Consultari la Cotroceni: "Strada" este mult, mult mai desteapta decat i se da credit

Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 16:15
8350 citiri
Consultari la Cotroceni: "Strada" este mult, mult mai desteapta decat i se da credit
Foto: Digi24

Reprezentantii societatii civile care au fost vineri la consultari cu Klaus Iohannis au facut un scurt rezumat al celor discutate cu presedintele. Astfel, Tudor Benga, reprezentant al strazii, neafiliat vreunui partid sau organizatii, a afirmat ca asistam la un "moment istoric", care inseamna "mai mult decat o schimbare de guvern".

Iohannis - consultari cu partidele si "strada" - LIVE

Ajuns la Cotroceni pentru ca "prietenii si oamenii din jurul meu s-au mobilizat pe Facebook ca sa ma trimita aici", Tudor Benga a sustinut ca "strada este mult, mult mai desteapta decat i se da credit de catre clasa politica", ca aceasta "intelege fiecare artificiu tactic, dribling", ca "piata pricepe" si ca "are nevoie sa fie respectata".

Iohannis, consultari in premiera cu societatea civila si "strada": Cine poate merge la Cotroceni si cum

De aceea, a spus Tudor Benga, tot procesul de acum inainte are nevoie sa fie foarte transparent. "Momentul asta e mai mult decat o schimbare de guvern", fiind unul istoric, a mai declarat el.

Printre cei primiti la Cotroceni s-a aflat si Mihai Dragos (foto), din partea Consiliul Tineretului din Romania. Acesta a declarat ca i-a transmis presedintelui ca "este foarte important ca guvernul ce va fi desemnat sa nu aiba oameni murdari, sa fie un guvern curat", care sa nu cuprinda urmariti sau condamnati penal, "traseisti sau colaboratori ai Securitatii", mentionand ca "este un semnal foarte important ce trebuie transmis societatii".

"Daca vrem sa fie o schimbare a societatii si clasei politice, trebuie ca in competitie sa poata intra cine doreste, sa fie deschisa pentru toti", a mai spus acesta.

Enumerand cateva institutii care nu functioneaza cum trebuie, acesta a insistat pe Avocatul Poporului.

"Nu trebuie sa ne grabim sa avem un nou premier", a spus si Nicusor Dan, acesta mentionand ca "trebuie sa avem un acord politic pe niste teme la care oamenii din piata sa poata sa participe in doua-trei saptamani".

Fostul candidat la Primaria Capitalei i-a sugerat presedintelui Klaus Iohannis ca "in loc ca propunerile lor sa fie centralizate pe forumuri, sa fie centralizate pe site-ul Administratiei Prezidentiale".

Dragos Slavescu, medic chirurg, care, dupa cum a declarat, reprezinta personalul medical care doreste schimbarea sistemului, a afirmat: "Poporul roman are nevoie de demnitate, adevar si constiinta. Principala problema care a starnit miscarea de strada e coruptia financiara si morala. Nu exista lideri care sa poata fi urmati si avem o criza de identitate nationala".

Din discutiile purtate cu presedintele Klaus Iohannis, acesta a mai evidentiat si faptul ca "am semnalat problemele care au aparut in gestionarea tragediei de saptamana trecuta si faptul ca nu raspunde nimeni pentru greselile facute si in continuare acele persoane vin si ne dau indicatii".

Sorin Ionita, Expert Forum, a precizat ca presedintelui i s-au prezentat inca de joi 10 cerinte "fezabile pana la Craciun", care "nu costa bani de la buget" si care "se pot trece intr-o saptamana".

"Credem ca presedintele isi poate asuma riscul de a pune un premier foarte bun", a spus acesta, "chiar daca daca nu e agreat de Parlament".

"Guvernarea cu balamaua pe care o stiti (UNPR - n.red.), sustinuta de serviciile secrete, este inacceptabila", a completat Ionita.

Acesta a transmis si ca presedintele Iohannis va veni in strada, dar nu se stie cand.

In plus, el s-a referit si la mecanismul de alegere a reprezentantilor societatii civile care sa fie consultati de presedinte, mentionand: "Sa existe un mecanism clar de selectie a noastra, a reprezentantilor societatii civile". Potrivit lui, de aceasta data, selectia a fost facuta de aparatul prezidential, dar in viitor ar trebui "sa se organizeze un vot, ceva, fie si pe Facebook". Sorin Ionita a afirmat ca presedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu aceasta propunere.

