Prabusirea lui Klaus Iohannis

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 07:25
15608 citiri
Prabusirea lui Klaus Iohannis

Sondajul realizat de CURS la comanda SAR in Bucuresti ar trebui sa fie un dus foarte rece mai ales pentru Klaus Iohannis, dar nu numai.

Cercetarea arata ca favorabilitatea bucurestenilor fata de presedinte a coborat la 27,5%. Acesta este procentul celor care au raspuns "Da, face o treaba buna", in timp ce 38% au spus ca "Nu face treaba buna". 31,5% nu au o parere formata, iar 3% "nu stiu/nu raspund".

Este adevarat ca in tara presedintele inca are inca in jur de 45-50%, dar e stiut ca pentru zona non-PSD (refuz sa o numesc de dreapta) Bucurestiul da un semnal care e urmat cu oarecare inertie si de restul.

Este o prabusire spectaculoasa dupa nici doi ani de mandat si, in mod paradoxal, ea a inceput cu adevarat dupa caderea Guvernului Ponta. Eu nu cred ca poporul ii reproseaza lui Klaus Iohannis atat gafele, de tipul declaratiilor referitoare la Antena 3. Ele vin si trec, se estompeaza, apoi se uita. Ceea ce cred ca presedintele deconteaza este lipsa de rezultate.

Daca pana la sfarsitul anului trecut ea putea fi pusa pe seama sabotajului Guvernului Ponta, de cand presedintele nu mai are un adversar in Palatul Victoria, de cand furia electoratului sau nu mai e contrata pe Victor Ponta, propria abilitate a presedintelui, propria competenta, chiar adecvare se vad in toata splendoarea lor.

Unde e reforma? Unde e politica altfel? Unde este restartarea? Nu se vede nimic. In schimb haosul, necoordonarea institutiilor, lipsa comenzii centrale incep sa fie din ce in ce mai evidente din spatele incaierarilor cu icnete dintre diferiti actori institutionali.

Si daca n-ar reusi, desi efortul si implicarea ar fi vizibile, probabil ca oamenii ar fi dispusi sa-l mai crediteze.

Deci dl Iohannis nu cred ca deconteaza atat ceea ce face, cat indiferenta, absenta sa cronica, chiar daca uneori usor ingrijorata, indiferent daca se afla fizic in Palatul Cotroceni sau printr-o vacanta prelungita.

Iar liberalii stau la fel de prost ca presedintele. In Bucuresti, partidul aflat in opozitie de atata vreme si care a dat acum doi ani presedintele se afla la 26%, cu 10 procente in urma unui PSD care a fost alungat (teoretic) de la guvernare de furia strazii, care a fost lovit de tot felul de scandaluri de coruptie, care are un presedinte condamnat in prima instanta si in pragul sentintei definitive.

De ce?

Pe de-o parte, cred ca liberalii platesc si lipsa de performanta a presedintelui care i-a mai si pus in situatia de a-si contrazice propriul vot, cum a fost cu Codul Fiscal.

Dar si pentru ca in haosul general care s-a instalat pe scena politica liberalii nu au reusit sa furnizeze niste repere. Teoretic ar fi si trebuit sa ii ajute coruptia din PSD. Practic, insa, nu numai ca nici ei nu sunt scutiti, dar, cel mai grav, ma tem ca integritatea nici nu mai reprezinta un criteriu.

Majoritatea, 43%, considera ca in ultimul timp coruptia a crescut in loc sa scada, primari precum Piedone sau Vanghelie ar putea castiga viitoarele alegeri potrivit altor sondaje. Asta in tara unde DNA este pe la 60% cota de incredere, iar coruptia apare pe primele locuri in toate topurile nemultumirilor romanilor.

Doar aparent e paradoxal. Da, romanii vor anticoruptie. Si sustin DNA, dar considera ca toti politicienii si toate partidele sunt la fel. Niciunul nu trece testul acesta, deci raman alte criterii de departajare. Iar liberalii, fara lideri, fara discurs, fara nerv, fara inspiratie, mereu in contratimp, nu conving, nu au teme, nu fac agenda.

Si pe cat posibil, daca tot vor sa fie diferiti de PSD, liberalii ar face bine sa nu mai dea mesaje antiJustitie apasate. Cand il auzi pe senatorul Bodea la Antena 3 cum va reclama el DNA la CEDO daca va fi luat de procurori si cum o va pune pe dna Kovesi sa plateasca despagubirea din buzunar, te intrebi cam care e diferenta fata de Codrin Stefanescu, de exemplu.

Nu functioneaza nici departajarea ideologica. Pentru 60% ea nu are nicio importanta. Deci nu se mai poate spune ca Bucurestiul, spre exemplu, e de dreapta. Nu pentru ca bucurestenii si-ar fi schimbat principiile, ci pentru ca in politica romaneasca nu mai exista aceasta diferentiere ideologica.

Pe de-o parte, pentru ca toti s-au tavalit cu toti pe la guvernare. Au trecut individual si chiar cu partid cu tot de la stanga la dreapta si invers fara rezerve. Dar si pentru ca actioneaza contrar propriei ideologii.

PSD a luat la guvernare masuri de dreapta mai abitir decat PNL, in vreme ce PNL se inghesuie la cresteri de salarii pentru bugetari, cresteri de alocatii si indemnizatii. E un haos populist din care nu e nimic de inteles, deci nicio mirare ca nimeni nu mai intelege nimic.

Este poate ceasul al 12-lea spre final pentru presedinte sa inteleaga cam cum arata fisa reala a postului pe care-l ocupa si ca presedintia nu e primarie. Iar pentru PNL sa inteleaga ca prin simpla lui fiintare nu capteaza nici macar votul tuturor membrilor. Ca are de captat si tinut cel mai exigent electorat pentru care este departe de a fi gasit tonul si oferta necesara.

Nu stiu daca pentru locale mai e ceva de facut si asta inseamna un start cu handicap pentru parlamentare. Dar pana la urma, daca nu ajung pe fundul gropii, poate ca nici nu vor fi in stare sa vina cu o lista serioasa si cu un mesaj articulat dincolo de miorlaielile populiste si total necredibile pe care le aud din Modrogan.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Klaus Iohannis PNL sondaj CURS, #Klaus Iohannis incredere romani , #presedinte