Ziare.com

Ziua Z pentru Klaus Iohannis. Incompatibil sau nu? (Opinii)

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 07:36

   

Ziua Z pentru Klaus Iohannis. Incompatibil sau nu? (Opinii)
Teoretic, chestiunea incompatibilitatii lui Klaus Iohannis ar trebui sa ajunga astazi la final, adica instanta ICCJ ar urma sa se pronunte asupra recursului inaintat de ANI impotriva deciziei Curtii de Apel Alba-Iulia, care a respins raportul de incompatibilitate al ANI in privinta actualului presedinte.

CCR a decis deja ca articolul de lege in baza caruia Klaus Iohannis si alti alesi locali au fost declarati incompatibili este constitutional. Este vorba despre articolul care interzice exercitarea simultana a functiei de primar sau viceprimar/ presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean si a calitatii de reprezentant al municipalitatii/CJ in cadrul A.G.A. ale societatilor comerciale de interes local.

Decizia este greu, daca nu chiar imposibil de anticipat, pentru ca nu exista nicio speta similara in care Inalta Curte sa se fi pronuntat deja si nici la nivelul Curtilor de Apel nu exista un punct de vedere unitar. Deci totul este posibil.

Si ma tem ca, indiferent care va fi finalul, nu va fi unul fericit.

In primul rand, avand in vedere ca vorbim despre presedinte, si inca unul de-abia ales, ma tem ca oricare va fi ea, decizia va fi suspectata drept politizata de tabara nemultumita, indiferent cat de bine o vor argumenta judecatorii.

Aceasta suspiciune va fi in dezavantajul Justitiei.

Daca va avea castig de cauza ANI si presedintele Iohannis va avea un verdict de incompatibilitate, va incepe nebunia perfecta. Pentru ca nimeni nu stie ce ar trebui sa se intample intr-o atare situatie. Nu exista procedura. Sunt juristi care spun ca, asemeni parlamentarilor gasiti incompatibili, si presedintele trebuie sa paraseasca imediat functia. Exista juristi care spun ca interdictia de a mai ocupa trei ani o functie publica s-ar aplica dupa incetarea mandatului prezidential.

Probabil ca speta ar ajunge pe masa CCR. Care CCR oricum este in permanenta suspecta de parti-pris-uri politice.

Dl Iohannis a declarat ca, daca va fi gasit incompatibil, va face un "act moralitate".

Nu cred ca ar avea alta cale in afara demisiei, pentru ca decredibilizarea externa ar fi foarte mare. Si iar intram in campanie fortat, alta nebunie dupa ce nici nu ne-am tras bine respiratia.

Daca dl Ioahnnis castiga, decizia va deschide o jurisprudenta si ar urma sa fie aplicata de ICCJ in spete similare. Nu sunt putine - 114 cazuri (inclusiv al dlui Iohannis). 85 au ajuns pe rolul ICCJ dupa ce au fost solutionate de instantele de fond, iar 29 sunt in curs de judecata in prima instanta.

Din cele 85 ajunse la ICCJ, ANI a castigat 53 si a pierdut 32. Interesant este ca dintre cele pierdute, 23 de solutii au fost pronuntate de Curtea de Apel Alba - Iulia, inclusiv in cazul Iohannis. In restul Curtilor de Apel, a avut castig de cauza mai mult ANI.

Foarte interesant este de vazut cum s-a ajuns la asemenea diferente. Legea nu reglementeaza decat societati locale si nationale. Cele regionale nu sunt mentionate, desi exact acestea sunt in discutie in cele 85 de spete.

Curtea de Apel Alba Iulia, care a mers covarsitor impotriva deciziilor ANI, considera ca societatile regionale nu se incadreaza in categoria societatilor locale, care ar atrage starea de incompatiblitate, deoarece deservesc mai mult de un judet.