Si Liviu Mihaiu a certificat faptul ca presedintele va veni in piata, mentionand insa ca "nu se stie cand si cum". Acesta a calificat discutia cu presedintele ca fiind una "exceptionala", afirmand ca printre temele puse pe tapet s-au aflat "depolitizarea si demilitarizarea statului si reforma imediata si radicala a statului", dar si "cazul Avocatului Poporului", cerand ca acesta "sa fie totalmente depolitizat".

Fostul guvernator al Deltei a mai declarat ca i s-a pus in vedere presedintelui ca societatea civila sa devina un "partener oficial, nu de catastrofa" si "nu cu sase luni inainte de alegeri".

O alta tema abordata a fost "dezastrul accesarii fondurilor europene", a mai spus Liviu Mihaiu.

In cateva cuvinte, la consultarile cu presedintele Iohannis "s-a cerut umanism, demnitate, respect, meritocratie si libertate".

Liviu Mihaiu s-a referit indirect si la tragedia de vinerea trecuta, mentionand ca "avem cel mai mic consum cultural din UE. Oamenii canta in beciuri, o consecinta a lipsei de interes cultural a elitelor care ne conduc".

"Presedintele ne-a spus ca daca vrem o alta clasa politica, sa ne implicam", promitand ca va implica societatea civila, dar ca aceasta trebuie sa faca mai mult decat sa strige, a mai spus Liviu Mihaiu.

"Ne-a invitat la modul cel mai ferm sa venim, noi, oameni buni, sa se formeze un nou corp al clasei politice mult mai onorabil.

Exista doua moduri de a te implica - din societatea civila si in interiorul sistemului. Noi putem sa provocam socuri, amendamente la o lege, printr-o revolta ca cea din 16 noiembrie sa avem o lege a alegerilor mult mai buna, dar o reforma radicala nu se poate face decat din interior. Ne-a invitat sa facem partide noi", a mai declarat Liviu Mihaiu dupa consultarile de la Cotroceni, la care au luat parte 20 de reprezentanti ai societatii civile.

Alexandru Bindar, din partea Uniunii Studentilor din Romania, a vorbit cu presedintele Klaus Iohannis despre "resetarea clasei politice", mai ales dupa tragedia de la clubul Colectiv.

"I-am cerut presedintelui sa nu faca niciun compromis cand va numi noul prim-ministru si cand va forma noul guvern", a declarat Bindar, mentionand ca societatea civila doreste "oameni care nu au fost anchetati", "care nu au probleme de integritate", "bine pregatiti din punct de vedere profesional". "Profesionalism si integritate", acestea ar trebui sa fie atributele noului guvern, a spus Bindar.

" (Presedintele - n. red.) A spus ca inca mai cantareste foarte atent doua variante - guvern tehnocrat sau alegeri anticipate", a subliniat Alexandru Bindar, mentionand ca Iohannis i-a dat asigurari ca vor mai avea loc si alte consultari cu societatea civila. Bindar considera ca "e important sa aiba loc nu doar atunci cand mor oameni, ci periodic", opinie pe care i-a impartasit-o si presedintelui.

Cristina Guseth, Freedom House, a punctat cateva teme discutate in cadrul consultarilor de la Cotroceni: "Am cerut diminuarea membrilor Parlamentului, renuntarea la imunitate, vot in doua tururi, vot prin corespondenta corect".

Aceasta a mai spus ca presedintele a incurajat intrarea in politica a unor "fete noi".

Claudia Postelnicescu, Initiativa Romania, a relatat la randul sau ca i s-a cerut presedintelui sa mentina contactul cu societatea civila, transmitandu-i-se ca se doreste sa politicienii sa se retraga daca sunt condamnati sau urmariti penal.

In plus, aceasta a cerut deschiderea unei platforme pe Administratia Prezidentiala unde societatea civila sa-si exprime parerea.

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit vineri cu 20 de reprezentanti ai societatii civile si ai protestatarilor care de trei zile demonstreaza in Capitala si in alte orase mari din tara si din strainatate.

Lipsa de transparenta cu care au fost alese cele 20 de nume dintre cele sugerate in cele 5.520 de mailuri trimise Administratiei Prezidentiale a generat proteste la poarta Palatului Cotroceni.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#consultari societate civila Cotroceni, #Tudor Benga Controceni, #reprezentanti socitetate civila Cotroceni Iohannis , #presedinte