Iohannis: Planul pentru dotarea Armatei, retras din CSAT. Nu respecta alocarea a 2% din PIB

Marti, 04 Iulie 2017, ora 14:36
13354 citiri
Iohannis: Planul pentru dotarea Armatei, retras din CSAT. Nu respecta alocarea a 2% din PIB
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti dupa-amiaza, ca planul pentru inzestrarea Armatei pentru urmatorii 10 ani a fost retras de pe ordinea de zi a CSAT, dupa ce a constatat ca nu respecta obligativitatea alocarii a 2% din PIB.

De asemenea, seful statului a mai vorbit in cadrul conferintei de presa de dupa sedinta si despre situatia de la DNA, precizand ca astfel de scandaluri nu fac bine si e nevoie de clarificari cat mai rapide. Presedintele a spus insa ca e multumit atat de activitatea DNA, cat si a Parchetului General si ca nu vede motive pentru care Laura Codruta Kovesi sa fie suspendata din fruntea institutiei anticoruptie pana la finalizarea anchetei.

Totodata, referitor la nominalizarea lui Mihai Tudose pentru functia de premier, presedintele a precizat ca acesta respecta criteriile de integritate, apreciind ca va trebui sa clarifice singur acuzatiile de plagiat, daca acestea se vor confirma. In plus, a mentionat ca PSD trebuie sa raspunda integral pentru Guvernul Mihai Tudose.

Nu in ultimul rand, Iohannis a vorbit si despre nevoia de stabilitate si predictibilitate, precizand ca programul de guvernare nu poate fi schimbat peste noapte pentru ca asa "s-a decis in centrala de partid".

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui:

- A fost o sedinta care a avut o ordine de zi destul de bogata. Ma refer la unele subiecte care au fost discutate astazi.

- Am discutat despre strategia UE pe dimensiunea de securitate si aparare.

- Este vorba despre o initiativa care vizeaza cercetarea militara, modul in care industria de aparare poate fi imbunatatita si felul in care armatele nationale vor colabora mai intens, vor fi mai bine coordonate.

- Concluzia simplificata este ca Romania este interesata de acest proiect si doreste sa fie parte a acestui proiect.

- Nu se mai discuta despre proiectul Europei cu mai multe viteze. Cand este vorba despre securitate, Romania doreste sa participe.

- Am avut un proiect care prevede fortele MAI si MApN care pot fi trimise in misiuni externe. Au fost aprobate acestea. A fost majorat numarul fortelor care pot fi puse la dispozitie.

- Avem un numar maximal de 1.793 de persoane - militari si civili -, care pot participa la misiuni externe din partea MApN, si 971 de persoane care pot participa din partea MAI. Acestea sunt maximele.

- Cu totii am vazut ca situatiile se pot schimba de la o zi la alta. Putem aloca, atunci cand este cazul, un numar suplimentar de oameni pentru aceste misiuni.

- Au mai fost stabiliti pentru fiecare in parte un numar de militari sau civili in asteptare pe teritoriul national si pot fi alocati suplimentar, in cazul unei crize.

- Am avizat Carta Alba a Apararii.

- Fenomenul migrationist s-a amplificat neaspteptat de mult in 2015, dar nu mai este ceva extraordinar, ci este ceva cu care trebuie sa ne confruntam zilnic. Sa ne pregatim sa facem fata acestei miscari migrationiste multi ani de acum inainte.

- Nu exista niciun indiciu ca aceasta presiune migrationista se va diminua. Avem semnale care trebuie sa ne mentina in alerta. Nu avem semnale pozitive in ce priveste razboiul din Siria.

- MAE sa fie pregatit si pentru cei care vor incerca sa patrunda ilegal pe teritoriul tarii noastre, dar si pentru cei relocati.

- Am aprobat raportul de activitate al SRI pe 2016 si care a aratat o data in plus cat de importanta este lupta pe care o depune SRI pentru a ne apara de teroristi.

- Un document pe care nu l-am discutat, pentru ca a fost retras de pe ordinea de zi - planul pentru inzestrarea Armatei 2017-2026. S-a constatat ca acest document a neglijat un aspect important - de a aloca cel putin 2% din PIB pe un deceniu. Urmeaza sa fie adaptat cerintelor politice si sa fie prezentat intr-o sedinta ulterioara a CSAT.

Intrebari:

Ce efecte poate avea faptul ca nu s-a discutat inzestrarea Armatei? Accidentul din Arges a scos in evidenta problemele pe care le are Armata?

- Aceste probleme au fost tot timpul cunoscute si Armata a atras totdeauna atentia politicienilor ca dotarea nu este corespunzatoare. De ce aceste avertisemnte nu au fost luate in serios pana acum nu face obiectul discutiei de astazi.

- Trebuie sa cheltuim banii si pentru dotari de tip logistic. Acest accident regretabil arata o data in plus de ce este nevoie de aceasta dotare si de ce este nevoie sa punem in practica un plan de inzestrare.

