Consultari fara concluzii la Cotroceni: Tudorel Toader a anuntat revocarea procurorului general, Klaus Iohannis nu a mai iesit la declaratii (Video)

Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 19:33
15981 citiri
Consultari fara concluzii la Cotroceni: Tudorel Toader a anuntat revocarea procurorului general, Klaus Iohannis nu a mai iesit la declaratii (Video)
Foto: Administratia Prezidentiala

Partidele parlamentare au participat, miercuri, la consultarile convocate de presedintele Klaus Iohannis pe tema legislatiei din domeniul Justitiei. La ora 18, cand seful statului era asteptat sa prezinte concluziile discutiilor, ministrul Justitiei a anuntat revocarea procurorului general.

Decizia de a discuta cu liderii partidelor a fost luata de Iohannis in contextul criticilor venite din partea Comisiei de la Venetia cu privire la modificarea Codurilor Penale, deciziei CCR prin care au picat peste 60 de articole din Codul de Procedura Penala si adoptarii controversatei ordonante de urgenta prin care s-au modificat Legile Justitiei.

In plus, Parlamentul European va dezbate si supune la vot in luna noiembrie o rezolutie privind respectarea statului de drept in Romania, in conditiile in care tara noastra preia de la 1 ianuarie, pentru prima oara, presedintia Consiliului UE.

In mod neasteptat si fara vreo argumentare, Tudorel Toader a decis sa anunte fix in aceasta seara decizia privind evaluarea procurorului general, amanata de mai mult timp. In jurul orei 19, ministrul a anuntat ca declanseaza procedura de revocare a lui Augustin Lazar.

Delegatia PSD a fost condusa de Liviu Dragnea, care a anuntat ca i-a propus presedintelui o lista de 10 principii care ar trebui respectate de toti actorii politici. La randul sau, ALDE a propus un acord pe care ar trebui sa il semneze toate formatiunile din Parlament.

Inainte de consultari, presedintele Klaus Iohannis a subliniat ferm ca joaca doar rolul constitutional de mediator, fara sa semneze vreun pact cu vreun partid sau altul. Pana la ora 19:34 presedintele Iohannis nu si-a mai facut aparitia in public.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

18:57 - Dupa o ora de declaratii, Tudorel Toader anunta ca cere revocarea lui Augustin Lazar. Presedintele Klaus Iohannis nu a iesit inca la declaratiile promise la amiaza, inainte de inceputul consultarilor.

18:28 - Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine o declaratie de presa extrem de detaliata referitoare la evaluarea procurorului general, Augustin Lazar, fiind transmis de toate posturile tv.

18:08 - Este asteptat presedintele Iohannis la declaratii, pentru a dezvalui concluziile consultarilor cu partidele.

18:05 - Varujan Pambuccian, liderul deputatilor minoritatilor, a spus ca a subliniat in fata presedintelui importanta "independentei magistratilor, reala, atat de factorul politic, cat si de orice alte institutii".

Pambuccian a propus constituirea unei comisii comune Senat-Camera Deputatilor, formata din specialisti in drept, "care sa dezbata si sa puna in acord legislatia cu punctele de vedere ale Comisiei de la Venetia".

Varujan Pambuccian a spus ca a abordat la discutiile cu presedintele si problema legii minoritatilor, mai ales in contextul votului dat azi pe directiva spalarii banilor.

"L-am rugat pe presedinte chiar sa faca o mediere la un moment dat. Au trecut atat de multi ani de cand legea e in Camera si nu o avem inca adoptata", a mai spus acesta, printre altele.

18:00 - Se asteapta iesirea de la consultari a delegatiei minoritatilor nationale reprezentate in Parlament.

17:50 - ALDE a dat publicitatii un acord pe care ar trebui sa il semneze toate partidele, document in care presedintele Iohannis este criticat pentru ca "a utilizat tema justitiei ca pe un argument politic si electoral, impartindu-i pe actorii spatiului public in 'penali' si in 'luptatori impotriva coruptiei'".

Vezi aici ce contine documentul:

17:45 - Delegatia PMP a iesit de la consultari.

Presedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat ca partidele din coalitia majoritara, PSD si ALDE, "s-au compromis si nu au facut decat sa dezbine societatea".

"Este nevoie sa intram cu demnitate in anul viitor cu un alt guvern, capabil sa gestioneze presedintia Consiliului UE (...) Pentru a reveni la normalitate in Romania, trebuie sa demitem Guvernul Dancila. Putem incepe o discutie asezata, inteleapta, pe acest subiect. Nu mai putem amana acest glont pe care il are Opozitia - de a depune motiunea de cenzura", a spus Tomac.