Curtile de Apel Bucuresti, Constanta, Oradea, Ploiesti, Craiova, care au dat preponderent castig de cauza ANI, considera, dimpotriva, ca "dispozitiile art. 87 lit f) din legea nr. 161/2003 privesc atat societatile locale cat si cele de interes national, enumerarea fiind exhaustiva, ceea ce determina faptul ca starea de incompatibilitate apare indiferent de natura societatii comerciale. (...) O persoana juridica, care nu este de interes national, este de interes local, indiferent daca societatea a fost organizata la nivel comunal, orasenesc sau municipal, judetean sau regional".

ICCJ va inclina definitiv balanta intr-o parte sau alta. Dar daca dl Iohannis va fi declarat incompatibil, probabil ca vor scapa si ceilalti 113 primari si presedinti de CJ declarati incompatibili de ANI. Multi se vor gandi, poate, daca nu cumva 113 potentiali incompatibili au fost salvati de calitatea exceptionala a unuia dintre ei. Ma tem ca suspiciunea va ramane.

In aceste conditii, poate ca ar fi mai bine ca ICCJ sa sesizeze totusi CCR pentru a verifica daca in cazul dlui Iohannis nu opereaza imunitatea, sanctiunea legala pentru incompatibilitate fiind totusi restrangerea unor drepturi fundamentale. Ar fi poate solutia care sa puna la adapost Justitia de niste inevitabile semne de intrebare.

Cert este, cred, ca nu ar fi trebuit sa ajungem aici, intre ciocan si nicovala, si macar la intrarea in mandat un presedinte ar trebui sa nu aiba nicio problema legala pentru a scuti tara si Justitia de asemenea dezbateri, adica o situatie lose-lose.

Citeste mai multe despre Klaus Iohannis ANI incompatibilitate
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3532 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Calus nu e doar incompatibil ci si mincinos

-a promis sa nu il puna pe Mihalache si cum l-a prezentat lui Nuland? Sef de cabinet.
-a promis ca il da jos pe Ponta si coabiteaza foarte bine
-a pus-o pe Gorghiu sefa la PNL si ea s-a dus la antene unde fusese Calus balacarit

Kalus este alta mare dezamagire dupa Constantinescu.

 

 

@Florin2: esti fericit! vei stapini Imparatia Cerurilor!

*

 

 

Asta s-a discutat ieri pe FB: Sunt juristi care spun ca, asemeni

... parlamentarilor gasiti incompatibili, si presedintele trebuie sa paraseasca imediat functia.
S-o părăseasca, n-are decat. N-avem nevoie de un presedinte mut si surd; chior nu e ca vede sa citeasca, chiar daca lăbărtat, ceea ce-i scriu altii. Cum am ajuns? Sa citim, sa aflam din presa straina ce are de gand Iohannis. Cum se poate ca presedintele sa nu comunica cu tara? Cum se poate ca populatia sa nu cunoasca intentiile, planurile presedintelui? Este inadmisibil comportamentul lui Iohannis. Vrea liniste? Vrea sa reinvie perioada Iliescu, Nastase? Nu-i vom permite si el, Iohannis, n-o sa ne poata pune botnita. Sa fie clar.

 

 

"Ziua Z pentru Klaus Iohannis. Incompatibil sau nu?"

- bineintzeles ca nu ! :o)))

 

 

Supozitia doamnei IED despre posoibilitatea ca Iohannis sa trebuiasc

sa demisioneze din functia de presedinte al Romaniei, in cazul unei incompatibilitati stabilite de lege, este nerealista.
Iohannis nu poate 'demisiona' intrucat a fost ales prin vot popular, nu a afost numit in functie, cuma a fi cazul premierului sau ministrilor, de exemplu.
Premierul sau ministrii pot fi destituiti sau isi pot da demisia in caz de incompatibilitate.
Nu insa si presedintele ales prin vot public!
Asa ca este clar, in orice caz, indiferent de rezultatul ANI, Iohannis isi va continua mandatul pana la capat.

