Concluziile Summit-ului celor Trei Mari. Iohannis: Evenimentul a fost excelent, in ciuda dificultatilor de politica interna

Marti, 18 Septembrie 2018, ora 14:31
4131 citiri
Concluziile Summit-ului celor Trei Mari. Iohannis: Evenimentul a fost excelent, in ciuda dificultatilor de politica interna
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Ioahnnis a prezentat, marti, rezultatele reuniunii celor Trei Mari, in a doua zi a summit-ului gazduit de tara noastra. Iohannis a afirmat, la Palatul Cotroceni, ca reuniunea a fost una de succes cu rezultate palpabile in evolutia initiativei.

"Ma bucur ca am reusit sa avem un summit excelent, in ciuda dificultatilor noastre de politica interna, spre beneficiul Romaniei, al dezvoltarii sale economice, al cetatenilor romani si al intregii regiuni a celor trei mari", a spus seful statului in prezenta presedintelui Croatiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, a secretarului pentru Energie al SUA, Rick Perry, dar si a premierului Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Presedintele a mai spus ca interesul pentru summit a fost demonstrat si prin nivelul de reprezentare ale celor 12 state participante, evocand prezenta la reuniune a presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a celor noua sefi de stat, doi presedinti de Parlamente nationale, un prim-ministru si un ministru al Afacerilor Externe.

Cele 3 domenii principale de colaborare

De asemenea, Klaus Iohannis a anuntat adoptarea unei declaratii comune a celor 12 state membre ale Initiativei Celor Trei Mari.

"La sfarsitul reuniunii de astazi am adoptat o declaratie comuna, care stipuleaza principiile fundamentale ce stau la baza Initiativei celor Trei Mari si obiectivele concrete vizate de aceasta platforma si atinse de summit.

Avem o intelegere comuna cu privire la obiectivele Initiativei, care sunt pro dezvoltare economica in regiune, pro-UE si pro legaturi transatlantice. In primul rand, initativa urmareste sa contribuie in 3 domenii principale: Transport, Energie si Digital. Astfel, ea incearca sa modernizeze competivitatea prin maximizarea potentialului interconectivitatii", a mai afirmat presedintele la Palatul Cotroceni.

Iohannis a mai spus ca un alt rezultat a fost organizarea primei editii a Forumului de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari.

"Evenimentul deschis ieri vizeaza stimularea contactelor de afaceri si a investitiilor in regiune si identificarea factorilor de crestere si inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tanar, start-up-urile, dar si incubatoarele de afaceri din regiune", a explicat Klaus Iohannis.

In plus, cu prilejul acestui forum, s-a adoptat o declaratie comuna care are ca obiectiv principal sprijinarea activitatii Forumului de Afaceri. Unul dintre cele mai importante aspecte decise azi, a subliniat seful statului, a fost exprimarea sprijinului politic pentru o lista de proiecte regionale de interconectare, in domenii precum Energie, Transporturi si Digital.

Romania are 6 proiecte prioritare

"A fost o lista cu proiecte, bazata pe participatia statelor, deci inclusiv Romania. Selectia proiectelor a avut la baza criterii precum impactul, compatibilitatea cu prioritatile si politice Uniunii Europene. Au fost selectate si proiecte in curs de derulare, cat si proiecte noi.

Cele 6 proiecte ale Romaniei au fost aprobate de Guvernul Romaniei cu consultarea Administratiei Prezidentiale. Prin lista dam un semnal politic la cel mai inalt nivel investitorilor privind proiectele majore pe care tara noastra le considera prioritare.

Lista este dinamica si poate suferi adaugiri, in masura in care apar idei noi sau sunt finalizate proiecte. In perioada urmatoare ne vom concentra pe obtinerea finantarii si implementarea proiectelor. Forumul va discuta si va evalua implementarea proiectelor", a mai explicat presedintele.

Seful statului a mai anuntat ca a fost lansat un site web al Initiativei Celor Trei Mari, a carui administrare va fi preluata succesiv de gazdele viitoarelor summit-uri.

Germania, partener in premiera

Un alt rezultat al summit-ului a fost acceptarea - in premiera - a Germaniei, ca stat partener al Initativei, a mai anuntat marti Iohannis.

"Initiativa a atins deplina maturitate din punct de vedere conceptual, cat si politic", a subliniat presedintele tarii.

In fine, Klaus Iohannis a mai spus ca editia din 2019 a summit-ului va avea loc in Slovenia.

"Am placerea sa va informez ca urmatoarea editie a summit-ului, din 2019, se va desfasura in Slovenia, la initiativa domnului presedinte Borut Pahor si doresc de pe acum mult succes summit-ului de anul viitor", a conchis seful statului, inainte de a-i da cuvantul omologului sau croat, Kolinda Grabar-Kitarovic.

A.D.

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#Klaus Iohannis summit, #Initiativa celor Trei Mari , #presedinte