Negocierile dintre Klaus Iohannis si Liviu Dragnea au avut loc in lipsa lui Tariceanu. Care sunt consecintele

Joi, 01 Februarie 2018, ora 21:39
28227 citiri
Negocierile dintre Klaus Iohannis si Liviu Dragnea au avut loc in lipsa lui Tariceanu. Care sunt consecintele
Foto: Administratia Prezidentiala

De peste un an, presedintele Romaniei nu a mai transmis un mesaj atat de optimist referitor la independenta Justitiei: "este intangibila", a anuntat acesta, sigur pe el, in declaratia publica sustinuta la sfarsitul intalnirii cu Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.

In dimineata zilei de 18 ianuarie 2017, Klaus Iohannis a intrat grabit in sediul Guvernului Romaniei ca sa conduca o sedinta a Executivului.

Presedintele Romaniei nu l-a informat despre sosirea sa pe prim-ministrul de atunci, Sorin Grindeanu. In acea sedinta, Klaus Iohannis a vorbit despre "cei doi elefanti din incapere", facand referire la ordonantele de urgenta pregatite de Florin Iordache, ministrul Justitiei la acea vreme, una pentru gratiere, cealalta pentru dezincriminarea abuzului in serviciu.

De atunci, presedintele Romaniei s-a aflat sub un asediu permanent al coalitiei de guvernare PSD-ALDE, prin reprezentantii sai Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, centrati pe demolarea sistemului juridic din Romania. La fel de asediata a fost si societatea romaneasca, blocata intr-un protest continuu si supusa la tot felul de experimente de catre guvernele PSD-ALDE - Ordonanta 13, Revolutia fiscala, Split TVA, Declaratia 600, Impozitul pe gospodarii etc.

Dezertarea domnului Tudose

Liviu Dragnea si-a demis doua guverne, transmitand un mesaj descurajant pentru opinia publica, acela ca PSD nu este un partid capabil sa guverneze.

Dar, intre timp, ceva s-a intamplat. Mihai Tudose, ultimul prim-ministru, dupa o perioada in care reuseste sa acumuleze influenta si sustinere in PSD, paraseste brusc corabia, predandu-se in fata lui Liviu Dragnea. Gestul sau a fost greu de explicat chiar de catre sustinatorii sai.

"Eu am fost minoritar in aceasta seara. Am votat pentru Mihai Tudose. Nu cred ca au fost reprosuri, chestiuni care n-au fost de substanta. Pe fond, Guvernul a facut treaba, a avut crestere economica, a marit pensii, salarii, a asigurat un climat de securitate. Lipsa de comunicare naste monstri", a declarat pentru Mediafax Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, un sustinator influent al lui Mihai Tudose.

Presedintele tine un discurs ciudat

Nominalizarea Vioricai Dancila pentru pozitia de prim-ministru de catre Liviu Dragnea este acceptata fara nicio rezistenta de catre presedintele Romaniei Klaus Iohannis.

Ba, mai mult, pentru ca dezamagirea sustinatorilor sai sa fie totala, acesta tine un discurs in care ii ofera lui Liviu Dragnea o portita de scapare in fata furiei opiniei publice, dar si a liderilor nemultumiti din propriul partid.

"In Parlament, dupa consultari, imi este foarte clar - PSD dispune de o majoritate. Si atunci, cantarind toate argumentele, tinand cont de situatia concreta din Parlament, am decis sa dau PSD inca o sansa si sa desemnez persoana propusa de PSD, pe doamna Dancila. Dar, acum, PSD trebuie sa performeze. Romanii au mari asteptari, si eu am mari asteptari. PSD a promis, si in campania electorala, si dupa campanie lucruri importante.

PSD a promis salarii, pensii, scoli, manuale, spitale, infrastructura, dar pana acum prea putin s-a realizat. Acum, PSD trebuie sa dovedeasca ca ceea ce a promis, face. Avem, la un an de la alegerile parlamentare, care au fost castigate de PSD, doua guverne PSD, esuate. Acum, primesc sansa de a dovedi ca stiu ce vor si stiu cum se face", a declarat Klaus Iohannis.

Prin aceste cuvinte, presedintele Romaniei reface puterea stirbita a liderului PSD, sacrificandu-si popularitatea. Raspunsul la intrebarea de ce Klaus Iohannis i-a oferit o portita de scapare lui Liviu Dragnea incepe sa se contureze in aceste zile.

