Ultima suta de metri: poate Klaus Iohannis sa impiedice pagubele Comisiei Iordache, asa cum ii sugereaza Comisia Europeana?

Joi, 25 Aprilie 2019, ora 11:05
27973 citiri
Ultima suta de metri: poate Klaus Iohannis sa impiedice pagubele Comisiei Iordache, asa cum ii sugereaza Comisia Europeana?
Foto: Adrian Piclisan/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

E de asteptat ca joi, presedintele Klaus Iohannis sa emita decretul pentru organizarea unui referendum, despre care stim ca va fi pe teme de justitie, dar nu stim daca va avea suficienta forta, macar simbolica, pentru a para cursa cu care PSD/ALDE, cu ajutor consistent de la UDMR, a reusit sa ii obtina lui Liviu Dragnea macar o scapare.

Cu Comisia de la Venetia la Bucuresti, la capatul a doi ani de tentative continue de subordonare a justitiei - cu reusite majore chiar, printre care inlaturarile Laurei Codruta Kovesi si a lui Augustin Lazar - regimul politic controlat de Liviu Dragnea a votat, in ritm alert, mai multe modificari ale Codului Penal si ale Legii 78/2000 de combatere a infractiunilor de coruptie, care il scapa de problemele penale de la Inalta Curte pe liderul PSD, Liviu Dragnea, in dosarul Angajarilor fictive la DGASPC Teleorman.

Nu a trecut nici o luna de cand institutiile europene au condamnat la unison tocmai acest asalt discretionar asupra justitiei, facand eforturi pentru a impiedica practic Guvernul sa adopte o ordonanta a carei miza era aceeasi rafuiala cu justitia.

Sefa Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Angela Cristea, a povestit, intr-un dialog cu Ziare.com, cum a aflat CE informatii relevante, care o avertizau asupra pericolului iminent ca puterea de la Bucuresti compromite practic tot progresul pe care anticoruptia l-a realizat.

De altfel, Comisia Europeana a reactionat imediat, miercuri, in termeni categorici: daca autoritatile de la Bucuresti nu revin la procedurile democratice, CE va folosi toate parghiile.

In tot acest context, asadar, cu membrii Comisiei de la Venetia cerand explicatii despre modificarile legislative pe care le face puterea PSD/ALDE, parlamentarii au indraznit sa isi duca pana la capat planul perfid de a-si face justitia favorabila. De vreme ce nu au contat avertismentele europene, e de la sine inteles ca nu au contat nici vociferarile Opozitiei si nici criticile asociatiilor de magistrati.

Liviu Dragnea a mers inainte si si-a revendicat, de altfel, victoria, prin prezenta la votul care i-a adus scaparea, desi nu a prezidat sedinta.

Simbolic, Dragnea a avut nevoie de aceasta punere in scena, care i-a reconfirmat legitimitatea in coalitie, chiar daca ea vine din reprezentarea unor interese oligarhice.

Iata cum Dragnea, caruia Dancila i-a refuzat un vot de incredere in Parlament, prin restructurarea Guvernului, si-a obtinut premiul.

Comisia Europeana trimite mingea la Klaus Iohannis

In mesajul Comisiei Europene se gaseste o propozitie-cheie: "Intelegem ca aceste modificari nu au fost promulgate si nu intra in vigoare".

E un mesaj care il vizeaza direct pe Klaus Iohannis, in preziua decretului de organizare a referendumului pe justitie si in care presedintele ar putea para actiunile din Parlament.

De altfel, Klaus Iohannis a facut referire la modificarile Codurilor, chiar la discutiile avute cu membrii Comisiei de la Venetia veniti la Bucuresti: "Presedintele Romaniei si-a exprimat nemultumirea fata de modul defectuos in care PSD legifereaza, cel mai recent exemplu fiind adoptarea modificarilor la Codurile Penale. Acest mod de legiferare are un caracter extrem de nociv si creeaza, deliberat, instabilitate in interiorul sistemului de justitie".

Teoretic, temele pentru care Iohannis a consultat Parlamentul privesc cadrul larg al imposibilitatii amnistiei si gratierii pentru faptele de coruptie si al interdictiei ca Guvernul sa poate emite ordonante de urgenta in materie de justitie.

Parlamentarii Puterii, incluzandu-i aici pe cei ai UDMR si pe reprezentantii minoritatilor, au decis, insa, printre altele, si ca emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative sunt exceptate de la infractiunea de favorizare a infractorului. Se pot da, asadar, OUG in favoarea infractorilor.

Poate opri referendumul pe justitie aceasta infrangere a justitiei, facuta de Parlament? Nu in mod direct, dar confirmarea ca natiunea se opune categoric ii poate da presedintelui argumente pentru o pozitie de forta, asa cum ii sugereaza Comisia Europeana: "Aceste modificari nu au fost promulgate si nu sunt inca in vigoare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Iohannis referednum justitie Coduri , #presedinte
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
In Romania anului 2019 nimeni nu mai poate sa opreasca lovitura de
Poza hello
hello
rank 5
Mafiotii lui drakknea trebuie blocati cat se poate de mult ! Daca se