Lupta sistemului politic cu "strada"

Autor: Iulian Fota - conferentiar universitar
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 11:43
4767 citiri

Motto: "Nu vreau sa fiu si eu victima unui abuz al sistemului politic" *

Domnule presedinte Iohannis, romanii din strada au dreptate. Tara se va dezvolta cand "sistemul" va lasa tara sa se modernizeze. Ceea ce nu se va intampla fara ca "sistemul" sa se lupte cu "strada".

In sfarsit, romanii au iesit in strada, vrand sa-si ia tara inapoi, o "tara furata". Vom vedea cat sunt de hotarati, de perseverenti. Inainte de un nou guvern, ai nostri concetateni vor "un sistem schimbat", vor o alta politica, mai cinstita si mai competenta.

Au inteles un lucru cutremurator: "coruptia ucide", asa cum in egala masura si incompetenta ucide. Altfel ce garantii avem ca un guvern nou va fi diferit, mai cinstit si mai competent?

Prin insasi esenta ei (cuvantul "polis" in limba greaca insemnand cetate), politica trebuie sa fie indreptata inspre binele public, binele cetatii. Politicianul este cel care, mandatat de popor, integru si competent, face ce trebuie ca sa-i fie bine cetatii si locuitorilor ei.

Din pacate, in tara noastra, doar o mica parte a clasei politice si a efortului politicianului se dedica binelui comun, binelui public. Daca am tine toti cu poporul, cum spunea Barnutiu, nu am mai rataci. Dar, din nefericire, averea personala este mai importanta ca interesele tarii, ca interesul national, in adevaratul sens al acestei expresii, iar partidul si interesele sale sunt mai importante ca tara.

Intr-o tara occidentala intrebarea corecta este, in primul rand, ce pot face cetatenii pentru tara. La noi, in politica noastra de doi bani, intrebarea principala este ce mai poate face tara pentru mine: functii, grade, doctorate pe banda rulanta, girofare, coloane oficiale, bani, averi, recunoasteri sociale?

Nemaifiind condusi bine, romanii risca sa piarda calea, "calea europeana", cea de care vorbea Lovinescu. Atentie, romani, pericol de ratacire! Cum de ne riscam tara cand avem cele mai bune conditii de modernizare a ei, fiind in NATO si UE? Cum am ajuns aici si mai ales ce facem?

Am ajuns aici din cauza "omului nou", acest pacatos construct ideologic al protocronismului anilor '80, ajuns la maturitate abia in anii '90. Pentru a ne salva tara, va trebui sa facem doua lucruri.

In primul rand, sa ne modernizam partidele politice, sa le profesionalizam. De combaterea coruptiei se ocupa DNA, dar de combaterea deprofesionalizarii politicii din Romania si a administratiei publice nu se ocupa nimeni.

Iar, in al doilea rand, sa mutam in centrul vietii politice ideile si nu activistii de partid. In Occident politica se invarte in jurul ideilor si al dezbaterilor ideologice si nu neaparat al persoanelor. Persoanele fara idei, fara educatie, fara o meserie in Vest nu au nimic de spus si nu-i baga nimeni in seama.

Este suficient sa ne uitam cum reactioneaza partidele politice parlamentare in fata contestarii populare? Fac tot ce stiu si ce pot in loc sa faca ce trebuie. Din nou se pun pe ele inaintea Tarii.

In primul rand, se fac ca nu pricep, poate valul de contestare trece, oamenii se mai plictisesc. Nu se sperie ele de cateva zeci de mii de oameni in strada. Vorba lui: Calimente, pana la urma cine sa conduca daca nu ei? Doar nu o sa aducem bulgari? (Se joaca cu focul, ucrainienii aduc, in domenii vitale, straini, care fac o treaba mai buna decat ai lor). Incearca sa se arate binevoitoare, refuzand sa nominalizeze persoane pentru functia de prim ministru, ca sa para neinteresate de putere.

In al doilea rand, si-au mobilizat televiziunile de partid ca sa schimbe agenda publica. Organele de partid, camuflate in media independenta, incearca fie sa mute discutia de la nevoia de o alta politica la alegerea unui nou guvern si, mai ales, la rolul lor in acest proces, fie incearca chiar denigrarea strazii.

Manipuleaza, prin intermediul unor cozi de topor, al unor "golanasi" cu state vechi. In definitiv, aici avem si un mic santaj al partidelor la adresa unor entitati media, o parte din banii din coruptie ajungand la acestia. Salvati-ne, ca fara noi pieriti si voi.

In al treilea rand, vor sa-l atraga intr-o capcana pe presedintele Romaniei, singurul care poate rezolva rapid actuala criza, fortand partidele sa se modernizeze. Presedintele Klaus Iohannis a facut un gest foarte necesar spunand "strazii" ca a auzit-o, ca mesajul ei a fost retinut si ca va tine cont de el.

Care mesaj? Ce vrea "strada"? O alta politica, un alt sistem! Dar discutiile de la Cotroceni nu au fost pe acest subiect. Partidele nu au venit cu propuneri pentru a imbunatati calitatea politicii nationale. Si de aici capcana in care presedintele Romaniei risca sa fie tras.

Ce poate face? Sa-si aduca in calitate de aliati "strada" si societatea civila. Societatea civila adevarata, de buna credinta este cea care a fost de-a lungul timpului critica cu statul. Din fericire, avem asa ceva in Romania. Presedintia are la dispozitie un instrument extrem de eficient, comisia prezidentiala.

Nu-l impiedica nimeni pe domnul Klaus Iohannis sa mandateze un exponent de vaza al societatii civile, de exemplu pe Alina Mungiu Pipidi, sa formeze o comisie prezidentiala pentru modernizarea politicii romanesti. Nu stiu un alt roman sa stapaneasca mai bine ideea de buna guvernare.

Girul Administratiei Prezidentiale ar asigura impactul public, mediatic al concluziilor raportului. O astfel de metoda este folosita frecvent de NATO sau UE, sub forma grupurilor de intelepti. Apoi, prin discutiile cu partidele politice si cu sprijinul "strazii", presedintele ar asigura preluarea concluziilor si implementarea lor in politica de zi cu zi.

Este vital politic pentru presedintele Klaus Iohannis sa se ridice deasupra partidelor politice, chiar sa dea cu biciul in ele, cerandu-le si el o alta politica. Daca se lasa tras in cloaca lor, in mocirla pe care acum o numim politica, va pierde. Si capcana asta i-o intinde in special PSD, care prin demisia lui Ponta i-a dat sah.

Cat timp presedintele Iohannis, in aceasta confruntare a "strazii" cu actualele partide politice, este acceptat de arbitru si este respectat, riscul anarhiei este scazut. De altfel aici il ajuta si Constitutia. Dar daca Iohannis pierde increderea "strazii", s-ar putea sa ne trezim cu un milion de oameni in strada si toti in fata Palatului Cotroceni. Pentru ca Ponta si-a dat de deja demisia. Si de abia atunci, ca tara, vom avea o problema, una mult mai mare.

In definitiv, ce ma intereseaza pe mine este Tara si binele ei. Presedintele este doar principalul ei sprijin.

* - Tanara din Piata Universitatii, seara de 5 noiembrie 2015, intervievata de B1 TV, orele 22:10.

Iulian Fota este fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#Iulian Fota Iohannis comisie Pippidi, #Fota Ponta demisie, #Fota proteste strada Ponta demisionat , #presedinte