Corespondenta de la Washington: Iohannis a laudat Romania si si-a asumat noi angajamente nucleare (Video)

Sambata, 02 Aprilie 2016, ora 01:41
5973 citiri
Corespondenta de la Washington: Iohannis a laudat Romania si si-a asumat noi angajamente nucleare (Video)

Presedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la Washington, la Summitul Securitatii Nucleare, ocazie cu care a subliniat realizarile pe care tara noastra le are in acest domeniu, adevarate motive de mandrie.

"Am transmis un mesaj cat se poate de clar din partea Romaniei: tara noastra e determinata si angajata in respectarea standardelor si obligatiilor in domeniul securitatii nucleare. (...)

Tara noastra aplica cele mai stricte reguli pentru gestionarea si manipularea materialelor nucleare, dar si in combaterea traficului ilicit cu aceste materiale si combaterea terorismului nuclear. (...) Avem o serie de realizari care trebuie recunoscute si asumate ca atare, si am folosit acest prilej pentru a le evidentia si reprezinta motive pentru a fi cu adevarat mandri de conduita noastra", a punctat seful statului, in conferinta de presa sustinuta dupa incheierea summitului, potrivit corespondentului Ziare.com la Washington.

Institutul de la Magurele, in lupta contra terorismului nuclear: Cum ajuta autoritatile si care sunt riscurile pentru Romania

Seful statului roman a anuntat ca au fost stabilite mai multe planuri de actiune in cadrul discutiilor si Romania si-a asumat noi angajamente:

 • 1. Consolidarea capacitatilor nationale pentru investigatii criminalistice in domeniul nuclear.
 • 2. Imbunatatirea securitatii transportului materialelor nucleare si radioactive prin implementarea unui sistem-pilot de depistare a circulatiei si transportului surselor radioactive.
 • 3. Dezvoltarea si implementarea unui curs national de training pe tema culturii securitatii nucleare.
 • 4. Noua contributie voluntara la Fondul de Securitate Nucleara al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica.
 • Foto: Facebook/Klaus Iohannis

  Iohannis a subliniat la summit provocarile din regiunea Marii Negre, pe care le considera importante in contextul intaririi securitatii nucleare si prevenirii terorismului nuclear.

  "Cred ca regiunea Marii Negre este cruciala nu doar pentru securitatea regionala, ci si pentru cea euroatlantica in ansamblu. Din acest motiv, am pledat pentru ca regiunea sa beneficieze de o atentie speciala in arhitectura de securitate si pentru o intensificare a cooperarii strategice pe acest palier", a spus Iohannis.

  Foto: Facebook/Klaus Iohannis

  Iohannis a declarat, intrebat daca in cadrul summitului s-a vorbit despre marele absent - Rusia - si daca au fost luate decizii in ceea ce priveste continuarea dialogului cu Kremlinul pe tema securitatii nucleare, ca nu s-a discutat nimic pe aceasta chestiune.

  "Odata cu dezvoltarea ciclului complet, o tara poate sa invete, se creeaza pe parcurs expertiza necesara pentru fiecare etapa in parte incepand de la chestiuni simple, mineritul, pana la chestiuni complicate - transportul, utilizarea, depozitarea dupa utilizare. Romania este una dintre tarile, nu foarte multe, care chiar are aceasta expertiza", a conchis Klaus Iohannis.

  Foto: Facebook/Klaus Iohannis

  Citeste si:
  Noua generație de politicieni români de top
  Noua generație de politicieni români de top
  La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
  Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
  Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
  Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...