Liviu Dragnea, sustinator al presedintelui

Desi liderul PSD a declarat public in urma cu trei luni ca nu va mai avea niciun contact cu presedintele Romaniei, aceasta declaratie fiind facuta in urma tensiunilor create de invitatiile oficiale transmise de Palatul Cotroceni pentru evenimentele legate de Ziua Nationala, Liviu Dragnea a avut cel putin doua intalniri cu Klaus Iohannis in luna ianuarie, una oficiala, cu ocazia consultarilor pentru desemnarea unui nou prim-ministru, iar cea de a doua, neoficiala, dupa depunerea juramantului de catre noua echipa executiva condusa de Viorica Dancila.

Presedintele Klaus Iohannis i-a oferit lui Liviu Dragnea o cale de salvare, dar cu ce pret? - Foto: Hepta.ro

"E incorect ce s-a intamplat in ultima perioada, pentru ca toata lumea stia ca presedintele Romaniei merge la Bruxelles la o intalnire importanta si tot felul de oameni din Romania au inceput sa spuna despre ce se intampla in Romania, cand cel care trebuia sa spuna ce se intampla in Romania, poate cel mai avizat, ar fi presedintele. Si presedintele sigur a fost intr-o situatie in care sa dea explicatii, ceea ce nu e corect", a declarat Liviu Dragnea, miercuri, adaugand ca dupa evenimentul de depunere a juramantului de catre noul guvern a ramas "zece minute cu seful statului".

Tariceanu, disparut din peisaj

In aceasta secventa apare o fisura vizibila in relatia dintre Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Cel din urma nu a fost prezent nici la intalnirea oficiala - consultarile de la Cotroceni legate de desemnarea unui nou prim-ministru, reprezentantii ALDE declarand atunci ca seful partidului se afla in concediu, dar nu a fost nici la intalnirea care a avut loc dupa depunerea juramantului.

"Nu am niciun fel de relatie cu presedintele Klaus Iohannis. Nu am ce sa comunic cu el. Imi mentin afirmatia ca dumnealui este avocatul statului paralel", a declarat Calin Popescu Tariceanu la o emisiune a postului RTV, adaugand ca trebuie intrebat Liviu Dragnea despre ce a discutat cu presedintele Iohannis.

Curtea Constitutionala intra in scena? Iese din scena?

Tabloul e complicat si apar elemente noi. Liviu Dragnea, intr-un interviu la Antena 3, spune ca a fost impresionat de decizia rapida a presedintelui de a o desemna pe doamna Viorica Dancila. In traducere, nu a fortat scoaterea PSD de la guvernare, iar, imediat, apar si primele vesti dinspre CCR care trimit Legile Justitiei inapoi in Parlament.

"Dupa cum stiti, CCR a admis ieri unele dintre obiectiile de neconstitutionalitate formulate de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de PNL cu privire la Statutul judecatorilor si procurorilor adoptat prin Legea nr. 3003/2004. Aceasta este cea mai puternica lovitura primita de PSD pe tema Legilor Justitiei de pana acum.

Desi PSD a folosit obsesiv tema reglementarii 'corecte' a raspunderii magistratilor in scopul promovarii acestor legi, varianta creata de mintile lor inveninate de ura fata de magistratii care au indraznit in ultimii ani sa tulbure linistea marilor hoti a fost atat de inacceptabila incat pana si CCR-ul prezidat de fostul membru PSD, dl. Valer Dorneanu, a fost nevoit sa accepte aceasta realitate si sa declare textul ca fiind in contradictie cu legea fundamentala", a scris pe Facebook deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei Iordache, unde a facut tot ce i-a stat in putere pentru a opri macelul PSD asupra sistemului juridic din Romania.

O problema minora

Trebuie remarcat si faptul ca presedintele Klaus Iohannis, pe langa asigurarile date ca independenta Justitiei este intangibila, a mai spus ca spera sa avem legi care sa ajute si sa imbunatateasca activitatea sistemului de justitie.

Aceste precizari nu pot sa insemne decat ca exista sau va exista o colaborare intre Parlament, Presedintie, Curtea Constitutionala si CSM in ce priveste legislatia in aceasta materie, dar o astfel de "colaborare" nu se poate realiza fara crearea unei punti de comunicare intre presedintele PSD si presedintele Romaniei.