- Noi am aprobat planurile si acest document venea in completare. Proiectele pentru achizitii strategice au fost inaintate in Parlament, aprobate acolo, si urmeaza ca MApN sa puna in practica ce s-a decis acolo.

- Fiecare zi de intarziere poate sa aduca atingere securitatii nationale.

- Aceste achizitii vor incepe in acest an, dar va dura cativa ani pana cand intreaga baza materiala a Armatei va avea un nivel satisfacator.

Despre scandalul din DNA:

- Am fost informat despre aceste abordari media si cred ca este bine sa se verifice. Se fac verificari si in interiorul DNA. CSM se ocupa de anumite aspecte si ministrul Justitiei a solicitat o inspectie pe management, atat la Parchet, cat si la DNA. Aceste demersuri vor clarifica toate aceste aspecte.

- In ce priveste activitatea Parchetului General si DNA, eu sunt foarte multumit de activitatea acestor institutii si de activitatea sefilor acestor institutii.

- Am auzit prea multe asa-zise interceptari, ca sa mai cred in ele. Vor fi facute verificarile de rigoare si vom afla adevarul.

- Nu vad niciun motiv de suspendare (a lui Kovesi din fruntea DNA - n.red.).

Ati discutat cu Kovesi de la izbucnirea scandalului? Veti semna o demitere a Laurei Kovesi?

- Nu discut cu sefa DNA astfel de chestiuni. Nu intra in fisa postului presedintelui. Astept cu mare interes concluziile.

- Daca voi semna sau nu, este din filmul "daca si parca". Cand vom avea o concluzie, vom discuta pe ea.

- Nu este afectat statul de drept.

Multa lume a fost surprinsa de faptul ca ati acceptat foarte repede noua propunere a PSD si ALDE cu privire la nominalizarea lui Mihai Tudose in fruntea Guvernului. Acuzatiile de plagiat care planeaza asupra lui Mihai Tudose cumva contrazic criteriile de integritate pe care dumneavoastra le sustineti?

- Evident ca nu. Altfel nu l-as fi desemnat. Dar, daca astfel de acuzatii se adeveresc, atunci problema trebuie rezolvata nu de mine, ci de cei care au propus persoana, respectiv de persoana in cauza si eu pornesc de la premisa ca, daca vor exista confirmari ale acestor acuzatii, vor aparea si urmarile in consecinta. Cred ca trebuie sa mai repet un pic despre ce vorbim aici.

- Exista o majoritate PSD-ALDE in Parlament. La consultari aceasta majoritate a propus o persoana. Eu am acceptat aceasta propunere. Nu este propunerea mea, este propunerea PSD-ului, PSD raspunde integral, si pana la sfarsit, de prestatia domnului prim-ministru Tudose, iar domnul prim-ministru Tudose, in calitate de persoana privata, raspunde de activitatea proprie, anterioara numirii in functia de prim-ministru.

- Cred ca este bine sa clarificam un pic aceste lucruri, fiindca altfel ar putea sa apara impresii total eronate si gresite, legate de sintagma 'Guvernul meu'. Este un guvern PSD-ALDE.

PSD si ALDE au propus acum un program de guvernare modificat fata de cel promovat initial. S-au introdus noi taxe, precum taxa de solidaritate sau impozitul pe cifra de afaceri. Cum vedeti dumneavoastra noul program de guvernare?

- Cred ca m-am exprimat destul de colorat in discursul de investitura si nu as vrea sa repet acele lucruri.

- Dar, cred ca s-au grabit un pic si pentru a schimba paradigma din zona impozitarii si, in general, a fiscalitatii, este nevoie de o discutie ampla, cu toti cei afectati. Nu putem sa schimbam lucrurile peste noapte, ca s-a decis in centrala de partid. Una peste alta, premierul s-a aratat sceptic despre aceste schimbari.

Ati cerut continuarea luptei impotriva coruptiei. Aveti o analiza proprie? Lupta anticoruptie se desfasoara cu aceeasi intensitate ca pana acum?

- Nu este afectata lupta anticoruptie, se desfasoara la viteza ei intrinseca normala. Aceste scandaluri nu sunt bune, ele zguduie increderea cetateanului in institutiile statului si pun mari semne de intrebare partenerilor si aliatilor nostri.

- Vreau sa am clarificari urgente si nu doar urgente, ci si pertinente. Daca este un scandal din media sau daca chiar a fost o scapare, clarificarea trebuie sa vina repede sau sa fie credibila, altfel lumea ramane cu semne de intrebare, care nu trebuie sa existe in aceasta zona.

- Astept lamuriri de la institutii.

- Va multumesc, o zi buna!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Iohannis scandal Kovesi DNA, #Iohannis plagiat Tudose, #Iohannis masuri guvernare, #Klaus Iohannis declaratii CSAT, #Iohannis inzestrare Aparare 2 la suta, #Iohannis decizii CSAT , #presedinte