Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Stie Klaus Iohannis ce doreste pentru Justitie? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 09:18
6803 citiri
Stie Klaus Iohannis ce doreste pentru Justitie? (Opinii)

Mesajul transmis de Klaus Iohannis la sedinta CSM, pe care a prezidat-o, mi s-a parut in principiu si pana la un punct corect.

Presedintele a apasat pe independenta Justitiei, pe constiinta magistratilor care sunt atat de independenti cat vor ei sa fie. Ceea ce este, cred, perfect adevarat.

Este foarte important ca presedintele asigura sustinerea sa explicita si ferma pentru magistratii onesti si care nu se lasa intimidati pentru ca "nu exista alta sansa a acestei tari decat cu un stat de drept consolidat si cu o justitie independenta".

Si desigur ca ridicarea MCV, dorita de Klaus Iohannis, este un obiectiv legitim. Cat timp mecanismul de verificare exista, inseamna ca inca nu suntem la standardele impuse de UE. Asta daca ne raportam la felul in care functioneaza acum MCV si semnificatia actuala.

Personal sunt adepta ideii lansate de fostul comisar european pentru Justitie, Viviane Reding, care dorea ca toate statele UE sa fie supuse unui sistem de monitorizare care sa impiedice aparitita unor eventuale derapaje, un fel de MCV "light" generalizat.

Dar discutam pe datele concrete, adica despre MCV impus Romaniei din momentul intrarii in UE, ca o garantie ca Justitia se va reforma si va deveni independenta. Este oare Romania cu adevarat pregatita pentru eliminarea acestui mecanism de verificare?

In opinia mea, nu este. Chiar cred ca ar fi foarte periculos pentru Justitie ca MCV sa dispara. Si am sa spun de ce.

Sigur ca din 2008 incoace rapoartele de evaluare au inceput sa fie din ce in ce mai bune, cu exceptia sincopei provocate de vara lui 2012. Progresele sunt evidente. DNA actioneaza nestingherit. CSM nu mai este organismul antireformist care era. Corpul magistratilor, ma refer si la procurori, si la judecatori, s-a primenit inclusiv prin anticoruptie foarte dura.

Dar sunt oare aceste progrese ireversibile? Nu cred.

Va amintiti ce s-a intamplat in vara lui 2012? Nu ma refer aici la actiunea ca atare de suspendare a presedintelui, care putea fi un demers constitutional perfect legitim, ci la asaltul impotriva Justitiei care a insotit suspendarea, cu amputarea intempestiva, prin ordonanta de urgenta la ceas de seara, a atributiilor CCR. Existenta MCV a fost atunci o parghie de respingere a acestui atac.

In primele luni ale lui 2012, fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, era foarte aproape sa obtina un acord la nivelul UE pentru ridicarea MCV dupa inca un raport pozitiv. Privit in perspectiva celor intamplate ulterior, cred ca e bine ca nu a mai avut timp sa reuseasca.

Va aduceti aminte incercarea de masacrare a Codului Penal din "martea neagra"? Tot presiunea externa, inclusiv prin MCV, a blocat aceasta tentativa, pentru ca stabilitatea legislatiei anticoruptie este un obiectiv clar al acestui mecanism de verificare. La fel au fost respinse si multele incercari de limitare a actiunii ANI.

Apoi, una dintre criticile constante ale MCV a fost zidul facut de Parlament in jurul celor suspectati de coruptie. Din acest punct de vedere, in toamna anului trecut am avut un moment de varf cu cereri de incepere a urmaririi penale sau de arestare respinse sau amanate pe banda rulanta. E drept ca dupa 16 noiembrie toate au fost deblocate. Dar va amintesc ca il avem in continuare pe dl Chitoiu aparat de urmarirea penala din cauza avizului negativ dat de Parlament.

Lucrurile sunt deocamdata pe muchie de cutit. Nu cred ca parlamentarii au fost brusc patrunsi de spiritul Justitiei si vor da drumul anchetelor fara cartire. A fost momentul de panica de dupa infrangerea lui Victor Ponta, pentru ca tema acestor avize negative sau amanate a reprezentat un punct important al campaniei.

Dar nu mi se pare deloc exclus, ba chiar foarte probabil ca acest razboi de uzura intre clasa politica, mai ales PSD, si Justitie sa continue si ma tem ca orice bresa si orice oportunitate ar putea fi valorificate.

Spuneam ca in ultimii ani corpul magistratilor a fost primenit. Dar nu in totalitate. Sa ne uitam la ce infectie am avut la varful DIICOT. Ea arata ca sistemul este inca vulnerabil. Scriam la inceputul anului despre faptul ca Elisabeta Ponea este procurorul general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova.

Faptul ca un magistrat care sta in casa cu sotul arestat la domiciliu pentru acte de coruptie, care este acuzat ca a traficat influenta inclusiv pentru promovarea sotiei sale, a ajuns intr-o pozitie de conducere in sistemul judiciar mi se pare o mare vulnerabilitate simptomatica a acestuia. Iar CSM nu a avut nicio obiectie.

Este, cred, o vulnerabilitate si faptul ca o judecatoare precum Viorica Costiniu, al carei sot, fost judecator, este condamnat definitiv pentru coruptie dupa o ancheta a DNA, se pronunta in cauze instrumentate de DNA.

Am dat doar cateva exemple, fara pretentia unei evaluari exhaustive. Dar ceea ce cred ca reflecta ele este nevoia de prudenta atunci cand ne dorim emanciparea de sub monitorizarea europeana. Cred ca bostanaria este inca foarte vulerabila, hotii la panda si numai paza buna o poate proteja.

Mi se pare foarte bine ca presedintele isi propune obiective ambitioase, dar e bine ca ele sa fie realiste si sa ia in calcul realitatile obiective, altfel o mare aparenta victorie se poate transforma intr-o catastrofa. Si cred ca dl Iohannis ar trebui sa-si doreasca o justitie care sa nu mai aiba in mod real nevoie de MCV, nu de una care sa piarda una dintre cele mai importante garantii ale reformarii ei.

P.S. Cred ca este nepotrivita grija presedintelui pentru apararea imaginii unor oameni care beneficiaza de prezumtia de nevinovatie sub aspect penal, dar care sub aspect moral sunt incompatibili cu pozitii de putere sau cu accesul la banii publici, imagine care ar fi lezata de scurgerile de informatii din dosarele penale. Dar acest subiect cred ca merita o discutie separata la care voi reveni.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Klaus Iohannis CSM, #Justitie MCV Romania, #magistrati coruptie, #justitie coruptie Romania , #presedinte