Corespondenta de la Varsovia - Iohannis explica contradictiile pe grupul naval la Marea Neagra: Trebuie sa ne bucure. Inseamna ca exista interes

Duminica, 10 Iulie 2016, ora 14:51
2664 citiri
Corespondenta de la Varsovia - Iohannis explica contradictiile pe grupul naval la Marea Neagra: Trebuie sa ne bucure. Inseamna ca exista interes
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a avut, duminica, o intalnire cu omologul sau polonez Andrzej Duda, in cadrul careia au discutat deciziile luate la Summitul NATO si pasii care vor fi urmati in viitor.

Seful statului roman a explicat si de ce au existat mai multe contradictii privind intarirea securitatii la Marea Neagra prin infiintarea unui grup naval.

Citeste si de ce bulgarii au refuzat propunerea lui Iohannis de creare a unui grup la Marea Neagra.

"La summitul din 2014, in premiera, s-a introdus ca Marea Neagra e de importanta strategica pentru NATO. Asta a dus la o dezvoltare care s-a vazut si s-a simtit. Am avut in vizita in porturile romanesti nave militare de la alti aliati, au avut loc exercitii comune in Marea Neagra si strategii NATO au inceput sa lucreze la un concept care ar face Marea Neagra mai sigura pentru toti, nu doar pentru noi.

In acest sens, s-a continuat in aceeasi logica si la Summit. Aliatii au recunoscut importanta strategica a Marii Negre si nevoia unui concept operational pentru a face Marea Neagra mai sigura pentru toata lumea", si-a inceput Iohannis explicatiile.

Seful statului a tinut sa sublineze ca opiniile divergente pe acest subiect care au fost exprimate in contextul Summitului sunt normale pentru aceasta faza a proiectului.

"S-a dat sarcina Ministerelor Apararii sa inceapa sa lucreze la un concept putin mai concret. Avand in vedere faza in care ne aflam acum, aparent ar exista opinii diferite. Subliniez, aparent. Pentru ca suntem in mijlocul unor discutii si nu exista inca un consens.

Politicienii mai fac declaratii care reprezinta anumite ganduri pe care le-ar avea ei in legatura cu aceasta prezenta la Marea Neagra. Aceste lurcuri trebuie sa ne bucure pentru ca iseamna ca exista interes", a continuat presedintele.

Mai mult, Iohannis a punctat ca nu ar trebui sa avem asteptari concrete nici de la Ministeriala Apararii ce va avea loc in luna octombrie si unde vor fi discutate primele propuneri pentru Marea Neagra.

"Sincer, eu cred ca si Ministeriala Apararii va fi doar un pas pentru ca, pana la urma, NATO nu poate sa puna practic o masura ampla doar in baza unei ministeriale. Probabil va fi un prim pas un pic mai concret, care va coagula ideile, si la urmatorul summit NATO aliatii vor fi in situatia de a lua o decizie care apoi va trebui implementata", a prezentat Iohannis procedura ce va urma.

Seful statului a tinut sa mentioneze inca o data ca nu este un lucru rau ca exista contradictii pe subiect.

"Faptul ca exista opinii inca diferite nu e deloc ingrijorator. E foarte bine ca inca se discuta, ca oamenii vin cu idei proprii pe acest concept. Singurul lucru concret care s-a decis la acest summit e ca se va continua", a conchis Klaus Iohannis.

Explicatiile presedintelui vin dupa ce in timpul Summitului de la Varsovia informatiile care se strecurau catre presa din sala Consiliului erau contrazise apoi de declaratii ale oficialilor implicati, starnind confuzie in legatura cu viitorul grupului naval la Marea Neagra.

ce spune seful NATO despre grupul naval

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Klaus Iohannis Marea Neagra grup naval , #presedinte
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Rusii isi sporesc fortele de atac la Marea Neagra,