Klaus Iohannis a trasat regulile jocului. Cine e Salvatorul?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 27 Octombrie 2016, ora 07:34
11960 citiri
Klaus Iohannis a trasat regulile jocului. Cine e Salvatorul?

Cu o abilitate politica pe care de putina vreme a inceput sa o etaleze, in interviul de la Adevarul Life, presedintele si-a deschis larg terenul in perspectiva post-electorala si a fixat o reciproc avantajoasa axa de opozitie Iohannis - Dragnea. Probabil v-o mai amintiti pe aceea Basescu - Ponta.

Practic, dl Iohannis nu a spus nimic nou, a reiterat - cu exemplul plastic al candidatului la postul de portar care, chiar si el, trebuie sa aiba cazierul curat - faptul ca nu va numi un premier cu probleme penale. In plus, presedintele a criticat partidele care continua sa aiba penali pe liste.

Ambele au fost, desigur, atacuri spre PSD si, in special, Liviu Dragnea, dar unele, in opinia mea, mai degraba cu scop de pozitionare decat cu potential de a crea autentice daune.

De ce spun asta?

Sa ataci PSD pentru ca are penali pe liste nu cred ca ii poate scadea procentele. Fix asa cum este, condus de un presedinte condamnat si cu candidati penali, PSD a castigat alegerile locale, pentru ca electoratul lui tinta este insensibil la chestiunile de integritate.

Victor Ponta are 45% in sondaje. Pentru acesti 45% problemele penale ale fostului premier sunt, in mod evident, irelvante, dar absenta lui de pe lista ar fi fost cat de poate de relevanta si paguboasa pentru partid.

Ca sa poata provoca pagube, mesajul anti-penali al lui Klaus Iohannis ar fi trebuit sa fie unul cu tuse mai grave, sa proiecteze un pericol cert care ar putea fi generat de acest fenomen: asalt pe legi, furt generalizat etc. Adica un semnal de alarma care sa scoata oamenii la vot.

Dar dl Iohannis nu a tras semnalul de alarma. Ba dimpotriva, dupa ce a comentat listele penale, presedintele a pus capacul conchizand ca electoratul va decide daca vrea sau nu reforma: "am vazut cu totii, din pacate, ca alte partide, chiar daca au inteles acustic aceste asteptari ale romanilor, nici macar nu s-au straduit sa se reformeze, au mimat reforma si au lasat lucrurile ca inainte.

In decembrie vom vedea daca romanii observa aceste schimbari. Eu, personal, mi-as fi dorit mai multa reforma, mai mult curaj la partidele politice, dar lucrurile nu se termina in decembrie, este un nou inceput."

Chiar reluarea refuzului de a numi un premier penal mi se pare mai degraba o detensionare a tezei, decat un semnal de alarma, ceva de tipul: stati linistiti, si daca va castiga PSD, eu nu voi numi un penal.

Pai, riscul de a avea un premier condamnat era una dintre putinele teme care puteau polariza si puteau impinge oamenii la urne de teama raului cel mare. Pe acest mesaj a mers si Nicusor Dan cand a prezentat candidatii USR.

Daca acest risc este anulat de presedinte, miza alegerilor nu se estompeaza?

Presedintele se arata sigur ca partidele au inteles mesajul, intre timp, PSD impinge pe surse intens numele europarlamentarului Sorin Moisa, fost sef de cabinet al comisarului Ciolos, care infirma zvonul, in acest moment cel putin. Ar mai fi in carti, tot pe surse, Corina Cretu si Vasile Dancu.

Deci, voluntar sau nu, dl Iohannis calmeaza putinele teme care puteau genera mobilizare publica, dar se plaseaza clar ca stapan al jocului si principal opozant la politicul penal. Presedintele Iohannis si numai el l-a scos deja din joc pe condamnatul Dragnea, nu PNL, nu dl Ciolos. El e Salvatorul, nu altii. Actorii principali ai scenei sunt Klaus Iohannis si Liviu Dragnea, nu altii.

Foarte interesant mi se pare ca, in tot interviul, nu am vazut decat o singura referire explicita, nominala a dlui Iohannis la Dacian Ciolos, referindu-se la treaba buna pe care a facut-o actualul guvern. Deci o referire care incepe sa tina de timpul trecut.

Ca perspectiva, desi provocat de jurnalist la un moment dat, dl Iohannis s-a abtinut sa faca referiri la dl Ciolos, adica la cel care ar trebui sa fie locomotiva electorala a PNL, cel pe care PNL numai ce l-a desemnat oficial ca propunere de premier pentru viitorul guvern.

Nimic despre Platforma Romania 100, nimic despre perspectiva ideala a premierului partener, niciun imbold in aceasta directie. Dimpotriva, si aici presedintele pare sa fi pus un capac pe oala:

"Nu cred ca este cazul sa discutam numele viitorului premier. Aceste alegeri nu sunt alegeri guvernamentale, ci parlamentare. Trebuie sa intelegem cu totii ca aceste alegeri sunt despre Parlament. Alegatorul nu este chemat sa aleaga Guvernul, ci partidul in care are cea mai mare incredere. Dupa alegeri, cand stim cine cate locuri are, incepem runde de negocieri, pentru a elucida care este formula optimala, fezabila, pentru a forma un guvern. Constitutia prevede foarte clar aceste proceduri. Acel premier va trebui sa fie o persoana fara probleme penale.

In cazul foarte probabil in care partidele nu vor reusi sa treaca pragul de 50%, se vor alia si isi vor promova persoana pentru premier. Dupa aceste runde de discutii, voi desemna persoana care sa formeze un guvern serios. Nu caut un prieten, caut o persoana capabila, care sa fie premier pentru urmatorii patru ani."

Pai daca discutam despre partide, nu despre premier, dl Ciolos este scos in afara jocului momentului chiar de presedinte? Nu pot sa nu remarc in context informatiile care vin insistent pe surse despre iritarea provocata la Cotroceni de refuzul obstinat al dlui Ciolos de a intra in PNL sau macar in campania PNL, dar si atacurile extrem de virulente la adresa dlui Ciolos venite dintr-o zona de presa traditional foarte apropiata presedintelui.

De altfel, din punct de vedere politic, este absolut normal ca presedintele sa nu aiba niciun interes ca in perspectiva prezidentialelor sa isi creasca singur un rival periculos cu aura de salvator apolitic, asa cum trebuie sa fie doar presedintele, si care se dovedeste foarte putin cooperant cand vine vorba de propriile proiecte.

Asadar, presedintele Iohannis pare sa fi trasat pragmatic regulile jocului politic, care sunt polii lui, cine e inauntru si cine e in afara. Terenul presedintelui e larg deschis.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Klaus Iohannis premier alegeri , #presedinte