Consultari secretizate si o premiera la Cotroceni: Ce au semnat liderii partidelor

Miercuri, 06 Mai 2015, ora 11:30
8610 citiri
Consultari secretizate si o premiera la Cotroceni: Ce au semnat liderii partidelor

Presedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o noua runda de consultari cu liderii partidelor politice, ocazie cu care acestia "au semnat o initiativa legislativa" de tip Big Brother.

Nu este singura premiera inregistrata cu privire la consultarile organizate de presedinte cu partidele politice. Presa nu a avut acces la inceputul discutiilor si in comunicat nu se dezvaluie lista participantilor.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, s-a intalnit miercuri, 6 mai a.c., la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor si formatiunilor politice parlamentare, in vederea unor discutii referitoare la cadrul juridic privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

In baza prerogativelor sale constitutionale de mediere, presedintele a facilitat dialogul intre societatea civila, institutiile cu competente in domeniul prelucrarii datelor, apararii si securitatii nationale si partidele politice.

Discutiile au pornit de la premisa imbunatatirii cadrului normativ pentru a pune in acord nevoia de securitate cu apararea drepturilor si libertatilor individului. Cu aceasta ocazie, liderii partidelor politice au semnat o initiativa legislativa parlamentara de modificare si completare a Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice", se arata in comunicatul postat pe site de Administratia Prezidentiala.

Chemati la Cotroceni sa semneze un proiect de lege

In comunicatul citat se mai precizeaza ca "aceasta initiativa nu vizeaza legea securitatii cibernetice si nici Legea 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatie electronice destinate publicului, care a fost declarata neconstitutionala".

"Proiectul convenit astazi urmareste sa ofere garantii suplimentare pentru protejarea datelor personale si a dreptului la viata privata si sa aduca o serie de clarificari pentru a elimina riscurile de abuz. Astfel, accesarea datelor cu caracter personal poate fi realizata doar intr-un cadru precis delimitat, de catre instanta de judecata sau numai cu autorizarea prealabila a judecatorului.

Acest principiu a fost cerut si de catre reprezentanti ai societatii civile si impartasit de toti actorii implicati", se mai arata in comunicatul remis presei de Palatul Cotroceni.

Totodata, se arata ca presedintele Klaus Iohannis "si-a exprimat speranta ca acest proiect, care este rezultatul unui efort comun, va fi aprobat de Parlament si a subliniat, inca o data, faptul ca intr-o societate democratica securitatea, respectarea legii si libertatea trebuie puse in acord".

Desi in comunicat se spune ca "presedintele a facilitat dialogul intre societatea civila, institutiile cu competente in domeniul prelucrarii datelor, apararii si securitatii nationale si partidele politice", nu se precizeaza cine a reprezentat societatea civila, Ministerul Public sau SRI la aceste consultari.

Ulterior, pe site-ul Administratiei Prezidentiale, au fost publicate doua fotografii din timpul intalnirii in care alaturi de Klaus Iohannis apar Victor Ponta, Gabriel Oprea, Daniel Constantin, Kelemen Hunor, Varujan Pambuccian, Alina Gorghiu si, cel mai probabil, Vasile Blaga.

Foto: Administratia Prezidentiala

UPDATE: In deschiderea sedintei de guvern, premierul Victor Ponta, seful PSD, a declarat ca liderii partidelor parlamentare invitati la Cotroceni au "cazut de acord" asupra unui "proiect de lege privind retentia datelor".

"Azi, de principiu, sa exprimam un punct de vedere pozitiv al Guvernului astfel incat, prin consens politic, sa avem o lege care sa corespunda si asteptarilor CCR, si institutiilor care au atributii in domeniu".

De asemenea, intr-un comunicat remis presei, presedintele UNPR, Gabriel Oprea, afirma ca la Cotroceni s-a semnat doar "un acord politic privind sustinerea initiativei de modificare si completare a Legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice", nicidecum o initiativa legislativa.

"UNPR sustine cu toata convingerea proiectele de lege care asigura un nivel ridicat al sigurantei nationale si care, in egala masura, respecta drepturile fundamentale ale romanilor. Din acest punct de vedere, initiativa de modificare si completare a legii in discutie, asa cum a fost prezentata, respecta ambele criterii (...) Aceste modificari sunt absolut necesare pentru Romania si vreau sa subliniez ca ele au fost deja operate in majoritatea tarilor din NATO si din Uniunea Europeana", sustine Gabriel Oprea, precizand ca proiectul de lege "va intra in etapa de avizare de catre Guvernul Romaniei, dupa care va fi transmis Parlamentului spre dezbatere si adoptare".

Ramane de vazut cine va fi initiatorul proiectului de lege, in conditiile in care presedintele Klaus Iohannis nu are drept de initiativa legislativa, conform Constitutiei. Cel mai probabil, proiectul va fi asumat de Guvern.

Miercuri dupa amiaza, deputatul Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor, a declarat ca proiectul "va fi probabil sub semnatura liderilor partidelor parlamentare".

"Presedintele niciodata nu procedeaza in felul asta. Proiectul ne-a fost pus la dispozitie in urma cu 2 saptamani, l-am vazut, am avut timp sa il analizam (...) Presedintele nu vrea repede sau incet, urmeaza cursul firesc", a mai declarat Varujan Pambuccian, prezent la Palatul Parlamentului.

Presedintele Klaus Iohannis a mai organizat consultari la Cotroceni cu partidele politice in vederea semnarii pactului pentru bugetul Apararii, dar este prima oara cand liderii partidelor semneaza o initiativa legislativa.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...