- A sosit poate timpul sa convenim ca 1 Decembrie nu este numai ziua in care natiunea s-a desavarsit prin unirea tuturor romanilor in cuprinsul aceluiasi stat, 1 Decembrie este si ziua in care ar trebui sa celebram democratia reprezentativa si pluralismul in care s-ar cuveni sa recunoastem rolul central al partidelor politice democratice in istoria noastra contemporana, rol la fel de mare ca acela al Armatei ori al guvernelor.

- Pe aceasta cale s-ar putea sa intelegem mai bine ca patriotismul nu este doar un sentiment sezonier si festiv, ci in egala masura o alegere rationala.

- Tine de noi, membrii Parlamentului, daca vom fi dispusi sa ne lasam inspirati de principiile si valorile din care s-a hranit rezolutiunea de la Alba Iulia, sa le dam motive romanilor sa fie patrioti adevarati si sa facem din Romania o patrie a libertatii pentru cetatenii ei.

- Noi suntem cei care avem datoria de a consolida regimul democratic a carui viziune a insufletit Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

14:09 - A luat cuvantul presedintele Klaus Iohannis.

- Dragi romani, acum exact 100 de ani se infaptuia unirea Bucovinei cu Romania. Aniversam azi un veac de la cea mai importanta realizare a romanilor.

- Pe 1 decembrie 1918, Iuliu Maniu se intreba, la Alba Iulia, ce ar putea face generatia sa pentru a se ridica la inaltimea indeplinirii unui asemenea ideal.

- Cu privilegiul de a fi presedintele Romaniei in vremea Centenarului, preiau emotionanta interogatie a fruntasului ardelean, fauritor al Marii Uniri, si v-o adresez dumneavoastra, alesilor natiei: prin ce putem sa fim noi demni de implinirile de acum 100 de ani?

- Intrebarea la care trebuie sa raspunda politicienii este daca vor continua sa promita mult si sa livreze putin sau daca vor avea curajul si responsabilitatea de a pune bazele dezvoltarii Romaniei in cel de-al doilea centenar. Cred ca raspunsul la aceasta intrebare poate sa ne indice sursele demnitatii si coeziunii nationale. Raspunsul la aceasta intrebare se gaseste, in ultima instanta, in oglinda clasei politice romanesti si misiunea sa.

- Doamnelor si domnilor, Centenarul nu este numai un prilej de a ne intoarce privirea spre trecut si a ne onora istoria. Este, in egala masura, si un moment de reflectie, in care sa ne intrebam, cu toata onestitatea, daca ne-am revendicat locul pe care il meritam in randul tarilor lumii. Mergem astazi in directia corecta sau ne aflam pe un drum gresit, care ne va duce in cu totul alta parte decat unde vrem sa ajungem, ca natiune?

- Aniversarea celor 100 de ani ai tarii noastre ne gaseste la o rascruce pentru destinul Romaniei in urmatorul centenar.

- La fel ca acum un secol, oamenii au mari sperante pentru viitorul tarii noastre si asteptari indreptatite de la cei care o conduc.

- Cu atat mai mult de Centenar, romanii asteapta o guvernare la inaltimea mostenirii care ne-a fost incredintata, vor lideri politici responsabili, cinstiti si care sa-si propuna obiective politice ambitioase pentru Romania, nu pentru interesele lor vremelnice.

- Romanii inteleg ca prosperitatea noastra depinde, in mod esential, de alegerile pe care le facem, de optiunile de dezvoltare pe care le adoptam, de consecventa in a ne urma angajamentele. Este timpul sa inteleaga acelasi lucru si majoritatea politica si guvernamentala.

- Doamnelor si domnilor parlamentari si guvernanti, ascultati vocea romanilor, recuplati-va la interesele nationale, ridicati-va la demnitatea Centenarului si nu il dezonorati! Luati exemplul anului 1918: Romania isi atinge potentialul sau doar atunci cand politicienii sunt inspirati de nazuintele oamenilor si ghidati de un proiect national!

- Romania trebuie sa tinteasca tot mai sus ca natiune libera, ca stat performant, in slujba cetatenilor sai, iar nu sa-si piarda directia si sa devina captiva lipsei de viziune a catorva politicieni fara simtul guvernarii democratice.

- Este responsabilitatea dumneavoastra sa asigurati o buna legiferare, intr-un cadru de dezbateri deschise si transparente, prin implicarea profesionistilor si prin dialog social, astfel incat deciziile luate aici sa fie adaptate la nevoile reale ale societatii. Este inca timp sa reveniti asupra unor legi care nu au nici sustinerea oamenilor si nici nu corespund standardelor europene de drept.

