Ultima carte a lui Klaus Iohannis

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 10:49
38792 citiri
Ultima carte a lui Klaus Iohannis

Capturarea tarii pe persoana fizica de catre Liviu Dragnea a atins o noua etapa - intarzierea (dupa cum admite PSD), daca nu cumva chiar refuzul publicarii in Monitorul Oficial a Decretului prezidential nr. 1331/2018, prin care a fost prelungit mandatul sefului Statului Major al Apararii.

Monitorul Oficial a fost trecut in timpul crizei Grindeanu din subordinea Guvernului in subordinea Camerei Deputatilor, deci a lui Liviu Dragnea personal.

Asadar, actele presedintelui au ajuns sa fie cenzurate dupa voia unui jupan absolut care, dupa ce a capturat institutie dupa instiutie, face tot ceea ce doreste cu ele impotriva legii si a Constitutiei.

Este o realitate crunta cu care presedintele pare sa fi inteles ca trebuie sa lupte, dupa somnul de 4 ani care a contribuit la nasterea acestui monstru.

Dar fara parghiile pe care le-a abandonat cu mult prea multa usurinta, fara o echipa stralucita si antrenata, sa opresti monstrul este o misiune la limita imposibilului.

Si, totusi, eu cred ca dl Iohannis mai are o carte mare de jucat sau, daca vreti, un glont de argint de tras, unul despre a carui existenta presa a inceput deja sa speculeze. Referendumul pentru care mai trebuie sa stabileasca doar data si intrebarea/intrebarile.

Care sa fie ele?

Involutiile cele mai periculoase ale Romaniei din ultimii ani, cele care au permis ca tara sa ajunga feuda unui infractor, au fost provocate de doua cauze majore si legate intre ele:

1. abuzul de putere fara precedent al unei Curti Constitutionale iesita din toate tiparele legale si constitutionale. Si in consecinta

2. golirea, cu ajutorul CCR, a functiei prezidentiale de principalele sale atributii si, implicit, transformarea Romaniei intr-o republica parlamentara.

In Romania, presedintele este singurul politician care are in spate votul direct exprimat al tuturor cetatenilor majori si cu drept de vot.

Aceasta validare directa si universala, care se traduce in milioane de voturi, peste 6 milioane in cazul lui Klaus Iohannis, aduce o legitimitate si o raspundere politica pe masura.

Ambele trebuie sa se reflecte in atributii pe masura. Nu convoci tot poporul la urne ca sa alegi un presedinte cu atrbutii de notar, care sa asigure doar forma solemna pentru decizii luate de alti demnitari cu o validare inferioara sau cu totul lipsit de validare electorala, asa cum sunt premierul sau judecatorii CCR.

Regimul politic din Romania a fost gandit prin Constitutie ca semi-prezidential, adica o partajare a puterii executive intre Presedintie si Guvern sau membri ai Guvernului si un permanent echilibru intre Presedintie si Parlament.

De exemplu, in cazul desemnarii premierului, nici Parlamentul nu are ce vota pana nu desemneaza presedintele, nici cel desemnat de presedinte nu intra in functie fara votul Parlamentului.

La remaniere, nici presedintele nu poate numi un ministru dupa propria vointa fara ca premierul sa-l propuna, dar si premierul are nevoie de acordul presedintelui pentru un nou membru al Guvernului.

In cazul procurorilor sefi, nici presedintele nu avea ce numi/revoca pana nu propunea ministrul Justitiei, dar nici ministrul nu putea face o propunere cu valoare de decizie, adica aberatia pana si semantica in care ne aflam acum.

Cu o minima buna-credinta lucrurile au functionat chiar si in conditiile de adversitate intre Presedintie, Guvern si Parlament, asa cum a fost in epoca Basescu.

Iata insa ca o Curte Constitutionala, care si-a arogat si rol de legiuitor, si rol de instanta de judecata, a executat decizii primite in plic si a transformat Romania in republica parlamentara.

Iar poporul trebuie intrebat daca este de acord cu aceasta schimbare. Mai mult, eu cred ca istoria recenta a aratat ca bicefalitatea este periculoasa. De aceea, cred ca intrebarea ar trebui sa fie daca poporul doreste o republica parlamentara sau una prezidentiala.

Republica prezidentuala fiind aceea in care, la fel ca in SUA, politicianul ales direct de tot poporul are si cele mai importante atributii executive privitoare la viata de zi cu zi a celor care l-au investit. Si desigur intreaga raspundere politica. Pe tine te-am ales, tu esti responsabil, pe tine te tragem la raspundere.

Eu sustin cu tarie republica prezidentiala. Ea nu inseamna puteri discretionare pentru presedinte, asa cum are acum Liviu Dragnea cel nevotat. Limitele legale ale prerogativelor prezidentiale trebuie sa fie clare, si doar puteri conforme cu legitimitatea electorala.

De-abia atunci vom putea spune ca poporul va trai exact asa cum a votat si de-abia atunci miza uriasa a prezidentialelor se va mai justifica.

Iar a doua intrebare a referednumului ar trebui sa vizeze Curtea Constitutionala, reformarea ei prin conditii cu mult mai restrictive impuse judecatorilor, care sa fie selectati doar dintre fosti si actuali magistrati.

Eu as merge chiar mai departe, adica la includerea CCR in ICCJ, ca sectie speciala sau in componenta in care ICCJ judeca recursurile in interesul legii. Aceasta institutie esentiala a statului de drept, care este CCR, trebuie curatata de politruci, mediocri, plagiatori si repetenti.

E desigur posibil, teoretic, ca poporul sa opteze pentru republica parlamentara. Foarte bine, dar macar sa fie clar si sa nu ne mai trezim apoi cu vreun alde Dragnea care ajuns presedinte pe fondul dezinteresului pentru functia vandalizata sa o repotenteze dupa propria voie exact prin metodele folosite pentru distrugerea ei de acum.

Da, referendumul ar fi doar consultativ. Asa cum a fost cel privind Parlamentul unicameral cu 300 de membri. Si PSD l-ar putea ignora, cu atat mai mult cu cat presupune o ampla reforma constitutionala, nu doar modificari punctuale. Dar

1. lucrurile ar fi clare si cu fiecare actiune antiprezidentiala PSD ar sti exact ca infrunta vointa poporului.

2. este un risc urias ca in fata a trei randuri de alegeri PSD sa isi permita sa ignore vointa populara, mai ales daca ea va fi, dupa cum ma astept, covarsitoare.

3. o astfel de chemare la urne pe o chestiune esentiala pentru toti romanii ar putea insemna o reincarcare a poporului, o revitalizare a unei societati din nou impinse in pasivitate.

Ramane de vazut daca presedintele este dispus sa joace macar aceasta ultima carte care sa-i salveze mai mult decat mandatul si candidatura, ci sa scoata Romania din fundatura. Este nu doar sansa, este datoria Presedintelui Romaniei, cu orice risc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Iohannis referendum republica prezidentiala , #presedinte