Presedintele absent si spectacolul ipocriziei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 11 Martie 2016, ora 12:00
7452 citiri
Presedintele absent si spectacolul ipocriziei

Romania traverseaza o criza de proportii a Justitiei prin decizia in privinta supravegherii tehnice realizata de SRI in baza mandatelor judecatoresti in dosarele penale.

Efectele motivarii CCR sunt deocamdata greu de anticipat. E clar ca, si sa fie in continuare utilizata tehnica SRI printr-un artificiu legislativ de avarie, tot va fi nevoie de investitii serioase si la DNA, si la DIICOT, si la Interne pentru extinderea centrelor tehnice sau constituirea lor si pentru angajarea de oameni.

Discutam de vreo 60 de milioane de euro, repet, daca tehnica SRI va putea fi folosita in continuare, ceea ce este la limita motivarii CCR.

Intr-o atare situatie, pe care insusi directorul SRI o califica drept periculoasa pentru securitatea nationala, unde e seful statului? Cum unde? In vacanta in Tara Sfanta.

Da, a fost o bucatica de vizita de stat incheiata joi la pranz. Presedintele si-a prelungit, insa, sejurul, pentru ca probabil doamna nu apucase sa poarte toate toaletele pregatite.

Ministerul Justitiei a terminat proiectul de ordonanta de urgenta care sa introduca solutia de avarie. Proiectul a fost la CSM. Dar nu poate fi adoptat fara avizul CSAT. Care CSAT nu se poate tine fara presedinte. Care presedinte e, v-am spus, in vacanta pana vineri seara cand va avea loc sedinta.

Intre timp, mandatele de interceptare din dosare sunt practic blocate, pentru ca nu vad de ce ar mai fi constituite probe despre care e un mare pericol sa fie declarate nule in virtutea inteleptei motivari a CCR.

Intre timp, fiecare isi da cu pararea, e vacarm, e scandal. O hora penala danseaza victorioasa in studiourile de televiziune. Sa ii vezi deodata infratiti in cuget si simtiri pe Basescu, Tariceanu si Voiculescu, prin Gadea, sa-l auzi pe fostul presedinte al tarii spunand ca i-ar da afara pe sefii de la DNA si DIICOT si altele asemenea mi se pare un spectacol grotesc.

Cata ipocrizie! Dupa cum remarca si jurnalistul Ionel Stoica pe Facebook, cine era presedintele CSAT cand acesta a decis, in 2008, ca SRI este unica autoritate pentru interceptari? Nu Traian Basescu care saluta acum haosul creat de CCR? Cine a folosit in dosare resursele SRI fara cea mai mica problema in timpul celor doua mandate la DNA si cine a avut saptamani de zile spre analiza proiectul noilor Coduri, tocmai pentru a face orice obiectie considera necesara? Nu cumva actualul judecator CCR Daniel Morar?

Cine a fost 4 ani premier si apoi parte a unei majoritati mamut de 70%, pozitii din care putea intia orice modificare a regimului interceptarilor considera necesara? Nu cumva Calin Popescu Tariceanu?

Cei care au creat sistemul de acum il fac tandari, cer inlocuirea lui intr-o zi, desi stiu ca nu e posibil, si ranjesc la o justitie pe care o imping intr-un colt. Si trebuie crezuti ca o fac din convingere, nu impinsi de interese personale, penale sau meschine.

Ce sa faca presedintele, veti spune? In primul rand, va spuneam, sa onoreze cu prezenta indispensabila un CSAT esential.

Dar daca facea esentialul exista o buna sansa sa isi poata petrece acum cu adevarat netulburat sejurul in Israel.

Din 16 februarie, semnele crizei interceptarilor au devenit, cred, destul de clare. Am anticipat-o din chiar prima dupa anuntarea deciziei, am documentat-o si am prezentat cele mai probabile efecte, intocmai confirmate.

Cum sa nu fi fost ea anticipata la Presedintie? Si, totusi, nici de la Cotroceni, nici de la Palatul Victoria nu au plecat punctele de vedere solicitate de CCR in speta interceptarilor. Nu le-a pasat.

Presedintele ar fi putut sa declanseze discutii foarte ample cu toti cei implicati, pentru ca motivarea sa produca efecte cat mai mici asupra sistemului judiciar, asupra anchetelor si probelor.

Dupa stiinta mea, presedintele nu s-a implicat deloc. Singura care in ceasul al XII-lea a incercat sa mai lege cate ceva a fost doamna ministru Raluca Pruna. In rest, nimic.

La un moment dat, a inceput sa circule draftul motivarii. Am publicat exact cea mai problematica parte, aceea referitoare la impactul asupra probelor din dosare. Cu gandul la Zidul Plangerii, presedintele nu pare sa se fi sinchisit.

Ii putea aduna pe toti actorii la o masa, pentru ca in prezenta lui sa-si spuna punctul de vedere, sa explice impactul solicitarilor pentru a fi gasita solutia legislativa care sa evite criza cea mare. Sau cel putin sa incerce sa-o gaseasca.

Nu e vorba de presiuni asupra CCR, ci de comunicare si intelegere reciproca a punctelor de vedere.

Nu e cazul dlui Iohannis. Domnia sa e cel mult putin ingrijorat, ia act si o sterge in vacante lungi si dese, cheia marilor succese. Tara sa se descurce cum o sti, sa o ia razna cum o sti, concediul de cinci ani la Cotroceni nu poate fi stricat de niste detalii.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#CCR neconstitutionalitate interceptari, #Iohannis CSAT interceptari , #presedinte