- Nu puneti in joc tot efortul si sacrificiile romanilor pentru care sunt atat de respectati in Uniunea Europeana, nu faceti rau societatii romanesti mergand mai departe cu Legi ale Justitiei si cu modificari ale Codurilor Penale care sunt incongruente cu o democratie veritabila.

- Sunt atat de multe probleme care isi asteapta rezolvarea si asupra carora romanii isi doresc sa va aplecati, de la readucerea la performanta a marilor sisteme publice, la eficientizarea administratiei publice si modernizarea infrastructurii.

- Daca clasa politica de astazi doreste sa fie evocata atunci cand, peste ani, se va vorbi despre Romania la Centenarul Marii Uniri, atunci va trebui sa-si asume proiecte fundamentale si sa atinga acele obiective care corespund cu adevarat asteptarilor cetatenilor nostri. La multi ani, romani! La multi ani, Romania!

14:05 - Se intoneaza imnul Romaniei.

14:02 - Atat Tariceanu, cat si Dragnea se afla in Palatul Parlamentului.

14:00 - Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Parlamentului. El a fost intampinat de vicepresedintele Senatului, Alina Gorghiu, si de secretarul Camerei Deputatilor, Georgian Pop. Potrivit protocolului, el ar fi trebuit intampinat de presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Calin Popescu Tariceanu.

****************************


La sedinta solemna au fost invitati sa participe fostii presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu, membrii Guvernului, precum si sefii misiunilor diplomatice cu resedinta la Bucuresti.

De asemenea, au mai primit invitatii la sedinta solemna si principele Radu, presedintele Curtii Constitutionale, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele Curtii de Conturi, presedintele Academiei Romane, Avocatul Poporului, presedintele Consiliului Legislativ, guvernatorul BNR si patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13670 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
58 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tzatza Dancila, daca scapa dupa coafor si manichiurista,

o sa ne tzina un parastas dupa Uzinele Republica, Petromidia, IPRS, Automatica, Autobuzul, ARO, Tractorul, ICA, Electromagnetica, Kandia, combinatele siderurgice si de aluminiu, Delta Dunarii, Resita...

 

Daca va vorbi si Alfabeta Dracila si nu va citi o sa fie o comedie:)

Dar vor vorbi si Penali tradieanu si Dublu Penal DRAKnea:)))
Din Gașca GIO va mai face parte P.F. danut iar de la CCR/pcr Dorflenu si curtea de conturi aceste sunt institutiile ciumetilor rosii psd-iste !!

 

Vocea romanilor este asta: FĂRĂ JOHANNIS LA Cotroceni!

Deasemeni, pană ia nastere si se dezvoltă ALTERNATIVA la actuala clasă politică, PNL-ul, USR-ul si PMP-ul nu au ce căuta la guvernare.
Să facem un mic efort de gandire si să intuim numai ce ar insemna Orban ca Premier. Ce-a fost Ciolos, este nimic pe langă *Sică Mandolină*...

 

Dar cum ar fi cu dragnea presedinte si iordache premier??????

s-ar fura de nu ar mai ramane nimic in tara asta.

O dedicatie pentru Dragnea

https://youtu.be/RXrDOwIAcZs

 

E simplu

Ce poate fi mai "frumos" decat discursul unui dublu condamnat penal la implinirea centenarului Romaniei ?
Ne meritam soarta !

 

Penalii din conducerea tarii sunt suparati

ca nu ii lasam sa fure in liniste, sa modifice legile pentru asi rezolva interesele proprii si de grup, sa nu ii mai reclamam, sa nu votam impotriva lor la forumurile UE ca, ei sunt poporul, ei sunt Romania. Daca nu ii aclamam si felicitam, atunci sa muncim si sa tacem.

Discursuri (2)

5)Printesa Margareta: Inadecvat. Parca mai mult jelea decat sarbatorea
6)Gigel Stirbu - bun, dar fad.
7)Dan Barna - excelent, cel mai bun.
8)Varujan Vosganian - bun, cam demagogic
9)...... UDMR - rezonabil
8)Eugen Tomac - foarte bun

 

Apreciez discursul presedintelui Romaniei, domnul Klaus Werner

Iohannis. Un discurs adevarat si fara ambiguitati, un discurs bine inteles in Diaspora, in Parlamentul European si sper si in Romania.

Discursurile celor doi infractori si condamnati penal care conduc parlamentu roman, nu merita nici o atentie.

