Prima reactie a presedintelui Klaus Iohannis la situatia politica din Republica Moldova

Duminica, 09 Iunie 2019, ora 11:39
7573 citiri
Prima reactie a presedintelui Klaus Iohannis la situatia politica din Republica Moldova
Foto: arhiva Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a avut, duminica, o prima reactie la situatia politica din Republica Moldova.

Presedintele Romaniei a adresat fortelor politice din Republica Moldova un apel la respectarea democratiei si a statului de drept, atragand atentia ca stabilitatea tarii este esentiala pentru continuarea parcursului european.

"Fata de evolutiile politice recente din Republica Moldova, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, adreseaza tuturor fortelor politice din aceasta tara un apel ferm pentru respectarea democratiei si a statului de drept", se arata intr-un comunicat remis de Administratia Prezidentiala.

"Stabilitatea Republicii Moldova este esentiala pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat sa duca la indeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv in ceea ce priveste statul de drept si buna guvernare, in conformitate cu angajamentul sau fata de Uniunea Europeana, in baza Acordului de Asociere", se mai arata in comunicat.

In ce priveste rezolvarea situatiei de criza din Republica Moldova, presedintele Romaniei considera ca, in beneficiul cetatenilor Republicii Moldova, singura solutie este "dialogul responsabil al tuturor fortelor politice, care trebuie sa manifeste calm si retinere in aceasta perioada si sa acorde astfel prioritate stabilitatii politice a tarii".

Miscari politice importante au fost declansate, sambata, in Republica Moldova. Deputatii din blocul ACUM si din PSRM au format o majoritate parlamentara si au convocat o sedinta a parlamentului, pentru a numi un nou guvern, in ciuda deciziei Curtii Constitutionale, care a stabilit ca termenul de investire a unui nou executiv a expirat vineri la miezul noptii.

Deputatii din coalitia majoritara nu au recunoscut decizia Curtii Constitutionale, sustinand ca termenul pentru investirea unui nou guvern expira, de fapt, sambata la miezul noptii.

Intrunit in sedinta, Parlamentul si-a ales noua conducere - presedinte a fost numita Zinaida Greceanii. Dupa care s-a stabilit noul guvern, condus de Maia Sandu, desemnat de presedintele Igor Dodon si votat in unanimitate de cei 61 de deputati. Membrii noului guvern au depus si juramantul de investire in functie.

Parlamentarii au adoptat si o declaratie privind "condamnarea tentativei de uzurpare a puterii in stat in favoarea Partidului Democrat din Moldova de catre Curtea Constitutionala" si i-au demis pe seful Centrului National Anticoruptie, Bogdan Zumbreanu si pe directorul Serviciului de Informatii si Securitate, Vasile Botnari.

In paralel, Curtea Constitutionala, sesizata de Partidul Democrat din Republica Moldova, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a invalidat pe rand toate deciziile luate de parlament si presedintele Igor Dodon. Mai intai, reunita intr-o sedinta de urgenta, Curtea Constitutionala de la Chisinau a invalidat alegerea Zinaidei Greceanii in functia de presedinte al Parlamentului si a stabilit ca toate deciziile luate de Parlament sambata si cele care vor fi adoptate in continuare sunt neconstitutionale. Ulterior, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional decretul presedintelui privind numire a Maiei Sandu in functia de prim-ministru, precum si procedura de numire a Guvernului.

Si Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat ca deciziile luate sambata in Parlament reprezinta o incalcare a Constitutiei si a acuzat Blocul ACUM si PSRM de tentativa de uzurpare a puterii in stat. Patru din cei sapte judecatori ai Curtii Constitutionale din Republica Moldova au fost numiti la propunerea Partidului Democrat al lui Plahotniuc.

Citeste totul despre situatia de criza din Republica Moldova si felul in care s-au desfasurat, sambata, evenimentele tensionate de la Chisinau.

La sedinta Parlamentului au participat si ambasadorii la Chisinau ai UE, SUA si Rusiei.

Vezi si reactiile UE, SUA si Rusiei la schimbarile politice din Republica Moldova, dar si primele reactii ale unor lideri politici din Romania.

Duminica, situatia s-a tensionat si mai mult. Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis suspendarea temporara a lui Igor Dodon din functia de presedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit presedinte interimar, fiind obligat sa dizolve Parlamentul. La scurt timp dupa aceasta decizie, parlamentul a fost dizolvat, iar Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate in data de 6 septembrie.

Urmareste evolutia crizei politice din Republica Moldova

In replica, Igor Dodon sustine ca singura optiune este "mobilizarea externa si interna, presiunea si rezistenta dura la uzurpatori".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Iohannis reactie criza politica Republica Moldova , #presedinte