Concluziile Consiliului European: Ce s-a stabilit pe relocarea imigrantilor, Marea Britanie si Grecia

Vineri, 26 Iunie 2015, ora 16:33
5423 citiri
Concluziile Consiliului European: Ce s-a stabilit pe relocarea imigrantilor, Marea Britanie si Grecia

Presedintele Klaus Iohannis a prezentat, vineri, concluziile Consiliului European de vara, care s-a desfasurat la Bruxelles, printre deciziile adoptate fiind si cea legata de relocarea imigrantilor pe teritoriul european.

Seful statului a subliniat ca provocarile actuale cer un "raspuns solidar" corespunzator din partea statelor UE, motiv pentru "toate statele membre s-au angajat sa participe la relocarea a 40 de mii de migranti din Italia si Grecia", procesul urmand sa se desfasoare "pe baza de voluntariat in privinta numarului de persoane pe care fiecare stat membru" il va accepta.

"Toata lumea participa, doar numarul e pe baza de voluntariat", a subliniat presedintele.

De asemenea, vor fi relocati din spatiul extra UE, tot pe baze voluntare, "20 de mii de persoane dizlocate, care au in mod clar nevoie de protectie internationala".

Ce prevede varianta finala a documentului pe care il va semna Iohannis la Bruxelles

In ceea ce priveste modul de lucru, seful statului a explicat ca "presedintele Consiliului va solicita propuneri din partea statelor membre".

"Acesta este voluntariatul. Fiecare tara va spune, la noi prin Ministerul de Interne, cati migranti poate sa primeasca. Se verifica daca adunand se acopera necesarul de 40 de mii plus 20 de mii (...) Daca da, se trece mai departe, daca nu, atunci probabil va fi nevoie de o noua discutie", a explicat presedintele.

Ungaria a suspendat un acord privind acceptarea imigrantilor extracomunitari: Barca este plina

Alte subiecte abordate

Pe de alta parte, participantii la reuniune au facut un schimb de opinii legate de masurile de securitate adoptate de NATO, fiind evidentiata importanta cooperarii intre UE si Alianta nord-atlantica.

Consiliul a mandatat-o pe Federica Mogherini, Inalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, "sa demareze procesul de elaborare, in colaborare cu statele membre, a unei noi strategii de securitate a UE".

Totodata, presedintele Klaus Iohannis a precizat ca s-a facut un schimb de opinii cu privire la perspectivele economice ale UE, ocazie cu care "au fost validate recomandarile specifice de tara pentru toate statele membre".

Un alt subiect discutat a fost cel legat de piata unica digitala, seful statului roman explicand ca pentru Romania este "esential" ca strategia sa ofere solutii pentru "depasirea decalajului digital intre diferitele regiuni europene", precum si intre mediul rural si cel urban.

Premierul David Cameron a facut o prezentare a preocuparilor guvernului britanic in perspectiva viitorului referendum, a mai declarat Klaus Iohannis, pozitia Romaniei fiind cea cunoscuta, si anume "identificarea de solutii la preocuparile Marii Britanii cu respectarea deplina a principiilor si valorilor europene".

Controversa la Londra: Regina Elisabeta a II-a vrea Marea Britanie in UE sau nu?

Intrebat de jurnalisti despre declaratiile ministrului austriac de Externe cu privire la reducerea alocatiilor pentru copiii emigrantilor romani pana la nivelul celor din tara, Klaus Iohannis a spus ca a discutat cu seful guvernului austriac si acesta l-a asigurat ca a fost vorba despre o opinie personala, nu despre pozitia guvernului.

Austriecii insista: Vor alocatii mai mici pentru copiii romani. Au calculat si economia facuta

In ceea ce priveste situatia Greciei, subiectul a fost discutat de principiu, a declarat presedintele.

"Cu totii am cazut de acord ca nu Consiliul European poate sa gaseasca solutii, ci negocierile si discutiile trebuie purtate intre reprezentantii Greciei si institutiile de creditare, respectiv ministrii finantelor.

Am luat act de informarile care au fost facute. La Bucuresti sunt convins ca BNR are evaluari proprii, cu siguranta dupa ce vom avea o decizie vom cunoaste public si aceste evaluari", a mai declarat presedintele Klaus Iohannis.

Criza Greciei se adanceste: Niciun acord, urmeaza alte negocieri

Citeste si:
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...