 

 

Birocratii de la ANI sunt stupizi si rautaciosi interpreteaza legea

in mod abuziv - Agentia Natională de Integritate (ANI) sustine ca functia de primar al Sibiului este incompatibilă cu functia de reprezentant al minicipiului Sibiu in adunările generale ale societătilor comerciale de interes local - PIETE SIBIU SA si APA CANAL SA Sibiu nu sunt societati comerciale de interes local asa cum sunt acestea definite in Legea nr. 215/2001 - SC APA CANAL SA Sibiu este o societate comerciala pe actiuni de interes regional cu 29 de actionari (judete, municipii, orase si comune) - Si PIETE SIBIU SA este de interes regional deoarece are ca actionari municipiul Sibiu (99%) si judetul Sibiu (1%) - Consiliul Local Sibiu nu are atributii privind organizarea si functionarea acestor societati de interes regional - Municipiul Sibiu este doar actionar in aceste societati, organizarea si functionarea acestora fiind stabilite in AGA, nu prin hotarari ale consiliului local - La final raspundeti la intrebarea: cine trebuie sa reprezinte municipiul Sibiu in relatiile cu tertii? Portarul de la primarie? Daca Iohannis era membru in consiliile de administratie ale acestor societati era altceva, avea interese personale directe si atunci era incompatibil, dar asa cum este starea de fapt nu exista motive de incompatibilitate

......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

 

Ma clar, pentru cei care nu vor ( sau nu pot) sa inteleaga:

Orice om din lumea asta are planuri de lunga durata, cand se angajeaza la "un proiect de tara".
Maine se face o luna (inlusiv sarbatorile) de cand a fost numit. Rautatile celor care-ar fi vrut deja mariri de pensii si salarii, scaderi de impozie, intrarea in Schengen, terminarea tuturor autostrazilor si dublare bugetului pentru invatamant is sanatate sunt cel putin deplasate.Presedintele este candidatul unei coalitii, deci nu poate face numai ce-i trece lui prin minte.

 

 

Un moment pe cat de greu, pe atat de interesant

Judecatorii sunt pusi intr-o situatie grea. Pe deoparte, acest caz este in atentia tuturor si a aplica legea este menirea lor. Daca o incalca, se compromit.
Pe de alta parte, legea e absurda: unui primar nu numai ca nu trebuie sa i se interzica sa participe la ceva care intereseaza localitatea pe care o conduc, dar este obligat sa o faca.
Totul vine de la lege, de la legile noastre facute si votate de parlamenatari care n-au ce cauta in parlamenat. Indiferent de rezultat, situatia trebuie sa conduca la revizuirea intregului sistem legislativ.
Iohannis trece printr-o situatie dificila pe care putea sa o prevada inainte de a candida. Cred ca asa se explica aparenta stagnare din ultimul timp. Faptul ca si-a asumat aceasta problema arata fie ca a stiut precis ca legea e de partea lui, fie a mizat pe timiditatea justitiei, fie ca si-a dorit functia extrem se mult, hotarat sa faca bine Romaniei. Dupa trecerea acestui moment, sper ca presedintele va intra in parametrii lui normali.

 

 

Incompatibil sau nu?

Nu mai are nici o relevanta.
Este pe cai mari.
Vrea de pe acum al doilea mandat.

 

 

"Overlord"

Ziua Z pentru Klaus Iohannis,adica debarca?Pai stie Winston Churchill?

 

 

Basismul,boala grea!

vad ca nu va trece ,dar probabil ca nici nu va tratati! O sa va vindece poate declaratiile lui videanu si Berceanu la DNA ,caci vad ca se poarta turnatoria! cand base ajunge si el acolo ,Iohannis va deveni inger si presedintele vietii dvs!

 

 

Legislatia deficitara

Problemele apar din cauza ca legile sunt interpretabile. In loc sa fie scurte,clare si precise , legile noastre sunt stufoase si insotite de "Regulamente pentru aplicare" . Avem cateva mii de legi si zeci de mii modificari ale acestora , in total , peste 80.000 acte normative. Parca am fi o tara de bezmetici.

 

 

Ce inseamna "incompatibil"?

"Zambetul este INCOMPATIBIL cu legea cauzalitatii:atata fascinatie de inutilitate emana el" Incompatibil cand prestezi o activitate neplatita?S-ar putea ceva mai precis,ca daca nu,ma mai gandesc sa-i mai fac cumparaturi vecinei mele,batrana si bolnava,sa nu dau de bucluc.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor