Corespondenta de la Summit-ul NATO - Misiune dificila pentru Iohannis: "Se negociaza intens" (Galerie Foto)

Vineri, 08 Iulie 2016, ora 18:39
7422 citiri
Corespondenta de la Summit-ul NATO - Misiune dificila pentru Iohannis: "Se negociaza intens" (Galerie Foto)
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a obtinut la summit-ul NATO de la Varsovia confirmarea ca o brigada romaneasca va fi transformata intr-una multinationala, formata, in teorie, din 2.000 de militari romani si intre 1.000 si 3.000 de militari straini.

Misiunea sefului statului roman si a delegatiei sale este insa una dificila. Surse oficiale au declarat, pentru Ziare.com, ca acum "se negociaza intens obiectivele asumate de Romania", unul dintre punctele de discutie cu tarile aliate fiind cine va trimite militari in brigada din Romania.

In prima faza, celor 2.000 de soldati romani trebuie sa li se alature, prin rotatie, alti 1.000 straini. Insa o promisiune clara o avem doar de la vecinii bulgari, care s-ar fi angajat, potrivit unor surse militare, sa contribuie cu 300-400 de soldati. Si Polonia ar putea trimite o companie, fara a fi precizat numarul exact de militari.

Ramane, asadar, de vazut cine va mai trimite trupe in Romania si cum va arata in final brigada multinationala. Reamintim ca rolul acestei unitati militare este sa asigure securitatea, in cazul unui atac, pana cand pot interveni trupele aliate.

Securitatea Marii Negre - explicatii despre balbaiala de la bulgari

Va amintiti ca la vizita din iunie a sefului statului in Bulgaria Iohannis a cerut prezenta in Marea Neagra si vecinii l-au refuzat.

Surse din cadrul Aliantei ne-au spus ca a fost vorba de un joc politic si o problema de denumire. Ceea ce a cerut seful statului roman era un cadru naval de instructie si exercitii care, la bulgari, a fost tradus mai simplu in "flota".

Trecand peste aceste detalii tehnico-politice, in cadrul Consiliului Nord-Atlantic consolidarea prezentei in Marea Neagra a fost incurajata de Barack Obama, care a spus ca SUA sustin masuri in acest sens.

Si mai transant a fost presedintele turc. Erdogan a subliniat importanta pe care o reprezinta securitatea Marii Negre pentru Alianta, insistand ca este importanta nu doar pentru aliatii riverani, ci si pentru cei neriverani. Mai mult, el a facut apel la toti aliatii sa participe si sa creasca vizibilitatea prezentei NATO cu un grup naval in Marea Neagra.

Cu cine a discutat Iohannis inainte de NAC

In fotografiile de la inceputul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic (NAC) se poate observa ca presedintele poarta discutii cu sefii de state si guverne.

In imaginea de mai jos, Iohannis vorbeste cu omologul american Barack Obama si cu cel letonian Raimonds Vejonis. Chiar langa ei presedintele ucrainean Petro Porosenko discuta cu premierul Canadei, Justin Trudeau, si cu cel al Italiei, Matteo Renzi.

Intr-o alta fotografie seful statului roman e intr-un grup de discutii impreuna cu omologul ucrainean.

Iohannis, intampinat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Seful statului roman, la masa negocierilor.

Iata si fotografia de familie de la Summit-ul NATO de la Varsovia.

Sursa Foto: Administratia Prezidentiala

Ramaneti pe Ziare.com pentru a afla cum decurg negocierile si ce obtine Romania la Varsovia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Iohannis summit NATO Varsovia 2016, #Iohannis negocieri brigada NATO Romania , #presedinte