17:30 - Liderul UDMR, Kelemen Hunor, anunta ca formatiunea sa este deschisa la discutii. "Dar sa vedem cum putem face ca principiul cel mai important, independenta justitiei, sa nu fie afectat", a spus el.

Despre sectia de investigare a magistratilor, liderul UDMR a spus ca CSM a dat o declaratie, dar oricum OUG 92 va veni in parlament si "va fi o discutie".

In ce priveste codurile penale, trebuie asteptata motivarea de la CCR.

Kelemen Hunor a spus ca toate modificarile trebuie facute in Parlament. "Dar daca coalitia de guvernare doreste sa faca repede, se poate face prin asumarea raspunderii, asa cum a facut guvernul Boc. Ordonanta de urgenta nu este o solutie. Daca va fi o dezbatere in parlament, suntem deschisi la toate discutiile", a mai spus el.

In ce priveste Comisia de la Venetia, liderul UDMR a spus ca este de acord ca trebuie respectate recomandarile, dar toate. Kelemen Hunor a facut trimitere la un raport al CV din 2005 prin care se faceau recomandari privind statutul minoritatilor. "De atunci toata lumea tace", a reclamat el, criticand "dubla masura" si cerand sa se discute si raportul de acum 13 ani.

Kelemen Hunor a mai spus ca un pact are un rol doar daca e respectat, reamintind ca partidele au semnat si un pact pe Educatie, dar nu a fost respectat.

"Presedintele face ce trebuie sa faca, mediaza. E un demers constitutional. Unde se va ajunge? Depinde de liderii si de formatiunile din parlament", a mai spus el.

"Punctual discutam si cu unii si cu altii, uneori ne intelegem, alteori nu", a mai comentat liderul UDMR, raspunzand unei intrebari.

17:15 - Delegatia UDMR discuta cu presedintele Iohannis si urmeaza sa iasa la declaratii.

17:10 - USR este de parere ca OUG 92/2018 nu acopera toate recomandarile Comisiei de la Venetia, asa cum au sustinut Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, si sprijina reanalizarea legislatiei din domeniu.

17:06 - Delegatia USR a iesit de la consultari.

Liderul USR, Dan Barna, spune ca presedintia Romaniei poate fi o "cupola" pentru o dezbatere reala pe justitie.

"Azi, USR a depus un proiect pentru implementarea recomandarilor Comisiei de la Venetia. Am solicitat presedintelui ca in urma unei remanieri sa nu accepte un ministru al Justitiei care nu accepta explicit recomandarile CV", a spus Dan Barna.

Liderul USR a remarcat ca astazi "Liviu Dragnea a venit cu sabotorii Justitiei" la Cotroceni si a spus ca atata vreme cat nu iesim din aceasta paradigma, situatia nu se va imbunatati.

USR i-a reamintit lui Klaus Iohannis de "referendumul pentru justitie, anuntat de presedinte si asteptat de cetateni" si i-a cerut sprijinul pentru initiativa Fara penali in functii publice.

"O sustinere a presedintelui ar putea sa angreneze societatea", a subliniat Dan Barna.

In plus, USR i-a mai transmis presedintelui opozitia fata de inaintarea in grad a ofiterului Catalin Paraschiv.

"Am fost foarte fermi, pana nu avem un rezultat al anchetei sa nu poata fi promovat", a mai spus, printre altele, Dan Barna.

16:47 - Ludovic Orban, liderul PNL, spune ca Romania este "intr-un punct de cotitura".

"De doi ani, obsesia lui Dragnea de a scapa de puscarie si a ultrasilor din PSD si ALDE de a controla justitia a facut un rau imens Romaniei (...) In functie de modul in care Romania va exercita presedintia UE, Romania va urma un destin european (...) sau exista riscul ca Romania sa sufere si cetatenii romani sa fie sanctionati pentru prostiile si actele de rea-credinta facute de majoritatea grupata in jurul lui Dragnea", a spus liderul PNL.

Foto: captura video Privesc.eu

"Este momentul ca partidele majoritare sa abandoneze proiectul lui Dragnea (...) Liderii europeni ne transmit un mesaj: daca mergem pe drumul corect, intram in Schengen si beneficiem de avantajele aderarii", a subliniat Orban, in caz contrar urmand sa fie "utilizate toate parghiile ca in Romania statul de drept sa functioneze asa cum trebuie".

Intrebat daca crede ca e necesar un acord semnat de partide, Ludovic Orban a spus ca nu crede asa ceva, dar crede ca cei vinovati trebuie "sa se trezeasca" si sa gandeasca pentru binele Romaniei la bunul mers al justitiei din Romania.

Liderul PNL a mai subliniat ca este nevoie de coduri penale in interesul cetatenilor.

"Pentru binele Romaniei trebuie sa facem legi pentru interesul cetatenilor, nu pentru binele sau interesul unor oameni politici", a spus Orban.

16:43 - Delegatia USR a intrat la discutiile cu presedintele. Delegatia este compusa din: Dan Barna, Stelian Ion, Ionut Mosteanu, Vlad Alexandrescu si Elek Levente.

16:25 - Delegatia PNL, condusa de presedintele Ludovic Orban, a intrat la consultari.

16:18 - "Presedintele ne-a spus ca nu vrea sa fie un factor activ in aceasta chestiune. (...) Cred ca trebuie sa fie un efort comun, daca toti urmaresc interesul national", a mai spus liderul ALDE.

16:10 - Ca si Dragnea, Tariceanu a amintit ca OUG 92/2018 este in Parlament, dand asigurari ca prin dezbaterea si adoptarea ei se vor transa problemele legate de legile Justitiei.

"In PE nu sunt numai 'lumini', iar unii au gasit de cuviinta sa echilibreze situatia Ungariei cu a Romaniei", a sustinut liderul ALDE, criticand ideea adoptarii unei rezolutii impotriva tarii noastre.

16:05 - Delegatia ALDE a incheiat consultarile.

Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca e util ca intre partidele parlamentare sa aiba loc o discutie, sa incercam sa cadem de acord pe modificarile care trebuie efectuate la legile Justitiei, in acord cu CV, dar ele trebuie sa porneasca de la anumite lucruri comune.

"Trebuie sa cadem de acord ce inseamna statul de drept. (...) Nu functia represiva a statului este cea care trebui sa domine. Am un gust relativ amar in privinta raportului CV, care nu scoate un cuvant despre garantarea drepturilor cetatenilor", a spus Tariceanu, aratandu-si disponibilitatea pentru dialog.

Liderul ALDE a cerut "scoaterea la lumina a tuturor protocoalelor", abrogarea lor "cu toate consecintele". "Persoanele care au semnat aceste protocoale nu mai au credibilitate sa ocupe functii in justitie", a mai spus Tariceanu, cerand si "constituirea unei comisii de adevar si reconciliere".

"Atata vreme cat justitia nu revine in normalitate, va trebui sa acceptam ideea unui ministru tehnocrat", a mai spus el, cerand si o colaborare onesta cu institutiile europene.

16:00 - Cu putin timp inainte a intrat la consultari si delegatia ALDE, din care fac parte Calin Popescu Tariceanu, Varujan Vosganian, Steluta Cataniciu, Andrei Gerea si Daniel Chitoiu.

15:58 - "Parlamentul European nu are niciun motiv sa adopte o rezolutie impotriva Romaniei. Niciun motiv corect", a mai spus Liviu Dragnea.

15:52 - Liviu Dragnea a mai anuntat ca presedintele a spus limpede ca nu vrea un pact. "Presedintele putea sa fie mediator pana acum, nu noi am alimentat ura, dezbinarea, scandalul pe marginea discutiilor despre legile Justitiei. Noi am asistat la aceste jigniri si atacuri violente", a mai spus presedintele PSD, care nu a vrut sa dezvaluie cele 7 intrebari lasate presedintelui.

15:49 - "Noi nu am venit sa ne luam un angajament in fata presedintelui. Noi deja am tinut cont de recomandarile CV prin ordonanta de urgenta, care va deveni lege in urma dezbaterilor in Parlament. Unele recomandari ale CV pot fi transpuse in legislatie, altele nu", a mai spus Dragnea.

"Sectia de anchetare a magistratilor isi dovedeste utilitatea, mai ales acum ca au iesit la iveala sute, mii de dosare deschise magistratilor. PSD nu va sustine desfiintarea acestei sectii, care este una dintre recomandarile CV", a mai punctat liderul PSD.

Foto: captura video Digi24

15:40 - Delegatia PSD a iesit de la consultari, iar Liviu Dragnea a anuntat ca i-a lasat presedintelui o lista cu 10 principii pe care PSD le vrea respectate.

"Am onorat invitatia de a veni la aceste discutii pe tema legilor justitiei. A fost o discutie relativ asezata. Dl presedinte a exprimat punctul dumnealui de vedere, ca ar trebui reluat procesul legislativ. In opinia noastra nu e nevoie, exista OUG care prevede in mare parte recomandarile Comisiei de la Venetia, propusa de ministrul Toader in urma intalnirilor avute la Strasboug.

Noi nu am respins niciodata o discutie pe tema justitiei in Romania, dimpotriva, a fost un obiectiv asumat. Am hotarat ca din 2016 sa nu facem greseala sa ne facem ca nu vedem abzurile la care au fost si inca mai sunt supusi cetatenii romani de o parte din sistemul de justitiei. Nu putem sa ne facem ca exista protocoalele secrete, care au alimentat construirea unor organizatii oculte care au parazitat sistemul de justitie.

Nu putem sa ne angajam intr-o discutie serioasa daca nu dam raspunsuri la intrebari importante. Trebuie sa stabilim ce se intampla cu efectele abuzurilor.

I-am lasat presedintelui 10 principii si un set de 7 intrebari, la care daca vrea sa ne dea raspuns ar fi foarte bine", a spus Dragnea.

Cele 10 principii cerute de PSD:

  • respectarea Constitutiei
  • stoparea abuzurilor din justitie si inlaturarea efectelor protocoalelor
  • respectarea drepturilor omului - la aparare, la un proces echitabil, prezumtia de neinovatie
  • garantarea independentei judecatorilor
  • garantarea independentei procurorilor
  • raspunderea magistratilor
  • lustratia magistratilor care au fost colaboratori ai serviciilor
  • garantarea independentei sistemului judiciar fata de orice imixtiune a serviciilor
  • principiul celeritatii in instrumentarea si solutionarea cauzelor penale si civile
  • principiul meritocratiei si al probitatii morale si profesionale in promovarea magistratilor in functiile superioare din sistemul judiciar

15:39 - Programate sa dureze 30 de minute, discutiile presedintelui cu PSD se prelungesc. La 15:30 trebuia sa intre delegatia ALDE, conform programului anuntat de Administratia Prezidentiala.

15:00 - Discutiile cu PSD au inceput. Liviu Dragnea si Klaus Iohannis stau la masa fata in fata. Seful statului este insotit de cativa consilieri, iar liderul PSD de senatorii Robert Cazanciuc si Serban Nicolae, si de deputatii Florin Iordache si Eugen Nicolicea, avangarda antiJustitie a PSD.

captura video Digi24

14:59 - Klaus Iohannis a facut cateva declaratii inainte de intrarea la intalnirea cu delegatia PSD. Presedintele a subliniat ca este nevoie de refacerea intregului pachet al Legilor Justitiei, iar pentru asta este nevoie de un acord semnat de partidele politice. Klaus Iohannis a subliniat ca vrea sa fie doar mediator si nu are de gand sa semneze vreun pact cu PSD sau orice alt partid, asa cum s-a speculat in presa.

Iata principalele declaratii facute de presedinte:

- Este evident ca Legile Justitiei in forma in care sunt ele valabile astazi trebuie regandite, modernizate, imbunatatite

- Obiectivul meu este sa avem legile corecte si sa garantam independenta Justitiei, iar pentru asta e nevoie de mai multe lucruri

- E nevoie de reluarea ciclului legislativ pe Legile Justitiei, dar nu oricum, este nevoie de o legiferare responsabila, transparenta, care duce la modernizarea reala a legislatiei in materie

- E nevoie de discutii, de transparenta, de discutii cu CSM, care garanteaza independenta Justitiei si nu ca pana acum - avizele CSM au fost constant ignorate

- E nevoie de consultari cu toti partenerii din sistem, iar pe partea politica este clar ca avem nevoie de un acord cu partidele parlamentare pentru a relua acest ciclu legislativ si a imbunatati legislatia

- Avem opinia finala a Comisiei de la Venetia, cel mai autorizat organ in materie de justitie. Acele opinii, recomandari ale CV, trebuie luate foarte, foarte in serios, sunt recomandari ale specialistilor, gandite pentru a ajuta Romania. E nevoie de citirea lor cu atentie si trebuie luate in seama.

- Eu nu vreau niciun pact cu PSD, cred ca s-a inteles gresit. Eu imi doresc ca in aceste consultari sa fiu vazut ca un mediator intre partidele parlamentare.

- Nu vreau pact nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu altii. Eu doresc ca ei sa se inteleaga intre ei, sa se reia discutiile, pentru ca la final sa avem legi care sa ajute sistemul de justitie din Romania. Ceea ce s-ar putea obtine este o intelegere politica intre partidele politice

- Sistemul de justitie trebuie sa fie independent si stabil. Pentru asta, mai devreme sau mai tarziu, este nevoie de consens, altfel aceste legi vor fi mereu si mereu modificate, vor genera instabilitate, si nu un sistem care functioneaza optimal.

- Legile, asa cum au iesit din Parlament, pur si simplu, nu sunt aplicabile.

- Mai multe declaratii, la final.

14:55 - Delegatia PSD este asteptata la Cotroceni pentru discutia de 30 de minute cu presedintele Iohannis. Tot la ora 15:00 incepe si sedinta de guvern, condusa de premierul Dancila.

14:40 - Liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu vede rostul unui pact pe Justitie.

"Daca e vorba de pact, am avea nevoie de cate un pact pe vreo patru-cinci domenii. E vorba de Romania, nu e vorba de Bruxelles. Degeaba faci un pact pe justitie, daca in celelalte domenii nu faci nimic. De un an, de doi ani aproape, de fapt, in Romania nu se intampla altceva decat discutii despre Justitie. Ar trebui un pact si pe infrastructura, ar trebui un pact si pe Educatie, si pe investitii mari si bineinteles si pe Justitie, daca este cazul.

Dar pactele trebuie respectate. Il vom asculta cu mare atentie pe domnul presedinte Iohannis, vom spune si noi ce avem de spus si vedem ce se contureaza", a declarat Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

13:55 - Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, are o intalnire cu presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, in biroul acestuia din Senat. Potrivit unor surse politice, in biroul lui Tariceanu se mai afla ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, dar si secretarul general al ALDE, Daniel Chitoiu, relateaza Mediafax.

13:15 - La ora la care este programata intalnirea dintre presedintele Iohannis cu delegatia minoritatilor, la 18:00, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a decis sa anunte rezultatul evaluarii pe care i-a facut-o procurorului general, Augustin Lazar. Tinand cont de precedentul Kovesi, toata lumea se asteapta ca Toader sa propuna revocarea procurorului general, stiut fiind ca CCR a decis ca presedintele nu poate refuza.

Tudorel Toader si-a luat concediu de odihna in aceasta saptamana, exceptie facand doar ziua de astazi.

13:00 - Conform unor surse, este posibil ca la Cotroceni sa se discute si despre semnarea unui pact pe Justitie, dupa modelul precedentelor intelegeri de acest fel semnate de fostul presedinte Traian Basescu cu liderii partidelor si cu fostul premier PSD Victor Ponta.

12:00 - Liviu Dragnea a anuntat ca BPN al PSD a decis ca o delegatie a partidului, condusa de el, sa participe la consultari. Din delegatie vor mai face parte Robert Cazanciuc, Florin Iordache, Serban Nicolae si Eugen Nicolicea, cu totii membri in comisiile juridice ale Parlamentului.

Citeste mai multe despre:

11:40 - Miercuri dimineata, Ambasada SUA a transmis un mesaj de ingrijorare cu privire la incetinirea luptei anticoruptie in Romania, subliniind ca este un factor de risc in legatura cu Rusia.

11:30 - ALDE a anuntat inca de marti ca participa la consultarile convocate de Klaus Iohannis.

11:20 - Partidele din Opozitie (PNL, USR, PMP) au reactionat primele, acceptand invitatia presedintelui la dialog.

Liderul PNL, Ludovic Orban, care va conduce delegatia liberalilor, a anuntat, luni, ca va semna in numele partidului o declaratie-angajament in privinta Legilor justitiei, pe care o va inmana presedintelui Klaus Iohannis.

"Voi semna in numele PNL aceasta declaratie-angajament, pe care o voi inmana presedintelui Romaniei, ca sa stie clar pozitia PNL. De asemenea, solicitam celorlalte partide parlamentare sa adopte o pozitie similara, astfel incat sa oferim garantia cetatenilor romani ca exista o pozitie reala in politica pentru a readuce legile justitiei intr-un cadru European, care sa permita accesul liber la justitie pentru fiecare cetatean", a afirmat Orban.

Citeste mai multe despre: Opozitia se duce la consultarile cu Iohannis.

Din delegatia PNL vor face parte presedintele PNL, Ludovic Orban, prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan, vicepresedintii PNL Florin Citu si Dan Vilceanu, si presedintele Comisiei juridice a PNL, deputatul PNL Ioan Cupsa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iohannis consultari partide Justitie, #Dragnea Iohannis Cotroceni , #presedinte