Klaus Iohannis, intrebat in conferinta de presa de la Bruxelles despre noul scandal declansat de Liviu Dragnea la Bucuresti cu Serviciul de Protectie si Paza, a expediat subiectul ca fiind "o problema minora". Poate pentru domnia sa, pentru ca Liviu Dragnea foloseste conflictul ca pe un mod de a-si arata puterea pe care o are asupra Guvernului Dancila, dar si ca un mesaj transmis catre agentiile de informatii cum ca s-a intors la masa de joc.

Pacea de la Sibiu

"Fara sa am dovezi, dar pentru ca am vazut prea multe in cariera mea politica, la toate nivelurile, de la politica dintr-o comuna pana la cea europeana, as spune ca e evidenta intelegerea dintre cei doi.

In primul rand, Dragnea a dizolvat organizatia PSD de la Sibiu si l-a scos de tot din activitatea politica pe Ioan Cindrea, cel care s-a luptat in mod real cu Klaus Iohannis in campania din 2014. Apoi, faptul ca a acceptat-o pe Viorica Dancila, stiind ca-i da lui Liviu Dragnea o putere pe care nimeni nu a mai avut-o in Romania, nu face decat sa alimenteze aceasta suspiciune.

Cred ca Liviu Dragnea i-a garantat un candidat fara sanse la prezidentiale, dovada fiind faptul ca nu se discuta nimic in partid despre alegerile de anul viitor", a declarat pentru Ziare.com europarlamentarul PSD Catalin Ivan, un contestatar vocal al lui Liviu Dragnea.

Victor Ponta anunta ca in sistemul de justitie PSD nu va reusi sa schimbe nimic - Foto: Hepta.ro

Domeniul in care nu se schimba nimic

Un alt indiciu ca s-a realizat un pact intre presedintele Iohannis si liderul PSD e dat de Victor Ponta, fost premier al Romaniei, care intr-o postare pe Facebook in care se refera la abuzurile pe care le-a suportat din cauza fostului procuror DNA Mircea Negulescu, exclus intre timp din magistratura, a scris:

"Ce masuri legale cu adevarat serioase (nu bla-bla in studiorile de televiziune) se iau pentru ca in viitor sa nu se repete aceste abuzuri. Eu sunt jurist, am citit proiectele adoptate recent de Parlament si va garantez ca in acest domeniu nu se schimba absolut nimic. Poate pe viitor".

Multe date, declaratii ale actorilor politici si reactii oficiale arata ca, in ce priveste Justitia, s-a realizat un tip de intelegere care a primit si aprobare de la Bruxelles prin vocea presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Am spus clar ca sistemul de justitie din Romania functioneaza. Apoi, in caz ca vorbim aici de Articolul 7 (Suspendarea dreptului de vot al Romaniei in cadrul Consiliului European - n.red.), problema aceasta o sa isi gaseasca o solutie, dar in Romania, nu aici la Bruxelles se formuleaza solutii", a declarat Jean-Claude Juncker in legatura cu criza politica creata de incercarile PSD de a modifica Legile Justitiei.

PSD, un partid care s-a predat. Dar cui?

Daca solutia se afla in Romania, asta inseamna ca presedintele Iohannis are o parghie importanta in ce priveste PSD, iar Liviu Dragnea a ajuns in punctul in care a fost obligat sa faca un compromis pentru a-si pastra puterea.

Cum va evolua relatia presedintelui PSD cu Calin Popescu Tariceanu care se simte tradat si marginalizat? Va reusi Liviu Dragnea sa preia macar o parte din controlul asupra agentiilor de informatii? Va reusi liderul PSD sa inghete conflictele din interiorul partidului? Cat va rezista Guvernul Dancila? Acestea sunt doar cateva din intrebarile care trebuie puse, dar care nu au raspuns in acest moment.

"Liviu Dragnea are de partea sa un statut al partidului modificat in asa fel incat sa-i dea putere absoluta. Poate dizolva orice organizatie, poate da pe oricine afara, dar nimeni nu se poate atinge de el. Si-a creat din statut un scut care sa-l apere de membrii de partid. As spune ca mai are cativa fideli in jurul sau, dar frica este cea care-l tine acum in fruntea PSD. De frica si din oportunism, liderii PSD au ingropat partidul pentru mult timp de acum inainte", a declarat, in exclusivitate, pentru Ziare.com, europarlamentarul Catalin Ivan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Iohannis Juncker MCV, #Iohannis Juncker legile justitiei, #Iohannis Comisia Europeana , #presedinte