Corespondenta de la Summit-ul NATO: Concluziile primei zile - Ce a spus Iohannis si ce a obtinut Romania

Vineri, 08 Iulie 2016, ora 21:17
11512 citiri
Corespondenta de la Summit-ul NATO: Concluziile primei zile - Ce a spus Iohannis si ce a obtinut Romania
Foto: Administratia Prezidentiala

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat vineri seara, la Varsovia, primele masuri convenite de sefii de stat si de guvern, dand detalii despre brigada multinationala si anuntand ca a fost ceruta in cadrul Consiliului Nord-Atlantic si consolidarea securitatii din Marea Neagra.

Seful NATO a insistat mai mult pe amplasarea batalioanelor in Polonia si Tarile Baltice, anuntand si cine si-a asumat conducerea unitatilor. Astfel, batalionul din Polonia va fi condus de americani, cel din Lituania de germani, pentru batalionul din Letonia si-a asumat conducerea Canada, iar in cazul Estoniei, Marea Britanie.

In ceea ce priveste scutul anti-racheta de la Deveselu din Romania, Stoltenberg a anuntat ca s-a convenit transferul comenzii de la SUA la NATO.

Cat despre brigada multinationala, cea formata majoritar din militari romani (2.000 de oameni) si pentru care Bucurestiul negociaza participarea initiala a 1.000 de soldati straini, seful NATO a numit-o "brigada romano-bulgara cu participare internationala". Avand in vedere ca surse din Alianta au declarat pentru Ziare.com ca Bulgaria ar urma sa trimita 300-400 de militari, denumirea data de Stoltenberg poate da unele indicii despre modul in care s-au purtat negocierile.

Afla mai multe despre ce negocieri a purtat Romania in prima zi a Summitului NATO

Ce a cerut Iohannis la masa negocierilor

In cadrul Consiliului Nord-Atlantic (NAC), presedintele Klaus Iohannis a insistat pe intarirea securitatii flancului estic si a cerut masuri unitare si proportionale de la Marea Baltica pana la Marea Neagra.

"Marea Neagra este, in mod particular, o componenta importanta a securitatii euro-atlantice. Nu trebuie sa existe dubii in acest caz. Din pacate, aici, in regiunea Marii Negre, am asistat in ultimii doi ani la schimbari dramatice in ceea ce priveste mediul de securitate, incepand de la anexarea ilegala a Crimeii si continuand cu destabilizarea regiunii Donbas.

Pentru a imbunatati apararea, am prezentat propuneri pentru consolidarea prezentei maritime si aeriene in regiunea Marii Negre. Pe baza deciziilor pe care le-am luat, astept propuneri din partea autoritatilor militare NATO la reuniunea ministrilor Apararii din octombrie pentru dezvoltarea unui cadru intarit pentru prezenta navala si aeriana", a declarat Iohannis la NAC.

Despre intarirea securitatii in zona Marii Negre, seful NATO a spus ca au existat asfel de cereri din partea mai multor state membre, insa propunerile concrete vor fi discutate la ministeriala din octombrie.

Amintim ca, pe langa Romania, surse din cadrul Aliantei ne-au declarat ca si SUA si Turcia au cerut o prezenta intarita in zona Marii Negre.

Ramaneti si maine pe Ziare.com pentru principalele evenimente si declaratii de la Summit-ul NATO.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Iohannis summit NATO Varsovia 2016, #masuri NATO Romania Marea Neagra, #militari NATO Romania Bulgaria , #presedinte