Va fi reales Iohannis?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 07:46
12132 citiri

Klaus Iohannis e cel de-al treilea presedinte (din cei patru pe care i-am avut dupa 1989) care cauta realegerea. Doar Emil Constantinescu s-a multumit cu un mandat. Ceilalti au vrut sa fie realesi: Ion Iliescu, plebiscitat in 1990, a mai incercat de trei ori, iar Traian Basescu a fost ales in 2009, dupa ce castigase si cu cinci ani mai devreme.

Pe de alta parte, Viorica Dancila nu e cel dintai premier care isi incearca sansele la Cotroceni: au mai facut asta Petre Roman, Theodor Stolojan, Mugur Isarescu, Adrian Nastase, Victor Ponta. Ea are ceva in comun cu primii doi, fiindca nu mai e - in momentul tinerii scrutinului prezidential - la Palatul Victoria.

E, insa, prima data cand avem in finala un fost premier. Nastase si Ponta au pierdut runda decisiva fiind premieri in functie, iar Roman, Stolojan si Isarescu n-au trecut de turul intai.

Rata realegerii unui sef al statului aflat in functie e mare: singurul care a esuat a fost Iliescu in 1996, dupa ce reusise sa faca acest lucru cu patru ani mai devreme. Basescu a castigat - chiar daca la limita - cursa de acum 10 ani.

Poate spera Iohannis la realegere? Cred ca da.

Transferul voturilor de la candidatii sustinuti de PLUS, PMP, UDMR si USR catre presedinte e certa. Alegatorii care au votat cu Dan Barna si Toader Paleologu vor miza masiv in turul al doilea pe Klaus Iohannis. Au indicat-o si sondajele pre-electorale, au cerut-o si fortele politice care au avut candidatii situati pe locurile 2, 5 si 6.

In total, daca adunam la cele 37,82% obtinute de Klaus Iohannis cele 15,02% stranse in dreptul lui Dan Barna, cele 5,72% din zestrea lui Paleologu si cele 3,87% pe care le-a avut pe 10 noiembrie Hunor Kelemen obtinem 62,43 la suta.

Veti obiecta ca adunarea ar fi valabila daca toti alegatorii care au venit la primul tur ar merge la urne si la al doilea, iar disciplina de vot ar fi stricta. Nu fac profetii, dar e posibil ca participarea sa scada in finala fata de prima runda (asa cum s-a mai intamplat in 2000 si 2004) si e probabil ca unii dintre votanti sa nu urmeze indemnul dat de candidatul pe care l-au preferat duminica trecuta. Cred, insa, ca numarul celor care vor proceda asa va fi mic.

De ce? Fiindca orientarea generala a opiniei publice a fost deja influentata de schimbarea recenta a Guvernului. Inlocuirea Vioricai Dancila de la Palatul Victoria era asteptata si a fost aplaudata nu doar de catre membrii si simpatizantii PNL, ci si de cei cei ai PLUS, PMP, UDMR si USR.

E foarte putin probabil ca la urne sa se constituie atat de repede o majoritate anti-guvernamentala. Singura necunoscuta e scorul cu care va castiga Iohannis. Va las sa faceti pronosticuri...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
Ioan Aurel Pop, unul dintre intelectualii de vârf ai României, a fost invitat de-a lungul timpului de mai multe partide, fie să se alăture unui proiect politic, în calitate de membru, fie să...
#scor Iohannis, #alegeri prezidentiale, #procente Iohannis , #presedinte