MRU, primul pas gresit al lui Iohannis? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 29 Iunie 2015, ora 19:49
9794 citiri
MRU, primul pas gresit al lui Iohannis? (Opinii)
Foto: Facebook/Mihai Razvan Ungureanu

Cu exceptia cazului in care nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu pentru sefia SIE nu a fost facuta anume pentru a nu trece si a pune astfel la lucru cine stie ce alt plan mai sofisticat, imposibil de intuit acum de pe margine, in opinia mea mutarea lui Klaus Iohannis cu MRU se anunta deja a fi un esec din toate punctele de vedere, indiferent daca ea va trece, dar mai ales in cazul foarte probabil in care va pica la votul din Parlament.

Dupa parerea mea, greseala lui Iohannis in cazul Ungureanu este de o cu totul alta natura decat cele speculate pana acum la maximum de adversarii sai traditionali, precum nefericitele observatii din dialogul cu premierul Cameron despre drepturile cetatenilor romani din statele membre UE, de unde diaspora care l-a sustinut atat de mult in alegeri afla ca presedintele lor nu e chiar atat de ingrijorat de posibilitatea ca ei sa fie tratati in mod discriminatoriu in tarile de adoptie:

"Preocuparea prim-ministrului Cameron este nu neaparat legata de acest drept, si chiar a subliniat ca, dupa parerea lui, acest drept este un drept castigat si trebuie pastrat, ci faptul ca in cadrul acestei miscari sunt, totusi, foarte multe persoane care solicita beneficii sociale si aici apare problema.

Iar, in acest context, eu am propus sa incepem un proces de reflectie cum putem sa despartim dreptul la libera miscare de dreptul la beneficii sociale si cum poate fi acest lucru pus in acord cu toate statele membre", a declarat Iohannis dupa intalnirea cu premierul britanic, pe 11 iunie 2015, la Bruxelles.

De atunci presedintele a incercat sa isi nuanteze declaratiile, a purtat discutii si cu premierul Austriei, tara care prin vocea ministrului de Externe anunta ca e gata sa taie alocatiile copiilor romanilor pana la valoarea celor din tara, iar aparatorii sai au gasit numeroase modalitati de a-i justifica si spala ceea ce initial a fost o palma apasata lipita pe obrazul diasporei.

Din acest clinci, cel putin pana acum, Klaus Iohannis a iesit cum-necum. Plus ca problema poate fi dezbatuta din unghiul celor de dreapta cu destul succes cu argumentul valid al incercarii stoparii mecanismului fraudarii care se ascunde sub umbrela respectarii drepturilor egale ale cetatenilor Uniunii Europene.

Nominalizarea lui Ungureanu la SIE cred insa ca este o altfel de problema. Dincolo de faptul ca ea reprezinta moartea motto-ului sub care Iohannis si-a pus inceputul mandatului de presedinte - "punct si de la capat" -, alegerea lui MRU pentru sefia SIE tradeaza, dupa parerea mea, o imagine care nici macar nu stiu cat este de adevarata: aceea a unui presedinte izolat, fara prea multi colaboratori de incredere, cu o libertate de alegere extrem de redusa si care ajunge sa ia decizii fortat.

Aceasta imagine este furnizata de faptul ca, dupa sase luni in care a chibzuit profund la cine ar merita sa preia sefia SIE, presedintele nu gaseste o alta propunere decat cel care a mai fost seful serviciului si care a parasit institutia pentru a fi numit premier, ca apoi sa nu reziste in fruntea Guvernului nici macar trei luni incheiate.

Dar nu profilul de oportunist al lui Mihai Razvan Ungureanu, nici scandalul de cancan legat de cheltuielile fostului premier pe creme si parfumuri si nici macar problema incalcita a cedarii mostenirii Gojdu nu apasa asupra alegerii si imaginii lui Iohannis.

Greseala lui Iohannis cred ca sta in raportul disproportionat dintre posibilele pierderi si eventualul castig al unei astfel de alegeri politice.

Exact ca in pariul lui Pascal referitor la existenta lui Dumnezeu, in opinia mea, Iohannis are foarte putin de castigat in cazul in care MRU va trece de Parlament, dar are extrem de mult de pierdut in cazul in care Ungureanu pica la vot.

Politic, a mizat foarte mult pentru un posibil castig pe care ar fi putut sa il obtina cu mult mai putine pierderi.

Ca sa nu mai vorbim si de posibilitatea in care MRU nu va strange voturile necesare in Parlament. Scenariu posibil chiar daca UNPR va vota alaturi de liberali (de unde nu se stie daca vor vota pana la ultimul pentru cel pe care l-au dat jos acum trei ani), dar PSD, oamenii lui Tariceanu, chiar UDMR-ul e posibil sa fi fost deranjat deja de vizita lui Oprea la Miercurea Ciuc de Ziua Drapelului si sa se opuna nominalizarii lui Iohannis, desi initial Kelemen Hunor a spus ca o va sustine.

E un scenariu de groaza pentru Iohannis si cei care au gandit aceasta mutare cu MRU inapoi la SIE. Scenariu din care eu cred ca PSD si Victor Ponta vor iesi oricum mai intariti decat se arata a fi in acest moment.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Mihai Razvan Ungureanu SIE, #MRU SIE Klaus Iohannis , #presedinte