Oficial ungar, reactie acida la adresa romanilor: Este ofensator pentru natiunea maghiara ca marcarea in fiecare an a Tratatului de la Trianon va fi sarbatoare in Romania

Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 20:25
9086 citiri
Oficial ungar, reactie acida la adresa romanilor: Este ofensator pentru natiunea maghiara ca marcarea in fiecare an a Tratatului de la Trianon va fi sarbatoare in Romania
FOTO: Pixabay

Marcarea in fiecare an a Tratatului de la Trianon ca sarbatoare in Romania este un fapt uimitor si profund ofensator pentru natiunea maghiara, afirma Arpad Janos Potapi, secretar de stat responsabil pentru politici nationale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

Secretarul de stat responsabil pentru politici nationale semnaleaza, intr-un comunicat transmis MTI, ca, potrivit legii promulgate miercuri in Romania, marcarea in fiecare an a Tratatului de la Trianon va deveni sarbatoare oficiala in Romania, ceea ce este profund ofensator nu doar pentru maghiarii din Transilvania, ci si pentru intreaga natiune maghiara.

"Este uimitor si trist ca, in toiul unei pandemii, problema unui stat membru al UE este sa adopte o lege care "sa tarasca prin noroi drepturile celei mai mari comunitati nationale care traieste pe teritoriul sau", a scris Arpad Janos Potapi.

In opinia sa, "sa obligi membrii unei comunitati nationale sa sarbatoreasca cea mai neagra zi din propria istorie, nu numai ca nu se incadreaza in principiile UE, ci reprezinta si o "mare lipsa de respect" fata de membrii comunitatii, a subliniat secretarul de stat.

"Aceasta masura serveste doar pentru a provoca tensiuni inutile intre nationalitatile care traiesc pe teritoriul tarii", a adaugat politicianul.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

Pe 3 noiembrie, Camera Deputatilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon si a respins cererea de reexaminare a propunerii legislative formulata de presedintele Klaus Iohannis.

Legea prevede posibilitatea organizarii, la nivel national si local, de manifestari cultural-educative si stiintifice consacrate constientizarii semnificatiei si importantei acestui Tratat de la Trianon, pe data de 4 iunie. Astfel, autoritatile centrale si locale, organizatiile neguvernamentale si reprezentantii societatii civile pot contribui la organizarea actiunilor prin acordarea de sprijin material si logistic.

Adoptarea de catre Parlament a Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon a generat numeroase critici, atat din partea expertilor, cat si a organizatiilor neguvernamentale. Reactiile produse la nivelul societatii civile, precum si amploarea acestora au pus in evidenta faptul ca aceasta lege, in forma adoptata de Parlament, nu a reprezentat rezultatul unui proces autentic si consistent de consultare si dezbatere publica.

Pe 15 iulie, Curtea Constitutionala a respins, cu majoritate de voturi, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis referitoare la legea de declarare a zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920, intre Puterile Aliate invingatoare in Primul Razboi Mondial si Ungaria, in calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat invins, consfintind includerea Transilvaniei in teritoriul Romaniei.

CITESTE SI

Ludovic Orban indeamna Ungaria si Polonia sa aprobe bugetul UE si Fondul de relansare

Ungaria: Migratia si amenintarea terorista din Europa au o relatie de la cauza la efect

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Cea mai valoroasă sportivă a României, înainte de provocarea din Ungaria: ”Eu voi fi iarăși în două curse”
Cea mai valoroasă sportivă a României, înainte de provocarea din Ungaria: ”Eu voi fi iarăși în două curse”
Canotoarea Simona Radiş, considerată cea mai valoroasă sportivă a României în 2023, a declarat, luni, la Complexul Sportiv Naţional ''Elisabeta Lipă'' de la Snagov, că de abia aşteaptă...
#Trianon, #Ungaria, #Romania, #tensiuni, #Uniunea Europeana, #Klaus Iohannis, #Budapesta , #presedinte