Discursul premierei guvernului de paie merita un raspuns clar:
Nu o sa fim NICIODATA aliatii vostri!
Nu impartasesc valorile voastre "traditionale", nu fac nici un cadou UDMR-ului, nu ma intereseaza subcultura voastra proletara si prafuita.
Am alte valori si alta educatie, am alte ganduri pentru Romania, care sunt divergente de ale voastre, tovarasa Vasilica VIorica Dancila.

La Alba Iulia, am sa ma intorc cu spatele in timpul discursului pe care veti avea indrazneala si nerusinarea sa-l pronuntati! Diaspora va cere demisia imediata si raspunderea in fata Justitiei, atat cat ati mai lasat sa existe, pentru ca ati gazat romanii pasnici in 10 decembrie 2018! O sa ne vedeti in fata Palatului Natiunilor Unite din Geneva, o sa ne vedeti la Bruxelles, Paris, Londra, Helsinki, Madrid, ...

O sa ne vedeti PESTE TOT uniti ca un singur om!
Noi suntem ROMANI, nu tagma voastra de corupti jefuitori!

 

Un presedinte ce nu se dezminte!

Adica nu se dez-minte!Pacat de neamul lui care a facut ceva pt tara asta !El ,NU!Inainte sa vorbeasca sa se uite in oglinda!A ratat cu ocazia asta o mare oportunitate!Daca eu fost ideile unui consilier e rau ,daca sunt ale lui si mai rau!Mai bine ramanea in Franta!Oricum nu merita tara asta si-mi pare rau ca l-am votat!Dar rau de tot!

 

Inteleg ca tu esti cu penalii, cu teldrumistii, cu hotii...

...celor 21.000.000€, bani europeni, cu analfabetii, cu "dottores de Balti, nu-i asa?

Ca de obicei rastalmacesti !

E o sedinta SOLEMNA!A fost prost sfatuit ,ce credea ca o sa castige ceva voturi pt ca se uita mai multa lume la tv?Efectul e invers!

Pt Stan 28.11.2018, 15:27

Cind toti acesti hoti vor pleca cu buzunarele pline veti alege altii care le vor lua locul si circul va continua
Mai are inca va-ca lapte
Cine garnteaza ca Iohanis nu e corupt si nu are dosare?
Aaaaa... ca nu a furat la fel de mult ca ceilalti ...
Atunci la urmatoarele alegeri votati Iohanis
Va va face acelasi discurs pina la adinci batrineti indiferent de partidul de la guvernare , dar daca voua va place ...votati-l ! Asta e
O zi buna !

Baal = demon

Crezi tu ca ești demon, ești doar un suflet subjugat de demon, creat pt a face tot raul posibil, antiroman notoriu

in viziunea lui

zdragnea si a pesederastilor unirea trebuie facuta in jurul pe-se-dragnea
cine crede altfel nu este nici roman si mai nou nici om (!?)

 

Urmariti in direct condamnatii tarii si cei mai mari hoti ai tarii

Vremurile s-au schimbat.Acum hotii si condamnatii conduc tara
dau legi si tin discursuri la televizor iar cei cinstiti sunt la cheremul acestor oligofreni fara studii dar cu diplome

 

dutty cu centenarul la Vanghelie ca sa nu cada borcanele cu fistic !

-----------------------------------

 

Dragi colegi de pe ziare.com eu v-am mai spus ca Bbbbuuummmm

Are nevoie de ajutor,dar voi nu m-ati crezut,ei bine iata dovada!!!

treci pe nickul celalalt

dutty dutty dutty pe nickul celalalt !

 

 

Vei ramine vesnic viu in amintirea noastra!!!!!

PA Buuuunnn,Bietul de tine se vede cit suferi!!!

vor sa te fulgere in centenar

dutty dutty dutty

dutty dutty cu pensula-n mana la cules de potroace psd-iste !

---------------------------------------

 

Doamne deja ai ajunss in ultimul hal!!!!

.)))))

iar ai intrat cu capul in centenar

dutty dutty dutty

dutty dutty in oala cu sarmale ca incepe centenarul la antena 3

----------------------------------------

 

Ce bine este de tine Bbbbbuuuummmm!!!!!

Nu ai minte nu trebuie sa te gindesti!!!!

ai iesit din emisiune plavane !

duuty dutty dutty

dutty dutty dutty cu lebada la tuns ca sa nu vina Soros pe capul tau

vin agenturile straine pe capul lui dutty si trece pe nickul celalalt din reflex de lopatar !

 

Vai si amar de capul tau!!!

.))))))

vine Soros pe capul tau !

dutty dutty dutty


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor