Iohannis, dupa consultari: Cetateanul trebuie sa fie linistit ca statul face tot ce poate pentru a-i garanta securitatea (Video)

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 13:54
5666 citiri
Iohannis, dupa consultari: Cetateanul trebuie sa fie linistit ca statul face tot ce poate pentru a-i garanta securitatea (Video)
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit cu reprezentantii partidelor politice pentru a discuta despre cele trei legi privind securitatea nationala.

Miercuri, la Palatul Cotroceni au ajuns reprezentantii UNPR, ALDE si cei ai minoritatilor nationale. Marti, seful statului s-a intalnit cu reprezentantii PSD, PNL si UDMR.

Dupa consultari, Klaus Iohannis a facut o declaratie de presa si a transmis ca din discutiile cu premierul Dacian Ciolos si cu partidele politice "s-au desprins cateva chestiuni pe care unele le-am propus eu, altele au aparut in cursul discutiilor" si ca se poate vorbi de doua pachete legislative: "un prim pachet format din trei legi si care este in procedura avansata in Guvern. Este vorba de imbunatatirea legii de combatare a terorismului, a doua lege este cea care clarifica situatia cartelelor preplatite si a treia este cea numita cyber security".

Cel de-al doilea pachet contine legi care nu sunt in stadii atat de avansate, dupa cum a sustinut seful statului.

Concluziile primelor consultari cu Iohannis: Control parlamentar puternic pentru toate serviciile, inclusiv din DNA si DIICOT

Ziare.com v-a prezentat in format live text declaratiile liderilor partidelor politice si ale presedintelui Klaus Iohannis:

13:49 - "Nu putem sa elaboram legi bune in domeniul securitatii nationale pentru o perioada scurta. Securitatea nationala este un domeniu sensibil, care trebuie planificat cu grija, legislatia trebuie sa acopere o perioada lunga. In acest fel vom avea sansa unei legislatii imbunatatite.

Cu aceasta ocazie am atins o chestiune foarte importanta: controlul parlamentar. Am pornit discutia de la comisiile care controleaza serviciile secrete si am reusit sa ajungem la o discutie foarte serioasa pe controlul parlamentar la modul general. Cu totii ne dorim un Parlament puternic care elaboreaza legi clare care pot fi aplicate foarte bine si in acelasi timp este unul care exercita efectiv si eficient controlul parlamentar nu numai pentru servicii secrete, ci si pentru celelelate institutii care se afla sub control parlamentar.

Am speranta si discutiile din ultimele zile mi-au dat motive de sperante ca viitorul Parlament va face exact acest lucru", a incheiat Klaus Iohannis.

13:47 - "Al doilea pachet este mult mai mare. Legislatia in domeniul securitatii nationale este ampla si stufoasa. Al doilea pachet contine legi care nu sunt in stadii atat de avansate, unele au o gandire la baza, pentru altele exista primul draft, pentru altele nu exista inca nimic. Pentru acest pachet am propus o alta abordare. Le-am propus infiintarea unei comisii speciale la Parlament, care impreuna cu specialistii din Guvern si institutiile vizate sa elaboreze aceste proiecte de legi, sa fie pregatite ca in 2017 majoritatea acestor legi sa poata fi actualizate. Acest demers are cateva avantaje certe care au fost intelese si acceptate de toata lumea.

Partidele vor trimite oameni care se pricep la aceste legi. Acesti oameni vor fi dintre aceia care cel mai probabil se vor regasi pe listele viitorului Parlament", a continuat seful statului.

13:46 - "Din discutiile cu premierul si partidele politice s-au desprins cateva chestiuni pe care unele le-am propus eu, altele au aparut in cursul discutiilor. Putem vorbi de doua pachete legislative: un prim pachet format din trei legi si care este in procedura avansata in Guvern. Este vorba de imbunatatirea legii de combatare a terorismului, a doua lege este cea care clarifica situatia caretelelor preplatite si a treia este cea numita cyber security.

Premierul m-a asigurat ca aceste trei legi vor parcurge intreaga procedura guvernamentala si de consultare publica in asa fel incat la sfarsitul lunii mai vor putea fi trimise in Parlament.

Din discutiile cu partidele politice am ajuns la concluzia ca este fezabil sa se incerce finalizarea acestor legi inca in aceasta sesiune parlamentara. Guvernul trimite la sfarsitul lui mai si in iunie pot fi trecute prin ambele camere. Aceste lucruri au fost acceptate de toata lumea", a continuat Iohannis.

13:45 - Seful statului a punctat ca cetateanul trebuie sa fie linistit ca statul face tot ce poate ca sa ii garanteze securitatea.

"Am vazut cu totii ca au avut loc atentate teroriste si aceasta este zona pe care nu si-o doreste nimeni. Aici asteapta cetateanul de la stat sa faca tot ce se poate face pentru a preveni aparitia unor astfel de incidente. Pentru a putea face aceste lucruri este nevoie de o legislatie actuala, clara, stabila care creeaza o predictibilitate in acest domeniu", a spus Iohannis.

13:42: - "Am inceput aceste consultari, luni, cand am avut o discutie foarte buna, aplicata cu premierul, am continuat ieri si am terminat astazi. Le-am prezentat situatia si am reusit sa ajungem la cateva concluzii comune. In toate discutiile am subliniat ca este nevoie ca aceste legi sa fie actualizate, este nevoie de consultare atat in zona politica, cat si cu zona societatii civile, ca este nevoie de o abordare care duce in final la aprobari cu largi majoritati, ca este nevoie e o abordare care are o puternica componenta de continuitate, este nevoie de profesionalizare in acest domeniu", a continuat seful statului.

13:34: - "Am putut sa constatam cu diferite ocazii ca foarte multe legii din domeniul securitatii nationale sunt invechite sau inadecvate sau greu de aplicat la situatia in care suntem astazi. Daca vorbim de legislatia in domeniul securitatii natationale nu ma refer doar la legi care se refera la combaterea terorismului sau la serviciile secrete, ci si la legile care se refera la reorganizarea armatei. Toate aceste legi trebuie actualizate. Pentru toate aceste motive am decis sa am o runda de consultatri politice" a spus Iohannis.

12:48 - Presedintele Klaus Iohannis va face o declaratie de presa la ora 13:30.

12:42 - Varujan Pambuccian, reprezentantul minoritatilor nationale, a transmis dupa consultari ca ar fi o idee buna ca cele doua comisii de control al SRI si SIE sa fie comasate, fiind nevoie de eficientizarea sistemului.

"Am fi de acord si cu o formula mai simplificata, pentru ca avem in momentul de fata trei comisii care se ocupa de controlul acesta parlamentar. Poate ar fi bine sa existe o unica comisie. (...) O sa vad exact ce scrie si o sa depun amendamente pe partea de securitatea cibernetica daca vor fi lucruri de amendat. In absenta unui text final...sa imi dau cu parerea despre un lucru pe care nu l-am vazut este deplasat.

Oricum legile vor intra in Parlament, indiferent de entitatea care le initiaza. Daca nu vor avea prevederi care sa fie considerate a fi in ordine, or sa fie amendate si in functie de vot sa vedem ce se va intampla in final. Nu stiu daca este important sa participi in faza de initiere, important este ca poti sa amendezi", a declarat Varujan Pambuccian, reprezentantul minoritatilor nationale.

12:40 - S-au incheiat consultarile cu reprezentantii minoritatilor nationale.

12:20 - Urmeaza discutiile cu reprezentantii minoritatilor nationale.

12:18 - Calin Popescu Tariceanu a explicat si ce alte subiecte au mai fost discutate in timpul intalnirii cu presedintele Iohannis. "Discutia pe care am avut-o nu putea sa ocoleasca derapajele si abuzurile referitoare la drepturile si libertatile cetatenilor, la modul in care este efectuata justitia, la modul in care functioneaza institutiile din justitie, modul in care se face telejustitie, modul in care este indepartata prezumtia de nevinovatie.

Toate aceste probleme nu sunt ridicate numai de mine, de ALDE, sunt teme de provocare majora", a continuat Tariceanu.

Acesta a adaugat ca din punctul sau de vedere discutia a fost utila. "Sigur ca asteptarile pe care le avem cu totii trebuie sa fie realiste, avand in vedere ca Parlamentul este pe final de mandat", a incheiat liderul ALDE.

12:10 - "Sigur ca si noi consideram ca fie legislatia existenta, fie amenitarile la care si Romania este supusa implica necesitatea adoptarii si a unei legislatii suplimentare, insa toate aceste lucruri trebuie privite dintr-o cheie care cred ca este normala. Trebuie sa pornim de la premisa ca securitatea cetateanului e mai importanta, pentru ca in privinta securitatii nationale nu am avut probleme majore. Noua legislatie trebuie sa puna in centru problema securitatii cetateanului careia sa ii fie subordonate toate celelelte probleme.

Sigur ca discutia pe care am avut-o nu putea sa scape din vedere modul in care este asigurat controlul parlamentar asupra serviciilor, acest control este mai degraba formal si trebuie sa gasim o solutie pentru ca acest control parlamentar sa fie exercitat eficient", a declarat Calin Popescu Tariceanu, la iesirea de la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis.

12:01 - Consultarile cu ALDE s-au sfarsit.

11:01 - Reprezentantii ALDE au ajuns la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu Iohannis.

10:40: - "Suntem constienti in egala masura si la ceea ce inseamna libertatile cetateanului, dar si la ceea ce inseamna dreptul familiei romanilor de a trai in siguranta si in confort in Romania", a mai spus Steriu.

10:35 - Valeriu Steriu a punctat ca legea terorismului exista din 2004, dar ca de atunci a aparut Statul Islamic si alte aspecte care nu sunt prevazute in legea actuala. "Avem legi care au dat Romaniei o acoperire buna, punem spune ca serviciile au facut treaba buna. Trebuie sa fim cu un pas inaintea celor care sunt ataptati", a continuat liderul UNPR.

10:28 - Liderul UNPR, Valeriu Steriu, a declarat, la iesirea de la intalnirea cu presedintele Romaniei, ca legile discutate sunt foarte importante prin prisma evenimentelor din ultimele luni si ca este nevoie de o actualizare a legislatiei in privinta acestora. Acesta a punctat ca formatiunea sa este deschisa pentru a participa la orice grup de lucru.

"Noi am propus chiar o comisie speciala in acest sens pentru a veni cu o modernizare pentru aceste institutii. UNPR are expertiza necesara, a aratat in ultimii ani o deschidere pentru tot ce inseamna sprijin in legislatia privind siguranta nationala, atat in sustinerea strategiei nationale, cat si cresterea bugetului pentru Aparare la 2% in anii trecuti.

Am inaintat domnului Iohannis un document de pozitie privind viziunea UNPR pe aceste subiecte, suntem foarte deschisi si vom colabora pe orice tip de proiect care priveste securitatea nationala. Dorim sa contribuim ca legile Big Brother sa fie finalizate in aceasta sesiune parlamentara, deci pana la sfarsitul lunii iunie. Am aratat ca din punctul nostru de vedere nu va fi vacanta electorala si parlamentara pentru subiecte atat de importante", a spus liderul UNPR.

10:05 - Au inceput consultarile cu reprezentantii UNPR.

Ce s-a intamplat la prima runda de consultari

Presedintele Klaus Iohannis a avut, marti, la Palatul Cotroceni, o prima runda de consultari pe legile securitatii nationale cu o parte din partidele parlamentare.

In fata presedintelui au venit, marti, reprezentantii PSD, PNL si UDMR, toti manifestandu-si sustinerea pentru legile cunoscute ca "Big Brother", cu o conditie insa: sa nu fie incalcate drepturile si libertatile cetatenilor.

Pe agenda discutiilor s-au aflat doua seturi de legi. Primul set se refera la legea antiterorism, legea privind cartelele prepay si legea privind securitatea cibernetica, iar al doilea set vizeaza legile "grele", dupa cum le-a numit Liviu Dragnea, adica legea securitatii nationale, statutul cadrului militar si legea functionarii SIE si SRI.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Iohannis consultari securitate nationala, #Iohannis consultari partide, #Iohannis partide Cotroceni , #presedinte